27 Σεπ 2024

Απίστευτη Αποκάλυψη: Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία

 Για αρκετούς ασφαλισμένους στην Θεσσαλία δεν κατέστη δυνατόν να ανανεώσουν τις συμβάσεις ασφάλισης φωτοβολταϊκών πάρκων, λόγω των μεγάλων ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ντάνιελ»σύμφωνα με... πληροφορίες του ΒΝ. 

Τι καλύπτεται και γιατί μία ασφαλιστική δεν αναλαμβάνει τον κίνδυνο από τα φωτοβολταϊκά πάρκα;

Πολυπλοκότητα όρων και ασφαλιζόμενων κεφαλαίων

Στα φωτοβολταϊκά πάρκα καλύπτονται οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν στην ίδια την εγκατάσταση, καθώς και η απώλεια εσόδων που θα προκληθεί από τη μη λειτουργία του συστήματος εξαιτίας καλυπτομένου κινδύνου. Συγκεκριμένα, η ασφάλιση ισχύει μέχρι του ασφαλισμένου ορίου ευθύνης και αφορά το σύνολο της υλικοτεχνικής υποδομής της εγκατάστασης.
Το συμβόλαιο περιλαμβάνει το κόστος των αδειών, ηλιακούς συλλέκτες, μετατροπείς, μεταλλικές κατασκευές, καλωδιώσεις, ηλεκτρικούς πίνακες και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, υπό τον όρο ότι τα ανωτέρω αναφερόμενα περιγράφονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο και στις αξίες των ασφαλιζόμενων κεφαλαίων.
Οι εξαιρέσεις ανάλογα με το συμβόλαιο μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές. Οι βασικές κύριες εξαιρέσεις, ωστόσο είναι οι ζημιές από βαριά αμέλεια, δόλο, πόλεμο, κοινωνικές και πολιτικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες, πυραύλους ή βλήματα. Ιονίζουσες ακτινοβολίες, πυρηνικά, ραδιενέργεια.

Τι εξαιρείται

Από την αποζημίωση επίσης εξαιρείται η κλοπή χωρίς εμφανή, αποδεικτικά στοιχεία διάρρηξης, ημερομηνίας διάρρηξης παραβίασης των εγκαταστάσεων, ζημιές από κλοπή φορητού εξοπλισμού χωρίς οριζόμενα όρια προφύλαξης, οι ζημιές από μεταδοτικές ασθένειες.
Επίσης στα συνήθη συμβόλαια εξαιρούνται οι ζημιές από λάθη κατά την ανέγερση, συναρμολόγησης, εξαιρούνται ζημιές από την λειτουργική περίοδο, η επαγγελματική ευθύνη μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ζημιές από γκράφιτι, ζημιές που καλύπτονται από την εγγύηση του κατασκευαστή, ζημιές χωρίς προδιαγραφές υπαίθριας εγκατάστασης
Και ζημιές από την αδυναμίας απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΔΕΣΜΗ.

Τι ασφαλίζεται;

Ανέγερση και συναρμολόγηση Φωτοβολταϊκών μονάδων / πάρκων, παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Υλικές Ζημιές υπό όρους: - Συλλεκτών Φωτοβολταϊκών, μετατροπέων τάσης (inverter). Εργοταξιακού εξοπλισμού μέχρι ένα ποσοστό στο ασφαλιζόμενο κεφάλαιο. Εκκαθάρισης συντριμμάτων ως ένα ποσοστό του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, Κάλυψης περιουσίας μέχρι ένα μικρό ποσοστό του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου και συνήθως μόνο περιπτώσεις συναρμολόγησης μονάδων σε οροφές κτιρίων. Υπό συζήτηση ή υπό περιορισμό τίθενται μεταξύ άλλων οι περίοδοι συντήρησης των πάρκων, η ασφάλιση των φ/π που βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές, ή σε περιοχές που υπάρχουν υπόγεια καλώδια οργανισμών κοινής ωφέλειας. κα.
Σύμφωνα με συνομιλίες που είχε το ΒΝ με εξειδικευμένους ασφαλιστές, τα φωτοβολταϊκά πάρκα ενέχουν υψηλό κίνδυνο ασφάλισης, μετά από μεγάλες ζημιές οι ασφαλιστικές δεν αναλαμβάνουν τον κίνδυνο ενώ και αν το αναλάβουν οι καλύψεις είναι σε χαμηλά ασφαλιζόμενα κεφάλαια και υπόκεινται σε πολλές εξαιρέσεις.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr