22 Σεπ 2024

Θρίλερ με τον νέο ηγέτη της Χαμάς - «Είναι νεκρός» λένε τα ισραηλινά ΜΜΕ

 

Οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) δήλωσαν, την Κυριακή (22/9), ότι δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε, όμως, και να διαψεύσουν τις αναφορές σχετικά με τον πιθανό θάνατο του νέου αρχηγού της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Πάντως, μεταξύ των πηγών που επικαλέστηκε η Jerusalem Post, αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει κάποια ιδέα για πιθανό θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ωστόσο άλλες πηγές - πάντα σύμφωνα με το εν λόγω ισραηλινό μέσο ενημέρωσης - σημείωσαν διαφωνίες εντός του αμυντικού κατεστημένου. Καμία πηγή δεν αναφέρθηκε σε κάποιου είδους συγκεκριμένη επιχείρηση δολοφονίας που να πραγματοποίησαν οι IDF για να τον σκοτώσουν.

Μάλλον, μέρος της σχετικής συζήτησης μπορεί να έχει να κάνει με το ότι έχει χάσει την επαφή με τους μεσάζοντες του, που χειρίζονταν τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, και οι μεσάζοντες φαίνεται πως έχουν χάσει την επαφή με τον νέο αρχηγό της Χαμάς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο.

Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, πολυάριθμες αναφορές έκαναν λόγο πως ο Γιαχία Σινουάρ ήταν νεκρός ή τραυματισμένος, είχε διαφύγει στο Σινά, ή είχε με άλλο τρόπο αποκοπεί από το δίκτυό του και δεν διοικούσε πλέον.

Παρ' ολα αυτά, αργότερα, αποδείχτηκε ότι απλά δεν είχε επαφή ως μέρος της τακτικής της απόκρυψής του, ή ότι όλες οι φήμες ήταν ψυχολογικός πόλεμος που προσπαθούσε να κάνει τη Χαμάς να σπάσει αφού η Χαν Γιουνίς άρχισε να πέφτει στα χέρια των IDF, όπως σημειώνει η «Jerusalem Post».

Το δημοσίευμα της «Jerusalem Post» σχετιικά με πιθανό θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ηγέτη της Χαμάς, 22 Σεπτεμβρίου 2024