Τρία απομακρυσμένα χωριά στην πολιτεία Μάντια Πραντές της Ινδίας έχουν γίνει διάσημα για τα «σχολεία κλεφτών» τους, όπου παιδιά από μόλις 12 ετών εκπαιδεύονται στην κλεψιά, την αρπαγή και τη ληστεία από έμπειρους εγκληματίες.
Πώς λειτουργούν τα σχολεία κλεφτών
Τα τρία αυτά άσημα χωριά - Κάντια, Γκουλχέντι και Χαλκέντι - που βρίσκονται περίπου 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας Μποπάλ, θεωρούνται φυτώρια νεαρών εγκληματιών, με τους γονείς να πληρώνουν μάλιστα «δίδακτρα» ύψους 200.000 έως 300.000 ρουπίες (2.400 έως 3.600 δολάρια) για να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σε «σκοτεινές τέχνες» όπως η κλεψιά τσέπης και αρπαγή τσαντών σε πολυσύχναστα μέρη, η διάπραξη ληστειών, η κλοπή τραπεζικών λογαριασμών, η αποφυγή της αστυνομίας, και ακόμα και η αντοχή σε ξυλοδαρμούς σε περίπτωση σύλληψης. Αυτά τα λεγόμενα «σχολεία κλεφτών» έχουν παράγει μερικούς από τους πιο διαβόητους εγκληματίες στην ιστορία της Ινδίας, γι' αυτό και είναι περιζήτητα από φτωχές και λιγότερο μορφωμένες οικογένειες που δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους σωστή εκπαίδευση.
Μετά από συνάντηση με τους ηγέτες των συμμοριών και την καταβολή των απαιτούμενων διδάκτρων, οι γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εγκλήματος για ένα χρόνο ώστε να αποκτήσουν διάφορες δεξιότητες και να προετοιμαστούν για μια ζωή εγκλήματος. Μετά την αποφοίτηση και την ένταξή τους στη συμμορία, η οικογένεια του μαθητή λαμβάνει ετήσια πληρωμή 300.000 (3.600 δολάρια) έως 500.000 ρουπίες (6.000 δολάρια) από τους ηγέτες της συμμορίας για την υπηρεσία τους.
Σοβαρό πρόβλημα εγκληματικότητας στην Ινδία
Η εγκληματικότητα είναι βαθιά ριζωμένη σε αυτά τα απομακρυσμένα χωριά και, αν και η αστυνομία γνωρίζει για τις δραστηριότητες που συμβαίνουν εκεί, μπορεί να κάνει ελάχιστα, γιατί οι κοινότητες προστατεύουν πάντα τις συμμορίες. Είναι καχύποπτες απέναντι σε ξένους και θα αντιμετωπίσουν αστυνομικούς αν επιχειρήσουν να συλλάβουν κάποιον δικό τους.
«Όταν πρέπει να πάμε σε αυτά τα χωριά, παίρνουμε μαζί μας δυνάμεις από αρκετά αστυνομικά τμήματα για να συλλάβουμε τους κατηγορούμενους», δήλωσε ο Ραμκούμαρ Μπαγκάτ, διοικητής του αστυνομικού τμήματος της Μπόδα, στο NDTV. «Αυτοί οι εγκληματίες είναι άρτια εκπαιδευμένοι στην αρπαγή τσαντών, τις κλοπές τραπεζών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, συχνά χρησιμοποιώντας ανηλίκους κάτω των 17 ετών για να πραγματοποιήσουν τις πράξεις τους. Οι περισσότερες κλοπές διαπράττονται από ανηλίκους, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την καταπολέμηση αυτής της βαθιά ριζωμένης εγκληματικής κουλτούρας.»
Τα παιδιά που εκπαιδεύονται στα αγροτικά σχολεία κλεφτών προέρχονται από φτωχές οικογένειες, αλλά διδάσκονται να ενσωματώνονται με πλούσιες οικογένειες για να διευκολύνουν τις κλοπές από αυτές. Συχνά εισχωρούν σε ειδικές εκδηλώσεις όπως γάμους, όπου μπορούν εύκολα να κλέψουν από τους καλεσμένους, να αφαιρέσουν τα κοσμήματά τους ή ακόμα και να οργανώσουν πλήρεις ληστείες.
Σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας, πάνω από 2.000 άτομα από αυτά τα τρία χωριά έχουν πάνω από 8.000 καταγεγραμμένες υποθέσεις εναντίον τους σε αστυνομικά τμήματα σε όλη τη χώρα.
ethnos.gr