18 Σεπ 2024

Σπιτάκια Ανακύκλωσης: Στη Βουλή το οικονομικό σκάνδαλο

 

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το οικονομικό σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» ανακύκλωσης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολιτικά εκτεθειμένη για την εξόφθαλμη παραβίαση του θεσμικού πλαισίου στην προμήθεια πολυκέντρων ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με τις σοβαρές παραβάσεις του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στην προμήθεια πολυκέντρων ανακύκλωσης (σ.σ. «σπιτάκια ανακύκλωσης»).

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) κατέδειξε πολλαπλές και κραυγαλέες παραβάσεις του εθνικού και του ενωσιακού δικαίου, αναφορικά με την προμήθεια πολυκέντρων ανακύκλωσης από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Αττικής (ΕΔΣΝΑ), τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) και τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικά, στην περίπτωση του ΕΔΣΝΑ, που είχε προκηρύξει το 2020 την προμήθεια αξίας 27 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και στη συνέχεια ενέταξε στο ΕΣΠΑ, το πόρισμα αναφέρει φωτογραφική προκήρυξη με ατεκμηρίωτο προϋπολογισμό που ευνοούσε συγκεκριμένο τύπο μηχανήματος και παραβίαση της αρχής της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού του ενωσιακού δικαίου.

https://www.aftodioikisi.gr/