«Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε περάσει από όλα τα στάδια. Στην αρχή σκεφτόμασταν πως θα επιβιώσουμε, μετά ήρθε η απόγνωση, ο πόνος βλέποντας αυτά που χάσαμε. Τώρα όσο πλησιάζουν οι ημέρες κινούμαστε σαν ρομπότ. Ζούμε το βουβό πόνο», αναφέρει μεταξύ άλλων στο Dnews η κα. Ρητά, κάτοικος της Μεταμόρφωσης.
Το πρωινο της 5ης Σεπτεμβρίου 2023 η καταιγίδα Daniel που είχε ξεκινήσει λίγες ώρες νωρίτερα από το Ιόνιο και δεν προβλέφθηκε έγκαιρα, μετέτρεψε σε λίμνη τον θεσσαλικό κάμπο. Εκατομμύρια τόνοι νερού και λάσπης κάλυψαν τις πεδινές εκτάσεις της Λάρισας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και της Μαγνησίας με τον Πηνειό και τους παραποτάμους του από τη μια πλευρά και τη λίμνη Κάρλα από την άλλη, να ξεχειλίζουν ανεξέλεγκτα βυθίζοντας δεκαδες χωριά κάτω από το νερό. Επι ημέρες η πυροσβεστικη, ο στρατός και η αστυνομία προσπαθουσαν να σώσουν εγκλωβισμένους.
Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωη τους, χιλιάδες γλίτωσαν επειδή κατάλαβαν έγκαιρα τι επρόκειτο να συμβεί και απομακρύνθηκαν ή σώθηκαν μόνοι τους, ενώ οι καταστροφές στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο δεν έχουν έως σήμερα καταγραφεί πλήρως. Η εθνική οδός στο υψος της Λάρισας παρέμεινε κλειστή επί ημέρες, οι περισσότεροι ξενυχτουσαν επι ημέρες στο υπαίθρο και τις πλατειες τρώγοντας και πίνοντας νερό από συσσίτια. Στο Παλαμά, το Βλοχό, τη Μεταμόρφωση, τη Φαρκαδόνας, στο συνοικισμό της Λάρισας και απέναντι στον Βόλο, οι εικόνες των απελπισμένων ανθρώπων αποτελούσαν για μεγάλο διάστημα καθημερινότητα στον πάλαι ποτέ εύφορο και πλούσιο κάμπο.
Απόγνωση, πόνος, οργή είναι μερικά από τα συναισθήματα των ανθρώπων που επλήγησαν από τις από τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Υποσχέσεις και εξαγγελίες που δεν έχουν υλοποιηθεί
Υποσχέσεις και εξαγγελίες που δεν έχουν υλοποιηθεί, αποζημιώσεις που δεν έχουν καταβληθεί, κατεστραμμένες περιουσίες, μη οχυρωμένα αναχώματα που αφήνουν απροστάτευτα τα χωριά του κάμπου, διαμορφώνουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ένα χρόνο μετά.
Κάτοικοι που ακόμα και τώρα δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, κτηνοτρόφοι, αγρότες δίνουν καθημερινή μάχη για να επιβιώσουν. Ένας κρατικός μηχανισμός που για ακόμη μία φορά υπολειτουργεί, λόγια και υποσχέσεις και ένα μεγάλο… θα, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι φορέων είναι αυτό που ακούν το τελευταίο χρόνο, με το φόβο για νέες κακοκαιρίες να δεσπόζει τις ζωές τους.
Η κα. Λίτσα Ρητά κάτοικος της Μεταμορφωσης δεν μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Εδώ και ένα χρόνο φιλοξενείται στον Παλαμά. Στο σπίτι όπου ζούσε το ταβάνι και οι τοίχοι κατέρρευσαν. Όπως περιγράφει η ίδια στο Dnews κάθε φορά που βρέχει ο κόσμος είναι με μια βαλίτσα στο χέρι.
Ήδη απο σήμερα, ένα χρόνο μετά άρχισε να βρέχει. Εμείς ήμασταν σε ανησυχία για το τι θα γίνει. Τρία μερόνυχτα έβρεχε. Ήρθε η καταστροφική πλημμύρα επτά μέτρα μέσα στο χωριό και τα χάσαμε όλα. Το ανάχωμα στο ιταλικό, φαίνεται τώρα σε πόσες μεριές είχε πέσει. Μέσα στο χειμώνα το έκλεισαν με χαλίκι, αλλά αν βρέξει και υπερχειλίσει λίγο το ποτάμι το χωριό θα ξανά πλημμυρίσει. Ακόμα και τώρα ζούμε με τον φόβο ότι μόλις βρέξει θα ξανά έρθει νερό. Μέσα σε ένα χρόνο έχουμε περάσει από όλα τα στάδια. Στην αρχή σκεφτόμασταν πως θα επιβιώσουμε, μετά ήρθε η απόγνωση, ο πόνος βλέποντας αυτά που χάσαμε. Περάσαμε το στάδιο της κατάθλιψης, της οργής, τώρα όσο πλησιάζουν οι ημέρες κινούμαστε σαν ρομπότ. Ζούμε το βουβό πόνο.
Στον Ιανο σώσαμε μόνοι μας το χωριό μας, ρίχναμε τσουβαλάκια με άμμο, όπου περνούσε το νερό. Αυτό δεν είναι λύση όμως. Πρέπει να γίνουν έργα. Φωνάζαμε και λέγαμε ότι τα ποτάμια καθαρίζονται από κάτω προς τα πάνω. Άνοιξαν γύρω από την Καρδίτσα και καθάρισαν τα ποτάμια. Μετά ήταν στενά και ακάθαρτα. Που πήγε το νερό; Στα χωρία μας. Θέλω να πιστεύω ότι θα ξεκινάει το καθαρισμό στον Καλέντζη, ο οποίος ποταμός έχει να καθαριστεί από το 1997, μετά την πλημμύρα του 1994. Αυτά τα έργα, μαζί με αυτά που έπρεπε να γίνουν στον ορεινό όγκο, υπάρχει μελέτη του 1953. Το ίδιο ισχύει και με τον Πηνειό, όπου αν δεν καθαριστεί θα κινδυνεύουμε.
Τα 6.600 ευρώ σχεδόν μπήκαν σε όλους εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Προκαταβολή για την επισκευή του σπιτιού έχουν πάρει μόνο οι μισοί. Η επιδότηση ενοικίου μπήκε σε κάποιους για ένα τρίμηνο, άλλοι πήραν και το δεύτερο, άλλοι δεν πήραν καθόλου. Η μόνη ελπίδα είναι ότι θα ανοίξει το γραφείο στον Παλαμά για να έχουμε άμεση επαφή μαζί τους, όπως και για την μετεγκατάσταση διότι την έχει αναβάλει ο σύνδεσμος Ελλήνων βιομηχάνων», αναφέρει.
Μέτρα για την θωράκιση του τόπου που εξαγγέλθηκαν είτε δεν προχώρησαν λόγω έλλειψης χρημάτων, είτε δεν ξεκίνησαν ακόμα και όσα ξεκίνησαν προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Ο πρώην προεδρος της κοινότητας του Βλοχού, κ. Γιάννης Κούκας, ο οποίος έζησε τις εφιαλτικές ημέρες από τις 5 έως τις 12 Σεπτεμβρίου μιλά στο Dnews και δηλώνει χαρακτηριστικά πως «έχουμε μείνει στο θα… δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι στα σπασμένα από τον Παλαμά μέχρι τον Βλοχό Εύχομαι αύριο», με τον ίδιο να εύχεται παράλληλα, να μην βρέξει διότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.
«Ένα χρόνο μετά το χωριό δεν έχει θωρακιστεί όπως ήταν πριν την πλημμύρα, τα αναχώματα δεν έχουν φτιαχτεί. Ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο σταμάτησε γιατί όπως μας είπε δεν υπήρχαν χρήματα. Τώρα από την περιφέρεια μας είπαν ότι θα ξεκινήσουν τα έργα για τα αναχώματα. Έχουμε μείνει στο θα… δεν έχει μπει ούτε ένα λιθαράκι στα σπασμένα από τον Παλαμά μέχρι τον Βλοχό. Αν βρέξει και φουσκώσει ο Νυμφεας θα σηκωθεί το νερό, θα φύγει από τα σπασμένα αναχώματα, θα πέσει στον ποταμό και από εκεί πάλι μέσα στο χωριό. Αυτά δεν τα λέει κανείς. Τα 6.600 ευρώ για τις οικοσκευές τα έχουμε πάρει εκτός από έξι, επτά άτομα. Τα 5.000 ευρώ την προκαταβολή της αρωγής και αυτά δεν τα έχουν πάρει όλοι. Τουλάχιστον 20 άτομα δεν έχουμε πάρει κάτι.
Βλέπω ότι επικρατεί μία απάθεια, δηλαδή αν ξανά βρέξει πολύ και εγκλωβιστούν πάλι άνθρωποι και ηλικιωμένοι τι θα πούμε τότε; Ένα χρόνο μένουμε δεξιά και αριστερά. Τριγύρω, εγώ μένω σε ένα χωριό 18 χιλιόμετρα μακριά από το Βλοχό, αλλά πρέπει να γυρίσω. Εκεί είναι το σπίτι μου, η ζωή μου. Εύχομαι αύριο, μεθαύριο να μην βρέξει γιατί θα έχουμε πάλι σοβαρό πρόβλημα», σημειώνει.
«Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα έργα», λέει απο την πλευρά του ο κ. Πέτρος Κοντογιαννης, πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης.
«Μπορεί η μέσα πλευρά του χωριού της Μεταμόρφωσης να έχει διασφαλιστεί, ωστόσο στην εξωτερική μεριά υπάρχει των αναχωμάτων μπορεί να υπάρξει πρόβλημα γιατί το νερό πάει προς τα χωράφια. Απο την περιφέρεια που είναι υπεύθυνη, μας είπαν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα. Τώρα αν θα γίνουν δεν το ξέρω. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού μένουν με την επιδότηση ενοικίου εκτός χωριού, μόνο περίπου 30 σπίτια έχουν γυρίσει και μένουν εδώ διότι θέλουν να είναι κοντά στα χωράφια τους. Είμαστε σε αναμονή. Πρέπει τα έργα να πραγματοποιηθούν στο μέγιστο ειδικότερα πάνω στα βουνά, στο φράγμα της σκοπιάς, στο Μουζακι, γιατί απο εκεί κατεβαίνουν τα νερά. Ούτε εκεί έχουν φτιάξει τα αναχώματα. Όσον αφορά τις οικονομικές ενισχύσεις, έχουμε 23 προβληματικά αφμ που είναι για τα 5.000 ευρώ και τα 6.6.00 ευρώ. Ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι θα ανοίξει τμήμα μέσα στον Παλαμα».
«Φιέστα - κοροϊδία» από την κυβέρνηση στη Θεσσαλία
Με έντονες αποδοκιμασίες υποδέχθηκαν οι κάτοικοι στην Καρδίτσα και τη Νίκαια της Λάρισας τον πρωθυπουργό Κυριακο Μητσοτάκη. Την Δευτέρα στις 2 Σεπτεμβρίου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί φωνάζοντας συνθήματα κατά του πρωθυπουργού όπως, «αν είσαι πρωθυπουργός όλης της Ελλάδας να ‘ρθεις να μιλήσεις και με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν έχουμε ζωή, δεν έχουμε εισόδημα, ντροπή. Αυτή είναι η δημοκρατία του Μητσοτάκη».
Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών κ. Έκτορας Γάζος έκανε λόγο για φιέστα-κοροϊδία που στήνει η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Όπως είπε οι υπουργοί και υφυπουργοί που βρίσκονται μέσα στο Κ.Υ. Παλαμά, ξεπερνούν σε αριθμό το προσωπικό που υπάρχει και εργάζεται μόνιμα στο Κ.Υ. «Αν όλοι αυτοί είχαν έρθει κατά την διάρκεια της πλημμύρας, θα είχε αποκατασταθεί στην ώρα του το Κέντρο Υγείας».
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τους αρμόδιους φορείς, συζητήθηκαν η πρόοδος που έχει γίνει για την αποκατάσταση της περιοχής και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης παρεμβάσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που προβλέπει δαπάνες και επενδύσεις 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.