15 Σεπ 2024

Πεθαίνει η “πράσινη” ατζέντα; (vid.)

 

O Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος αναλύει τους λόγους για τους οποίους η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια που επιχειρείται έχει ήδη καταστεί μη ρεαλιστική με σοβαρές επιπτώσεις στο οικονομικό πεδίο.

ΠΗΓΗ youtube.com

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι το χρονοδιάγραμμα είναι αδύνατον να επιτευχθεί καθώς οι απαραίτητες τεχνολογίες για να ολοκληρωθεί η μετάβαση δεν έχουν ακόμα ωριμάσει με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία πλήρους υποστήριξης της οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας από τις λεγόμενες πράσινες πηγές ενέργειας. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι βαριές καθώς το κόστος για πάρα πολλές εταιρείες παγκοσμίως έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα να έχουν απολέσει την δυνατότητα ανταγωνισμού με εταιρείες και επιχειρήσεις χωρών εκτός Δύσης που δεν επείγονται να συμμορφωθούν με τα πράσινα πρότυπα

Ως αποτέλεσμα υπάρχει ήδη υπαναχώρηση από τους αρχικούς στόχους καθώς οι εταιρείες προκειμένου να επιβιώσουν αλλά και κράτη συνολικά επιλέγουν να επανέλθουν σε μεγάλο βαθμό και να επαναφέρουν στο ενεργειακό μίγμα κλασσικές πηγές ενέργειας ενώ παρατηρείται στροφή στην πυρηνική ενέργεια ως η πλέον σταθερή και χαρακτηριζόμενη πλέον σε μεγάλο βαθμό και αυτή ως “πράσινη”. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για την σχεδόν καθολική ομηρία της Δύσης από την Κίνα στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών.