1 Οκτ 2024

Κορινθία – Το μέτωπο ξεπερνά τα 32 χλμ! – Απλός θεατής το «επιτελικό» κράτος

 

Συνεχίζει να κατακαίει για τρίτη ημέρα την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής  που στοίχισε τη ζωή σε δύο κατοίκους και αυτή τη στιγμή έχει επεκταθεί δημιουργώντας ένα μέτωπο που ξεπερνά τα 32 χλμ!

Σημειώνεται πως η φωτιά είχε περιοριστεί σημαντικά το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε το μεσημέρι με αποτέλεσμα έκτοτε να καίει με νέα ένταση.

Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό που κατευθύνεται προς στην εθνική οδό, στο Δερβένι και τη Λυγιά. Οι φλόγες από τον Πύργο έχουν περάσει στη Λυγιά, έχουν φτάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας και συνεχίζει να καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Κλειστή παραμένει η εθνική οδός στο σημείο και πραγματοποιείται εκτροπή των οχημάτων. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

Δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ διάσπαρτα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Πλέον, στην περιοχή δεν πνέουν άνεμοι και μένει να φανεί εάν ο κρατικός μηχανισμός θα είναι ικανός έστω και τώρα να περιορίσει την πυρκαγιά.

Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για άλλη μια φορά η κυβερνητική χρεοκοπία -και- στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας στοίχισε την ζωή σε ανθρώπινες ζωές: Οι δύο νεκροί στο Ξυλόκαστρο αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε μια περιορισμένη φωτιά!

Μία φωτιά η οποία ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, δεν έσβησε στο ξεκίνημα της και εν συνεχεία έκαψε δάση και ανθρώπους!

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έλεγε την άνοιξη:

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε σκληρές μάχες με όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε ξεκινήσει εντατικές προετοιμασίες για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο ήδη από τον χειμώνα. Επενδύσαμε στην πρόληψη».

Αυτή τη φορά όμως όχι μόνο ξέφυγε εκ νέου όλως «τυχαίως» μία πυρκαγιά αλλά θρηνήσαμε και δύο νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την φωτιά στην Κορινθία.

Μία φωτιά η οποία ξέσπασε στα τέλη μηνός Σεπτεμβρίου και κατέληξε να δημιουργήσει ένα τεράστιος έκταση μέτωπο.

Ό,τι ακριβώς συνέβη στον Βαρνάβα Αττικής όπου η φωτιά ξεκίνησε περίπου στις τρεις το μεσημέρι και κατέληξε να διανύσει μία απόσταση 45 χιλιομέτρων και να φτάσει μέχρι το Χαλάνδρι!

Τι δικαιολογία θα ακούσουμε πάλι; Για άλλη μια φορά θα μας πουν ότι ο κρατικός μηχανισμός έδρασε έγκαιρα και σωστά αλλά…

Μόνο που αυτή τη φορά έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί φθινοπωρινές βροχές το προηγούμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα δεν διανύουμε περίοδο καύσωνα όπως το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ωστόσο αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο για να μην «ξεφύγει» μία ακόμα πυρκαγιά.