Στα υψηλότερα επίπεδα, παγκόσμιων διαγωνισμών, φτάνει διαρκώς η Νομική Σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας, κατακτώντας θέσεις που δεν μπορούν άλλα πανεπιστημιακά «μεγαθήρια». Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν μετά από... εξαντλητική μελέτη και εμβάθυνση τόσο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο όσο και στο δίκαιο του διαστήματος.
Φέτος, ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής η οποία εκπροσώπησε την Ευρώπη, ως περιφερειακή Πρωταθλήτρια, στους παγκόσμιους τελικούς του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος («Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition»), κατέλαβε, μετά από μια σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ενώ η φοιτήτρια Χρυσή Βορλόου, μέλος της ομάδας, αναδείχθηκε καλύτερη αγορήτρια στον κόσμο (WorldBestOralist).
Οι παγκόσμιοι τελικοί του διαγωνισμού έλαβαν χώρα στο Μιλάνο, 14-18 Οκτωβρίου 2024, στα πλαίσια του 75ου Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου (75th International Astronautical Congress, IAC). Σημειώνεται ότι, στο φετινό Ευρωπαϊκό Γύρο του Διαγωνισμού, ο οποίος έλαβε χώρα την περασμένη Άνοιξη στη Βιέννη), μετά από σειρά εξαιρετικών εμφανίσεων, η ομάδα της Νομικής Αθηνών είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα της είχαν απονεμηθεί και όλα τα άλλα βραβεία του διαγωνισμού: το βραβείο για τα καλύτερα γραπτά υπομνήματα και το βραβείο για τον καλύτερο αγορητή, που έλαβε η Χρυσή Βορλόου. Ήταν η πρώτη φορά, σε διαγωνισμό εικονικής δίκης, που απονεμήθηκαν όλα τα βραβεία σε μια ομάδα.
Η εν λόγω διαγωνισμός εικονικής δίκης (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του «σκοτεινού και ήσυχου» ουρανού, την ελευθερία επιστημονικής έρευνας στο διάστημα και τις συγκρούσεις διαστημικών αντικειμένων.
Στον διαγωνισμό συμμετέχουν, κάθε χρόνο, πάνω από 70 πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο.
Η εκπληκτική επίδοση των φοιτητών
Η εκπληκτική φετινή επίδοση της Νομικής Σχολής Αθηνών έρχεται να επισφραγίσει μια λαμπρή, συνολική πορεία στον εν λόγω διαγωνισμό, αφού, βάσει των αποτελεσμάτων, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, από το 2011 (πρώτη συμμετοχή στον διαγωνισμό), η Νομική Σχολή Αθηνών βρίσκεται, σταθερά, στην πρώτη, διαχρονικά, θέση στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Κατά τη φετινή χρονιά, την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακοί-ές φοιτητές-τριες: Χρυσή Βορλόου, Ευάγγελος Γαζής και Ρεγγίνα Κουρτίδη, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών και Αναπληρωτή Κοσμήτορα Γεωργίου Κυριακόπουλου, με τη συνεπικουρία, στην προετοιμασία της ομάδας, του ασκούμενου δικηγόρου Γιώργου Χατζηχαραλάμπους και της(προπτυχιακής) φοιτήτριας Βέρας Παλιαλέξη, οι οποίοι υπήρξαν μέλη της ομάδας του 2022.
Με την κορυφαία αυτή διάκριση, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ βρίσκεται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω διαγωνισμού εικονικής δίκης (ο οποίος αποτελεί εξαιρετικά επίπονη ακαδημαϊκή διαδικασία, με απαιτήσεις εξαντλητικής μελέτης και εμβάθυνσης τόσο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο όσο και στο δίκαιο του διαστήματος). Αποδεικνύονται, έτσι, οι εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (αφού οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες φοιτητών), το πάθος τους για την ακαδημαϊκή έρευνα και τη γνώση, καθώς και η ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.
Αυταπόδεικτα, επίσης, το βάθος και η υψηλή ποιότητα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης που παρέχει η Νομική Σχολή Αθηνών στους φοιτητές της.
https://www.ethnos.gr/