19 Οκτ 2024

Επιδότηση 9.000 ευρώ για αυτοκίνητο, 8.100 ευρώ για τρία παιδιά - Η ασύμμετρη στήριξη

 

Μια οικογένεια με τρία παιδιά λαμβάνει συνολικά επιδόματα γέννησης ύψους 8.100 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ένας νέος που επιλέγει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας 30.000 ευρώ μπορεί να λάβει επιδότηση ύψους 9.000 ευρώ από την ελληνική πολιτεία.

Αναλύοντας τις επιδοτήσεις που προσφέρει η ελληνική πολιτεία, διαπιστώνεται μια εντυπωσιακή ανισορροπία ανάμεσα στο επίδομα γέννησης και άλλες μορφές κρατικής ενίσχυσης, όπως αυτή για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, το επίδομα γέννησης ανέρχεται σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, αυξάνεται στα 2.700 ευρώ για το δεύτερο, φτάνει τα 3.000 ευρώ για το τρίτο και ανέρχεται στα 3.500 ευρώ για κάθε τέταρτο ή επόμενο παιδί. Παρά το γεγονός ότι τα ποσά αυτά παρέχουν μια πολύτιμη βοήθεια στις οικογένειες, είναι κατά πολύ μικρότερα από τις επιδοτήσεις που χορηγούνται για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως τις 9.000 ευρώ για ένα άγαμο ιδιοκτήτη ηλεκτρικού οχήματος.

Για να γίνει κατανοητή η ανισότητα στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, αρκεί το εξής παράδειγμα: μια οικογένεια με τρία παιδιά λαμβάνει συνολικά επιδόματα γέννησης ύψους 8.100 ευρώ (2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί, 2.700 ευρώ για το δεύτερο και 3.000 ευρώ για το τρίτο). Την ίδια στιγμή, ένας νέος που επιλέγει να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αξίας 30.000 ευρώ μπορεί να λάβει επιδότηση ύψους 9.000 ευρώ από την ελληνική πολιτεία, δηλαδή μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από ό,τι μια ολόκληρη τρίτεκνη οικογένεια.

Η κρατική στήριξη στις οικογένειες μοιάζει ασύμμετρη σε σχέση με την επιδότηση της αγοράς οχημάτων

Αυτός ο παραλληλισμός εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Σε μια χώρα που αντιμετωπίζει έντονη δημογραφική κρίση, με τα ποσοστά γεννήσεων να μειώνονται σταθερά, η κρατική στήριξη στις οικογένειες μοιάζει ασύμμετρη σε σχέση με την επιδότηση της αγοράς οχημάτων. Οι οικογένειες που αποκτούν πολλά παιδιά, αν και αντιμετωπίζουν αυξημένα οικονομικά βάρη, λαμβάνουν πολύ λιγότερη στήριξη από ό,τι οι αγοραστές αυτοκινήτων, με το επίδομα γέννησης να παραμένει σε επίπεδα που δύσκολα μπορούν να θεωρηθούν επαρκή για να ενθαρρύνουν τη γονιμότητα.

Η αντίφαση αυτή γίνεται ακόμα πιο έντονη όταν εξετάσει κανείς στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις γεννήσεις και τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023, οι γεννήσεις στην Ελλάδα έφτασαν τις 71.455, παρουσιάζοντας μια μείωση της τάξεως του 6,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των νέων αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στους δρόμους της χώρας έφτασε τις 238.117, σημειώνοντας αύξηση 16,1% σε σύγκριση με το 2022. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει μια σαφή διαφορά στις τάσεις: οι γεννήσεις μειώνονται, ενώ η αγορά αυτοκινήτων αυξάνεται.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα παράδοξο, καθώς η πολιτική στήριξη φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στην προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρά στη στήριξη των οικογενειών που επιλέγουν να φέρουν νέα ζωή στον κόσμο. Μάλιστα, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, είναι πιθανό τα αυτοκίνητα στους δρόμους να είναι περισσότερα από τους επιβάτες τους, καθώς η δημογραφική γήρανση και η μείωση του πληθυσμού θα οδηγήσουν σε μια μελλοντική πραγματικότητα όπου οι δρόμοι θα γεμίζουν από οχήματα, αλλά θα αδειάζουν από ανθρώπους.

Αυτό το σενάριο εγείρει σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας. Αν η Ελλάδα δεν επιλέξει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της προτεραιότητες, εστιάζοντας περισσότερο στη στήριξη των οικογενειών και λιγότερο στην κατανάλωση υλικών αγαθών, ο πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται, καθιστώντας το δημογραφικό πρόβλημα ακόμη πιο έντονο.

Σε μια εποχή όπου οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις για τις οικογένειες είναι τεράστιες, η ελληνική πολιτεία οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην ενίσχυσή τους, παρέχοντας ουσιαστικά κίνητρα για τη γέννηση περισσότερων παιδιών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιστραφεί η αρνητική πορεία του πληθυσμού και να διασφαλιστεί η δημογραφική σταθερότητα της χώρας.

Θανασης Κουκακης

https://www.dnews.gr/