19 Οκτ 2024

Στα χαρτιά μένουν τα σχέδια για αλλαγή στα Τέλη Κυκλοφορίας – Αναρτώνται άμεσα ίδια και απαράλαχτα με αλλαγές μόνο στα πρόστιμα

 

Παρά τη σύσταση πολλών επιτροπών και την υποβολή διαφόρων προτάσεων, το υψηλό δημοσιονομικό κόστος που θα προέκυπτε από την αλλαγή του συστήματος αναγκάζει το Υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρήσει σε καμία.. τροποποίηση. Το ισχύον σύστημα εξακολουθεί να θεωρείται αναχρονιστικό από πολλούς, όμως παραμένει ένας σημαντικός πόρος εσόδων για τα κρατικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε τις αλλαγές πρότεινε την κατάργηση της απαλλαγής για οχήματα με χαμηλές εκπομπές ρύπων, όπως τα υβριδικά, διατηρώντας την εξαίρεση μόνο για τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτή η πρόταση, όμως, δεν έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί έως τις 31 Οκτωβρίου 2010 συνεχίζουν να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους, ενώ για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, η χρέωση βασίζεται στις εκπομπές CO2 που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας. Τα οχήματα με χαμηλές εκπομπές, που εκπέμπουν κάτω από 90 ή 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο, ανάλογα με το έτος παραγωγής, παραμένουν απαλλαγμένα από τα τέλη κυκλοφορίας, γεγονός που ενθαρρύνει την απόκτηση «καθαρότερων» οχημάτων.

Παρόλο που το ύψος των τελών παραμένει αμετάβλητο, αλλαγές θα υπάρξουν στα πρόστιμα για καθυστερημένη πληρωμή, τα οποία θα γίνουν κλιμακωτά, ενισχύοντας το αίσθημα πίεσης προς τους ιδιοκτήτες οχημάτων να πληρώσουν έγκαιρα.

Αλλαγές στα πρόστιμα

Μία σημαντική αλλαγή που θα εφαρμοστεί από το νέο έτος αφορά τα πρόστιμα για όσους δεν καταβάλλουν τα τέλη εμπρόθεσμα. Παρότι η προθεσμία για την πληρωμή τους παραμένει η 31η Δεκεμβρίου 2024, από το 2025 δεν θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης.

Συγκεκριμένα:

• Πληρωμή από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 25% επί του ποσού των τελών.
• Πληρωμή από την 1η έως την 28η Φεβρουαρίου θα συνοδεύεται από πρόστιμο 50%.
• Μη πληρωμή έως την 28η Φεβρουαρίου θα επιφέρει πρόστιμο ίσο με το 100% του ποσού των τελών. Σε κάθε περίπτωση, το ελάχιστο πρόστιμο θα είναι 30 ευρώ.

Υποχρεωτική ασφάλιση για φυσικές καταστροφές

Από τον Ιανουάριο του 2025, θα τεθεί σε ισχύ νέο μέτρο που καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση των οχημάτων για φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες. Η υποχρέωση αυτή θα αφορά τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα επαγγελματικά οχήματα, με τα ασφάλιστρα να προσαρμόζονται ανάλογα με την αξία του οχήματος, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και τον βαθμό επικινδυνότητας.

Παρά την αποζημίωση που θα προσφέρεται άμεσα σε περίπτωση καταστροφής, το νέο μέτρο αναμένεται να επιβαρύνει οικονομικά τους κατόχους οχημάτων, ιδιαίτερα στις περιοχές με υψηλό κίνδυνο φυσικών φαινομένων.

Διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει τους εκτεταμένους ελέγχους για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων ή οχημάτων που δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι παραβάτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικά πρόστιμα, όπως:

• Από 250 έως 1.000 ευρώ για ανασφάλιστα οχήματα, ανάλογα με τον τύπο του οχήματος (1.000 ευρώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για επιβατηγά, και 250 ευρώ για δίκυκλα).
• Διπλάσια αξία των οφειλόμενων τελών για όσους δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, συν τα ετήσια τέλη.
• Πρόστιμο 400 ευρώ για οχήματα που δεν έχουν περάσει περιοδικό έλεγχο ΚΤΕΟ.

Σε περιπτώσεις υποτροπής, τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται και θα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος. Η επιστροφή τους θα γίνεται μόνο μετά την προσκόμιση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, του δελτίου τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) ή της βεβαίωσης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας και των επιβληθέντων προστίμων.