9 Οκτ 2024

Χάος στον ΟΠΕΚΕΠΕ με τις επιδοτήσεις και τα ραβασάκια στους αγρότες

 

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στους αγρότες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τη μία επικρατεί μεγάλη αγωνία για τις νέες πληρωμές, πότε αυτές θα γίνουν, αλλά και για τα ραβασάκια με τις επιστροφές από λάθος του Οργανισμού.

Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί στους αγρότες με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τη μία επικρατεί μεγάλη αγωνία για τις νέες πληρωμές, πότε αυτές θα γίνουν, αλλά και για τα ραβασάκια με τις επιστροφές από λάθος του Οργανισμού.

Όπως φαίνεται το υπουργείο υποστηρίζει ότι συνολικά 650.000 αγρότες δικαιούνταν τη συγκεκριμένη επιδότηση και το λάθος αφορά 196.000 αγρότες. Για να υπάρχει δικαιοσύνη μεταξύ των αγροτών θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και να επιστραφούν τα χρήματα, αλλά αναζητείται λύση προκειμένου αυτό να γίνει ομαλά.

Σε αναβρασμό οι αγρότες για επιστροφές ενισχύσεων – διαμαρτυρία την Πέμπτη σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ Λάρισας

Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί στον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αγρότες με την κινητοποίηση θέλουν «να αναδείξουν τα θέματα των αποζημιώσεων για τον Daniel που δεν καλύπτουν τις ζημιές στην παραγωγή, τις αδικίες που έγιναν και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ακόμη, , το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν αποπληρώθηκαν ακόμη.

Παράλληλα εν μέσω κορύφωσης των αγροτικών εργασιών και για πρώτη φορά ζητάνε από τους παραγωγούς την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων ότι συμφωνούν με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, το οποίο δεν ξέρουμε τι ακριβώς εξυπηρετεί.

Υπάρχει μείωση παραγωγής κυρίως σε βαμβάκι και καλαμπόκι και απαιτείται κάλυψη του χαμένου εισοδήματος διότι διαφορετικά τίθεται κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης για πολλούς αγρότες της περιοχής.

Η διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται επειδή στέλνει «ραβασάκια» σε 190.000 αγρότες σε όλη τη χώρα καλώντας τους να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ποσά που έλαβαν το 2021»

«Οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, και με τον πανελλαδικό συντονισμό που γίνεται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων και τώρα και το επόμενο διάστημα θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε και μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να έχουμε κατακτήσεις και να σταματήσουμε την επίθεση στις τσέπες μας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να φέρνει αποτελέσματα και σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους συναδέλφους μας να ακολουθήσουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αγρότες: Καλούνται να πληρώσουν «λάθος» του ΟΠΕΚΕΠΕ, ύψους 63 εκατ. ευρώ

Ειδικότερα, σύμφωνα και με όσα έχει ήδη παραδεχτεί ο επί επιτήρηση ΟΠΕΚΕΠΕ, για την πληρωμή του Ιουλίου 2023, χρησιμοποιήθηκε από τον από πάνω από 10 χρόνια τεχνικό σύμβουλο και τον Οργανισμό, η γραμμή δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022. Τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και η απαίτηση για συμψηφισμό τους με την προκαταβολή του 2024, τους δημιουργεί τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο.

Τα ποσά αυτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους παραγωγούς, οι οποίοι ήδη εμφανίζουν έλλειψη ρευστότητας, να επιστραφούν έως και τις 29 Οκτωβρίου 2024.

Για την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση ήδη έχει παρέμβει η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), η οποία ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΥπΑΑΤ, αίτημα το οποίο ακόμα έχει μείνει ακόμα αναπάντητο.

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ με αίτημα για άμεση συνάντηση για την επίλυση του αιφνιδιαστικού προβλήματος στους αγρότες και κτηνοτρόφους-μέλη μας, από την πρωτοφανή μαζική αποστολή επιστολών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, από οριζόντιο σφάλμα στις πληρωμές του Ιουνίου 2023 από τεχνικό σύμβουλο.

Η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Από τις 2.10.2024, χιλιάδες αγρότες-μέλη μας λαμβάνουν επιστολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη ενημέρωση των αγροτών και της ΕΘΕΑΣ, με το εξής περιεχόμενο: «Σας γνωρίζουμε ότι κατά τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο πληρωμών του Οκτωβρίου 2023 για το έτος αιτήσεων 2022 διαπιστώθηκε ότι λάβατε το ποσό των ???,00 € αντί του ορθού ποσού των ???,00€, ως εκ τούτου προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τα οποία πρέπει να ανακτηθούν… Παρακαλούμε, όπως κατατεθεί ως αχρεωστήτως καταβληθέν το συνολικό ποσό των ???,00 ευρώ έως 29/10/2024.

Εκτιμούμε ότι η εν λόγω ενέργεια του ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλεται σε όσα περιλάμβανε η Διοίκηση στην ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 2.7.2024 και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αναλυτικότερα, το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77€, το οποίο μετά από επανα-υπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 €».

Στη συνέχεια, έγινε κατανοητό ότι ενώ είχαν χρησιμοποιηθεί τα σωστά δικαιώματα κατά την προκαταβολή του 2022 (18 Οκτωβρίου 2022) και στην εξόφληση του 2022 (21 Δεκεμβρίου 2022) τα δικαιώματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον τεχνικό σύμβουλο κατά την εκκαθάριση του 2022 (Ιούνιος 2023) ήταν αυτά του 2021, τα οποία διέφεραν σημαντικά από αυτά του 2022 για όσους παραγωγούς εφαρμοζόταν η σύγκλιση δικαιωμάτων[1]. Λόγω αυτού του λάθους, τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και επομένως η απαίτηση να συμψηφιστούν με την προκαταβολή του 2024, δημιουργεί οικονομικό αδιέξοδο σε αυτούς τους αγρότες.

Επίσης, πέρα από τον αιφνιδιασμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αναστάτωση, δημιουργείται σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς ένα άλλο εξίσου σημαντικότατο πρόβλημα, αυτό της επιβάρυνσης των αγροτών και των συνεταιριστικών ΚΥΔ. Σήμερα, 4.10.2024, είναι τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και θα ακολουθήσει η ολιγοήμερη περίοδος, που θα πρέπει να δοθούν διασταυρωτικοί έλεγχοι για να γίνουν οι διορθώσεις για κατά το δυνατόν ορθές πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, εφόσον δεν ισχύει οτιδήποτε από τα ανωτέρω, έως 29/10/2024 στην εφαρμογή στην οθόνη Αχρεώστητα με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά σας», αποσπά όλους από τη βασική εργασία του 2024 και δημιουργεί αδιέξοδο στα συνεταιριστικά ΚΥΔ και αγρότες.

Με βάση τα ανωτέρω η ΕΘΕΑΣ, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και η επιβάρυνση των 196.083 αγροτών και των Συνεταιριστικών και άλλων ΚΥΔ, τόσο από το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου όσο και από τον αδικαιολόγητο αιφνιδιασμό ζητάει:

Συνάντηση ΑΜΕΣΑ της ΕΘΕΑΣ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΥΠΑΑΤ για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων και προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί και αφορούν το ΟΣΔΕ 2024, γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει.

Την αναστολή της προθεσμίας 29.10.2024, που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει ως καταληκτική για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων στις 30.6.2023.

Την επεξεργασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρότασης, ώστε οι συμψηφισμοί να γίνουν σε 5 ισόποσες δόσεις κατά την αναλογία της εφαρμογής της σύγκλισης των δικαιωμάτων μεταξύ 2022-2027. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους 083 αγρότες το 2024.

Επιπλέον, ζητάμε να θεσμοθετηθεί, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα μεικτή ομάδα διαχείρισης των θεμάτων του ΟΣΔΕ, ώστε να προλαμβάνονται κατά το δυνατόν τέτοια φαινόμενα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία/ διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».