Η διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων επιχειρησε μέσω δημοσιευμάτων να παρουσιάσει την δική της εκδοχή για την πορεία της εταιρείας , αλλά η έμπνευση της μάλλον δεν θα της βγει σε καλό. Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση τους την εκθέτουν, θέτοντας πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, παρουσιάζοντας στοιχεία και προκαλώντας τη διοίκηση σε δημόσιο διάλογο για να διαπιστώσουν άπαντες ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα.
Η ανακοίνωση των εργαζομένων:
ΘΑΥΜΑ…ΘΑΥΜΑ… ΤΑ Ε.Α.Σ. ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΝ
Τα Ε.Α.Σ., για πρώτη φορά στην ιστορία τους, είχαν την ίδια διοίκηση την περίοδο 2019-2024. Την περίοδο αυτή κατέρρευσε η παραγωγή, ακυρώθηκαν συμβάσεις, ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε μελέτες, πραγματοποιήθη-καν πολλές απευθείας αναθέσεις. Καμία νέα σύμβαση δεν μπήκε στην εταιρία, ενώ (σκόπιμα) διατηρούνται για πολλούς μήνες κλειστά το εργο-στάσιο του Αιγίου και η γραμμή παραγωγής βλημάτων κ.λ.π.
Όμως την ίδια περίοδο η διοίκηση Κωστόπουλου είχε και επιτυχίες (…), π.χ. διέθεσε τις παραγωγικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες τηλεοπτικών γυρισμάτων, διέθεσε 6,5 εκ. ευρώ για σύστημα ηλεκτρονικής «φύλαξης» το οποίο αξιοποίησε υφιστάμενες υποδομές από αντίστοιχο σύστημα ενδοεταιρικής κατασκευής, «ενίσχυσε» την ασφάλεια των εγκαταστάσεων αν και συνέβησαν ορισμένα περιστατικά όπως η είσοδος άγνωστου οχήματος με μεθυσμένο οδηγό που βρήκε πρόσφορο χώρο για ύπνο …!
Κατά συνέπεια δίκαια ο κ. Κωστόπουλος προπαγανδίζει τις επιτυχίες του (mononews στις 9-10-2024). Όμως οι «επιτυχίες» και τα ψέματα έχουν κοντά πόδια. Ας τα δούμε ένα προς ένα:
1. Ψεύδονται όσοι διαδίδουν ότι η γραμμή παραγωγής βλημάτων (μεγάλα διαμετρήματα) έχει να δουλέψει από την εποχή Σαντάμ. Η αλήθεια είναι ότι δούλευε μέχρι το 2019 σε παραγωγή 76/62 φρεγατών για το πολε-μικό ναυτικό. Επίσης το 2017 παρήγε 6.000 155χιλ.
2. Ψεύδονται όσοι λένε ότι το κόστος επαναλειτουργίας είναι 30 εκ. ευρώ. Μάλλον μπερδεύονται με τα 30 εκ. ευρώ για αγορά πρέσσας θερμικών κατεργασιών, που όμως υπάρχει…! Η πρέσα κωνικοποίησης που απαι-τείται για την πλήρη επαναλειτουργία της γραμμής, κοστίζει 3-4 εκ. ευρώ (αν γίνει με διαγωνισμό και όχι με απευθείας ανάθεση…)
3. Μας λένε ότι η μόνη αξιόπιστη πρόταση συνεργασίας ήταν των Σλοβάκων. Και τότε γιατί η κυβέρνηση ζήτησε προσφορά και από τους
Αμερικάνους; Μας λένε δηλαδή ότι κρατική αρχή των Η.Π.Α. συνεργάζε-ται με αναξιόπιστη εταιρία; Ψεύδος και εδώ!
4. Για να παραπλανήσουν λένε ότι η εταιρία της Σλοβακίας θα επενδύσει 50 εκ. ευρώ αλλά δεν λένε ότι στην νέα εταιρία τα Ε.Α.Σ. θα εισφέρουν χωρίς ενοίκιο για 25 χρόνια όλους τους εξοπλισμούς, γήπεδα, κτίρια, τε-χνογνωσία, πιστοποιήσεις κατά ΝΑΤΟ, αποθήκες κ.λ.π. Τα 50 εκ. στα 25 χρόνια είναι 2 εκ. ευρώ ετησίως. Είναι εύλογο αυτό το τίμημα; Απαντή-στε…
5. Τελικά έγινε αξιολόγηση δυο προσφορών όπως έχει πει η κυβέρνηση (α-πάντηση κ. Δένδια στην 3389 ερώτηση στις 5/4/2024), ή έχουμε απευθείας ανάθεση;
6. Στο δημοσίευμα του mononews στις 9-10-2024 αναφέρεται στην ΟΝΕΞ αφήνοντας υποψίες ότι υπερκοστολογεί τους εργαζόμενους της που α-πασχολούνται στα Ε.Α.Σ. Τις υποψίες παρακαλούμε να τις απευθύνετε αρμοδίως στον κ. Κωστόπουλο που υπέγραψε 3ετή σύμβαση πλαίσιο με την ΟΝΕΞ ύψους 25.788.880 ευρώ (προσοχή, δεν έχει γίνει ορθογραφικό λάθος…)
7. Μήπως θυμούνται, όσοι δυσφημούν συστηματικά τα Ε.Α.Σ., ποιος υ-πουργός δήλωσε δημοσίως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι εκτιμά την Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία πολύ περισσότερο από ό,τι φαίνεται ότι την εκτιμούν κάποιοι στο εσωτερικό της χώρας» στις 28-4-2023 ;;;
Για το τέλος, σας καλούμε σε δημόσιο διάλογο εσείς με τα στοιχεία σας και εμείς με τα δικά μας…Αντέχετε ;
Το Δ.Σ.
https://www.militaire.gr/