12 Οκτ 2024

Ένταση μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ πριν την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής – Τσίρκο! Ελιγμός του Κασσελάκη στο «παρά πέντε»

 

Μέσα σε κλίμα έντασης πραγματοποιείται αυτή την ώρα η κρίσιμη συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία επικράτησε διαμάχη μεταξύ των..

μελών που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και των υπόλοιπων για διαδικαστικά θέματα. Οι kasselistas ζήτησαν αυστηρό έλεγχο για το ποιος παίρνει κάρτα για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση και τα άλλα μέλη διαφώνησαν.

Ο Στέλιος Παππάς, κατήγγειλε τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη για «πολιτοφυλακή», υποστηρίζοντας ότι τον εμποδίζουν να πάρει τη δική του κάρτα. «Τι είστε εσείς εδώ; Πολιτοφύλακες;», φέρεται να είπε. Ο πρώην βουλευτής και υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Θανάσης Οικονόμου εξοργίστηκε καθώς ένα άλλο μέλος  την τον κατηγορούσε ως προβοκάτορα.

Ελιγμός Κασσελάκη

Στο «παρά πέντε» της σημερινής έκτακτης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παιζόταν η τύχη του μετά το εξώδικο που έστειλε στο ίδιο του το κόμμα, ο Κασσελάκης έβαλε την… ουρά στα σκέλια και έκανε πίσω. Ο τέως πρόεδρος δήλωσε χθες το απόγευμα ότι ανακαλεί το εξώδικο, μπροστά στην άκαμπτη στάση της πλειοψηφίας, η οποία φερόταν αποφασισμένη να του κόψει τον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές, αν δεν το ανακαλούσε, «για να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».

Η κίνησή του αφαιρεί έναν σημαντικό λόγο για να του βγάλουν σήμερα «κόκκινη κάρτα», αλλά διατηρεί όλους τους υπόλοιπους, αφού ο Κασσελάκης, παρά την απόφαση του κεντρικού καθοδηγητικού οργάνου να τον καθαιρέσει, επιμένει να δηλώνει πρόεδρος, περιφρονώντας την κομματική νομιμότητα.

Η Πολιτική Γραμματεία, που συνεδρίασε χθες, του επέστρεψε ξανά ως απαράδεκτο το εξώδικο, επαναβεβαιώνοντας τον οδικό χάρτη προς την εκλογή νέου προέδρου. Το κλίμα ήταν εξαιρετικά αρνητικό, καθώς σειρά στελεχών αποδοκίμαζε το εξώδικο, ενώ άλλοι, όπως οι Βασιλειάδης και Ζαχαράκη, ζητούσαν ανοιχτά να του απαγορευτεί η συμμετοχή στις κάλπες.

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ο Νίκος Σκορίνης, που αυτομόλησε από το Αριστερό Δίκτυο και τώρα στηρίζει τον τέως πρόεδρο, πρότεινε την αναβολή της Κ.Ε. και τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης με τη συμμετοχή των υποψήφιων προέδρων. Τον υποστήριξαν οι Πάνος Ρήγας, Ολυμπία Τεληγιορίδου, που ήταν στην ομάδα του Νίκου Παππά, και Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία κάνει λόγο για «διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές», ο οποίος, όπως σχολίασε, ναρκοθετεί την εκλογική διαδικασία και οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάλυση.

«Ο Κασσελάκης ενεργεί διασπαστικά» φέρεται ότι απάντησε η Ολγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι μια «κίνηση αξιοπρέπειας». Ο τέως, πρόσθεσε, δεν πήρε πίσω το εξώδικο, ενώ εξακολουθεί να δηλώνει πρόεδρος, περιφρονώντας την κομματική νομιμότητα.

Ο Παύλος Πολάκης -που τον κατηγορούν τελευταία ότι παίρνει «μεσοβέζικες θέσεις»- ψήφισε λευκό, όπως και ο γραμματέας της Νεολαίας Κώστας Παναγιωτόπουλος, αν και συμφώνησε με τις πολιτικές διατυπώσεις της Π.Γ. Απουσίαζαν η Ρένα Δούρου, που είναι του κλίματος Κασσελάκη, και η Μαρία Κουβέλη, που στηρίζει την πλειοψηφία.

Περιγράφοντας τη δραματικότητα των στιγμών, ο Σκορίνης προέβλεψε αργότερα, μιλώντας με δημοσιογράφους, ότι «αν γίνει η Κ.Ε. αύριο, θα είναι η αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ. Θεώρησα αναγκαία μια προσπάθεια αναβολής, για να κληθούν οι υποψήφιοι πρόεδροι στην Π.Γ.». Εξήγησε πάντως ότι ζητά κι αυτός την ανάκληση του εξωδίκου.

Από την πλευρά του, ο πρώην γραμματέας Π. Ρήγας, που άλλαξε κι αυτός στρατόπεδο, μετακινούμενος στους κασσελακικούς, δικαιολογήθηκε ότι ψήφισε την πρόταση Σκορίνη ως μια τελευταία προσπάθεια να γίνουν εκλογές στη βάση, χωρίς ρευστοποίηση του κόμματος. Πολάκης, Ρήγας και Σκορίνης δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ είναι αβέβαιο τι θα πράξουν οι οπαδοί του Κασσελάκη, οι οποίοι φέρονταν ότι καλούσαν σε μαζική αποχή, προκειμένου να μην επιτευχθεί απαρτία.

Ενδεικτικά, κάποιοι δικοί του, όπως ο Νίκος Καρανίκας, καλούσαν έμμεσα τον κόσμο με εμπρηστικά μηνύματα σε αντισυγκέντρωση σήμερα έξω από τον χώρο της συνεδρίασης, υποχρεώνοντας τον Κασσελάκη να τα αποδοκιμάσει παίρνοντας αποστάσεις.

Σε τούτο το νοσηρό κλίμα σημειώνεται η πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για την αναστολή των εκλογικών διαδικασιών, η οποία περιλαμβάνει ακόμα τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου στις αρχές του 2025, σύμπηξη ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και, στο μεσοδιάστημα, Π.Γ. και Κ.Ε. να εκτελούν χρέη προέδρου στο κόμμα.

Πηγή: Εφημερίδα δημοκρατία