24 Οκτ 2024

Σπιτάκια Ανακύκλωσης: Ποιοι ΟΤΑ τα προμηθεύτηκαν με υπέρογκο κόστος

 

Το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ) για τα λεγόμενα «Σπιτάκια Ανακύκλωσης» που προμηθεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια Δήμοι και Περιφέρειες, έχει δημιουργήσει σωρεία αντιδράσεων ακόμη και σε κυβερνητικούς κύκλους.

Το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ξεκίνησε το 2019 σε πέντε δήμους ύστερα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου (μάλιστα επί υπουργίας του εγκαινιάστηκε “σπιτάκι ανακύκλωσης” μπροστά στο κτήριο του ΥΠΕΣ στη Βασιλίσσης Σοφίας – σχετική φωτο ΕΔΩ) και συγκεκριμένα στους Δήμους, Καλλιθέας επί δημαρχίας Δ. Κάρναβου Δημήτρη, Νέας Σμύρνης επί δημαρχίας  Στ. Τζουλάκη, Ιωαννίνων επί δημαρχίας του εκλιπόντος Ι. Ελισάφ, Άνδρου επί δημαρχίας Δ. Λοτσάρη και Ναυπλίου επί δημαρχίας Δ. Κωστούρου. 

Ακολούθησαν ο Δήμος Αθήνας επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον τότε δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο Δήμος Πειραιά με δήμαρχο τον Γιάννη Μώραλη, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ) με τότε πρόεδρο τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων Περιφέρειας Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) με πρόεδρο τον τότε Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Ζ. Καλογεράκη και ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με τότε πρόεδρο τον πρώην Δήμαρχο Σπάρτης, Στ. Αργειτάκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, είχε καταγγείλει τις πρακτικές Ζέρβα με τα “σπιτάκια ανακύκλωσης”. Ειδικότερα, ο κ. Αγγελούδης είχε κάνει λόγο για κόλαφο της διοίκησης του δήμου και για μεθοδεύσεις, χαρακτηρίζοντας το θέμα «όνειδος της διοίκησης Ζέρβα», ενώ ο νέος δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης τον περασμένο Σεπτέμβριο προχώρησε στη σφράγιση και το ξήλωμα της βιομηχανικής μονάδας της Ανώνυμης Εταιρείας «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» , που είχε εγκατασταθεί μπροστά από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τον έλεγχο της ΕΔΕΛ, “οι ΤΕΧΑΝ και ENVIPCO θα καταθέσουν σε διαγωνισμό, υποτίθεται, ανταγωνιστικές προσφορές και έτσι θα δικαιολογηθεί το κόστος των 300.000 ευρώ για κάθε ένα «σπιτάκι» που θα αγοράζεται με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση την ώρα που διαπιστώθηκε ότι υπήρχε άλλη εταιρεία που προμήθευε αντίστοιχη εγκατάσταση έως και με σχεδόν το 1/5 του κόστους (66.000 ευρώ). Επίσης, το πόρισμα της ΕΔΕΛ διαπίστωσε πλήθος παραβάσεων όχι μόνο στις προμήθειες του ΕΔΣΝΑ αλλά και σε εκείνες δύο ακόμη φορέων: του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του φορέα της Κρήτης ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης).

Μάλιστα στον εν λόγω έλεγχο ο ΕΔΕΛ αξιολογεί ως «σημαντικά ευρήματα»:

Την «μη Επαρκή Αξιολόγηση από την Ε.Υ.Δ. του ΥΜΕΠΕΡΑΑ των υποβληθεισών για Ένταξη Πράξεων»

Την «μη τεκμηρίωση από την αναθέτουσα αρχή ΕΔΣΝΑ του εύλογου της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης».

Το ότι «ο προσδιορισμός των τεχνικών προδιαγραφών δεν διασφάλισε την ισότιμη πρόσβαση όλων των υποψηφίων και τη μη δημιουργία εμποδίων στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού»

Την «μερική διαφοροποίηση του προκηρυγμένου και παραληφθέντος φυσικού αντικειμένου των ελεγχόμενων πράξεων με κωδ. ΟΠΣ 5179757, 5179765, 5179770, 5179776 και 5179778 σε σχέση με την πρόσκληση αρ. 4572/04.05.2022 της ΕΥΔ του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τις αντίστοιχες αποφάσεις ένταξης».

Την «μη τήρηση των Ειδικών Όρων της Έκθεσης Τεκμηρίωσης της Υπηρεσίας Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) από τον ΕΣΔΝΑ».

Κομισιόν: Μεταξύ 30 και 70.000 κοστίζουν τα “σπιτάκια” στην Ευρώπη

Παράλληλα, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης της Κομισιόν για θέματα περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης, Nicola de Michelis, σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκο, λίγο πριν από τις εκλογές, είχε αναφέρει πως «τα “σπιτάκια ανακύκλωσης” εκτελούν μια ενέργεια που εμπίπτει στην οδηγία για την εκτεταμένη ευθύνη παραγωγού (συσκευασιών)».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του o De Michelis τονίζει ακόμη πως αντίστοιχος εξοπλισμός ανακύκλωσης στην Ευρώπη «κοστολογείται μεταξύ 30.000 και 70.000 ευρώ, δηλαδή πέντε με δέκα φόρες λιγότερο», το οποίο, όπως φαίνεται, είναι το δεύτερο βασικό πρόβλημα. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει τις πρωθύστερες ανησυχίες που είχε εκφράσει σε επιστολή της  η η επίτροπος για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα,  προς τον Έλληνα τότε υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, λέγοντας πως τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που κατασκευάζει η ΤΕΧΑΝ, «κοστίζουν περίπου 370.000 ευρώ το ένα» (!) και ότι η Κομισιόν απαιτεί διευκρινίσεις γύρω από τις επενδύσεις που αφορούν τα «σπίτια ανακύκλωσης» («recycling houses») και, μάλιστα όπως είχε τονίσει, μέχρι αυτές να παρασχεθούν, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποσύρεται.

Μετά από τα παραπάνω, τι θα κάνουν τώρα οι Δήμοι της Αττικής και οι Περιφέρειες που έχουν προμηθευτεί τα “Σπιτάκια Ανακύκλωσης”; Τι θα κάνει ο ΕΣΔΑΚ και οι Δήμοι της Κρήτης;

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ φέρνει στη Βουλή το οικονομικό σκάνδαλο με τα «σπιτάκια» ανακύκλωσης με τον βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και υποψήφιο πρόεδρο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο να καταθέτει προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη επίκαιρη ερώτηση αναφορικά με τις σοβαρές παραβάσεις του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στην προμήθεια πολυκέντρων ανακύκλωσης (σ.σ. «σπιτάκια ανακύκλωσης»)…

https://www.aftodioikisi.gr/