15 Οκτ 2024

Τα «άκουσε» στο γαλάζιο «μασάζ» ο Θεοδωρικάκος – Άστραψε και βρόντηξε ο Βλάχος και για την ακρίβεια, κριτική και γκρίνια από τους περισσότερους

 

Τραβάει το σκοινί της κριτικής προς την κυβέρνηση ο Γιώργος Βλάχος, δείχνοντας να κρατάει τα ηνία της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Λίγες μόλις ώρες μετά τις ευθείες βολές προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, ο βουλευτής της ΝΔ.. άστραψε και βρόντηξε και για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βλάχος ανέφερε πως οι έλεγχοι στην αγορά επί της ουσίας δεν γίνονται, ενώ ειδικά για τους εν εξελίξει ελέγχους στους οποίους εστίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος (σ.σ. έλεγχοι σε 26 μεγάλες επιχειρήσεις και 2.500 κωδικούς) διερωτήθηκε τι ακριβώς ελέγχεται. 

Οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν πως ο κ. Βλάχος ανέφερε πως η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κέρδους δεν αρκεί με τον υπουργό Ανάπτυξης να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ανοιχτός σε δια ζώσης συζήτηση στο γραφείο του. «Όχι, δεν έρχομαι, τα έχω πει στον πρωθυπουργό ζήτησε από το γραφείο του να σου στείλουν τις προτάσεις που ήδη έχω καταθέσει», φέρεται να απάντησε ο Γιώργος Βλάχος.

Το ίδιο θέμα, έθιξε σύμφωνα με άλλες πηγές κι ο Γιάννης Οικονόμου. Κριτική και γκρίνια υπήρξε από τους περισσότερους βουλευτές που έλαβαν το λόγο. Ζήτημα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα έθιξαν και οι κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης, Γιάννης Παππάς, Θανάσης Καββαδάς. Ο κ. Υψηλάντης αναφέρθηκε και στις πολύ υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και των καυσίμων, καθώς και στην ανάγκη επιστροφής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος φέρεται να ζήτησε επανασύσταση του υπουργείου Εμπορίου, καθώς -όπως είπε- “έχουμε πόλεμο με την ακρίβεια”. Ο γαλάζιος βουλευτής τόνισε πως δεν είναι σωστό σε καιρό τόσο μεγάλης πίεσης να έχουμε το θέμα των τιμών σε υπουργική υπερδομή με παράλληλα κι άλλα καθήκοντα. Ζήτησε δε, πέραν των προστίμων να κοιτάξει η κυβέρνηση πως θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, προτείνοντας τη δημιουργία εντός μεγάλου καλαθιού 100 βασικών ειδών για τον πολίτη και δημοσιοποίηση της λίστας των φθηνότερων σούπερ μάρκετ.

“Να μάθει ο καταναλωτής ποιος τον στηρίζει”, φέρεται να είπε. Παράλληλα, συνέδεσε τον υπέρ-τουρισμό και το Airbnb καθώς -όπως είπε- πολλοί τουρίστες αντί να καταναλώνουν εντός των ξενοδοχείων στρέφονται στα σούπερ μάρκετ αυξάνοντας τη ζήτηση. Ο βουλευτής της ΝΔ ζήτησε τη δημιουργία μεικτής επιτροπής των υπουργείων Ανάπτυξης και Τουρισμού για το θέμα αυτό.

Γαλάζιες πηγές ανέφεραν πως ακούστηκαν πολλές προτάσεις βουλευτών επί εξειδικευμένων θεμάτων για τη ακρίβεια και τις λαϊκές αγορές με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να εμφανίζεται “δεκτικός” σε όσες έχουν πεδίο εφαρμογής. Φέρεται δε, να δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις υπέρ των παραγωγών – πωλητών των λαϊκών αγορών και πως θα υπάρξει άρση της υποχρεωτικής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την άσκηση του επαγγέλματος.

Πάντως, ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε δήλωσή του μετά την ενημέρωση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με μεγάλη συμμετοχή και πολλές σκέψεις. «Βασικό θέμα η παρουσίαση των θέσεων για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για το πως θα γίνουνε πιο ανταγωνιστικοί και παραγωγικοί» τόνισε, ενώ όπως είπε τον ικανοποίησε η συζήτηση σήμερα, καθώς «επιδοκιμάζεται η πολιτική που ακολουθούμε». Ανέφερε πως όλο το πλέγμα των πολιτικών συζητήθηκε και πως «δίνουμε μαχες για να τιθασεύσουν με τις τιμές».

Για τον Γιώργο Βλάχο που προχώρησε για μία ακόμη φορά σε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, είπε πως «υπήρξε παρά πολύ ουσιαστική συζήτηση, με πολλές σκέψεις και απόψεις, που μου ήταν γνωστές γιατί είχαμε συζητήσει με συναδέλφους. Θεμιτή η κριτική, γι’ αυτό μαζευτήκαμε», ενώ ερωτηθείς για το αν θα πάει στο γραφείο του, σημείωσε πως δεν ξέρει εάν θα έρθει. «Ήταν 80 βουλευτές, έρχονται όλοι στο γραφείο», πρόσθεσε.