Η Ρωσία, που ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας των χωρών του οργανισμού BRICS των αναδυόμενων οικονομιών, προέτρεψε τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν μια εναλλακτική λύση στο Διεθνές... Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να αντιμετωπίσουν την πολιτική πίεση της Δύσης.
Οι οικονομικοί και τραπεζικοί αξιωματούχοι των BRICS πρόκειται να συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στη Μόσχα.
Η ομάδα BRICS των αναδυόμενων οικονομικών δυνάμεων επεκτείνεται επί του παρόντος τόσο από την άποψη της συμμετοχής όσο και από την άποψη της παγκόσμιας επιρροής.
Ο οργανισμός δημιουργήθηκε το 2009 και τα ιδρυτικά μέλη του περιλαμβάνουν τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.
Το 2024, το Ιράν, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αιθιοπία προσχώρησαν στην ομάδα και πολλές άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Συρία, εξέφρασαν ενδιαφέρον να γίνουν μέλη.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 37% της παγκόσμιας οικονομίας, ελέγχουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και για αυτό ο οργανιμσός πρέπει να ιδρύσει εναλλακτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Ο Αντόν Σιλουάνοφ, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν εκπληρώνουν τους ρόλους τους και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών των BRICS».
Μέχρι στιγμής, ο μόνος χρηματοπιστωτικός οργανισμός που έχει ιδρύσει η BRICS είναι η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, που ιδρύθηκε το 2015 για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης σε χώρες BRICS και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας πάγωσαν από τις δυτικές χώρες και οι δυτικές κυρώσεις έχουν επηρεάσει σοβαρά το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Επιπλέον, η σύνδεση της Ρωσίας με τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές έχει διακοπεί, περιπλέκοντας τις οικονομικές της συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο.
Πρόσφατα, η Ρωσία αντιμετώπισε καθυστερήσεις στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές με τα μέλη των BRICS, καθώς οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες φοβούνται τιμωρητικές ενέργειες από τη Δύση.
Συνολικά λοιπόν μπορεί να χαρακτηριστεί η διεύρυνση των BRICS ως η αρχή του τέλους της κυριαρχίας των Δυτικών θεσμών, της αμερικανικής ηγεμονίας και η απαρχή τεκτονικών ανατροπών; Πιθανότατα όχι.
Οι οικονομικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί διεθνείς θεσμοί που οικοδομήθηκαν μεταπολεμικά, υπό την καθοδήγηση των Η.Π.Α. έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη σταθερότητα και ελαστικότητα, παρά τους τριγμούς.
Ακολούθως, ο μακροπρόθεσμος οικονομικός στόχος αντικατάστασης του αμερικανικού δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος επίσης φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος άμεσα, δεδομένου ότι ακόμη και νομίσματα όπως το ευρώ, που έχουν ως έρεισμα συνεκτικότερα πολιτικά και οικονομικά οικοδομήματα δεν έχουν καταφέρει να εκθρονίσουν το δολάριο.
Πιθανότερη λοιπόν μακροπρόθεσμη στρατηγική φαντάζει η απόπειρα διαμόρφωσης ενός πιο περιφερειακού εμπορικού και παραγωγικού διεθνούς συστήματος πολλών ανταγωνιστικών νομισματικών μπλοκ.