18 Οκτ 2024

Φιάσκο Μελόνι με το hot spot στην Αλβανία - Γύρισαν πίσω στην Ιταλία όλους τους μετανάστες

 

Σε φιάσκο τείνει να εξελιχθεί η δημιουργία hot spot στην Αλβανία από την κυβέρνηση της Τζορτζια Μελόνι, αφού και οι 16 μετανάστες που μεταφέρθηκαν αρχικά εκεί, επιστρέφουν στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου (19/10) οι δώδεκα μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κλειστά κέντρα στον βορρά της Αλβανίας, αναμένεται να μεταφερθούν στην Ιταλία.

Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει από την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου με πλοίο της Ιταλικής Ακτοφυλακής, διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Όλοι τους, οι δεκαέξι, ήταν οι πρώτοι μετανάστες που διασώθηκαν από την Ιταλική Ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν στη γειτονική Αλβανία, στις δομές που δημιουργήθηκαν με χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Ρώμης.

Ο λόγος που η υπόθεση αυτή παίρνει μια τέτοια τροπή, αφορά την απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία ακολουθεί αυτήν του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αιτήσεις για άσυλο των δώδεκα μεταναστών έχουν απορριφθεί από τις ιταλικές Αρχές, αλλά θα έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής.

Ταγιάνι: «Να τυχαίνουν σεβασμού οι αποφάσεις της κυβέρνησης»

Η απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης προκάλεσε απογοήτευση στην κυβέρνηση Μελόνι, με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, να είναι ενδεικτικές.

«Συνηθίζω να σέβομαι τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, αλλά θα ήθελα να τυχαίνουν σεβασμού και οι αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Στη συνέχεια και επί του ίδιου θέματος, συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών. Η δικαστική εξουσία πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους, όχι να τους χρησιμοποιεί για να εμποδίζει την κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί».

hot-spot-italias-stin-alvania-01_76806.jpg