12 Οκτ 2024

ΒΟΜΒΑ από την Hürriyet! «ΛΥΣΗ ΠΑΚΕΤΟ» στο Αιγαίο επί τάπητος (τον Νοέμβριο) με την Ελλάδα...

Βόμβα από την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα, ευρείας κυκλοφορίας Hürriyet που σε νέο  δημοσίευμα με τίτλο, «Οι κόκκινες γραμμές της Άγκυρας παραμένουν αμετάβλητες», επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές οι... οποίες εκλήθησαν να σχολιάσουν τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, περί μίας και μόνον διαφοράς στο Αιγαίο (οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως αδύνατο να περιοριστούν οι διαφορές στο Αιγαίο σε ένα μόνο θέμα. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για νομικά αλληλένδετα θαλάσσια και εναέρια ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Επίσης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, η Άγκυρα επιθυμεί μια μόνιμη, συνολική και δίκαιη λύση σε διαφορές που αφορούν στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο έως τους γεωγραφικούς σχηματισμούς ασαφούς ιδιοκτησίας και τον εξοπλισμό νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς καθώς και τη διαχείριση του FIR. Για την τουρκική διπλωματία τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.
Όπως δηλώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές στην Hürriyet εάν δεν επιτευχθεί λύση ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, η Άγκυρα έχει επίσης θέσει στην ατζέντα της την προσφυγή των διαφορών στη διεθνή δικαιοσύνη ως πακέτο. Με άλλα λόγια, η τουρκική διπλωματία εμμένει στη θέση της για την ύπαρξη πολλών διαφορών και «λύση πακέτο», επισημαίνοντας ότι στις ελληνοτουρκικές διαφορές περιλαμβάνεται συνολικά το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτικοποίηση τους όσο και την ιδιοκτησία τους. Από τις διεκδικήσεις της Άγκυρας δεν απουσιάζουν βέβαια και τα θέματα που αφορούν στην μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.
Η διαχρονική απόσταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε σχέση με το περιεχόμενο της ατζέντας των ελληνοτουρκικών διαφορών προς επίλυση, που συνιστά βασικό «αγκάθι» στις προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης, παραμένει στο τραπέζι. Το επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την εξέλιξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Τόσο στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αθήνα εντός του επόμενου μήνα όσο και στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, παρουσία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές του 2025, είναι πιθανό να έχει αποσαφηνιστεί αν οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε κοινό τόπο προσδιορισμού των ελληνοτουρκικών διαφορών και της προώθησης επίλυσης τους. Καταλυτικός παράγοντας για τη στάση που θα κρατήσουν Αθήνα και Άγκυρα στη διαδικασία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης θεωρείται το αποτέλεσμα των εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών στις αρχές Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως εκτιμούν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, τα ήρεμα νερά θα διατηρηθούν στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες. Στο πλαίσιο της διατήρησης του καλού κλίματος εντάσσεται η επίσκεψη της ηγεσίας της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην Αθήνα η οποία είναι προγραμματισμένη στα τέλη Νοεμβρίου. Οι Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί αναμένεται να έχουν συναντήσεις με τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που λαμβάνονται σε στρατιωτικό επίπεδο.
https://www.press-gr.com/2024/10/hurriyet.html