26 Οκτ 2024

Παραδοχή ήττας Kamala Harris από τον Jeff Bezos> Η Washington Post δεν θα υποστηρίξει την υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές

 

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, η Washington Post δεν θα υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο στις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο εκδότης της εφημερίδας την Παρασκευή.

«Η Washington Post δεν θα υποστηρίξει έναν προεδρικό υποψήφιο σε αυτές τις εκλογές. Ούτε σε οποιεσδήποτε μελλοντικές προεδρικές εκλογές», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκδότης της Post, Will Lewis. «Επιστρέφουμε στις ρίζες μας να μην υποστηρίζουμε προεδρικούς υποψηφίους».

Η Post ανέφερε ότι η απόφαση να μην δηλώσει υποστήριξη ελήφθη από τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της εφημερίδας, ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos, επικαλούμενη δύο πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Τα στελέχη της συντακτικής σελίδας της Post είχαν συντάξει μια έγκριση της Αντιπροέδρου Kamala Harris και ήταν έτοιμη να εγκριθεί από το συμβούλιο της, αλλά το προσχέδιο δεν παρουσιάστηκε ποτέ, δήλωσε στο CNN άτομο με γνώση του θέματος. «Πολλοί στη συντακτική επιτροπή είναι έκπληκτοι και θυμωμένοι», είπε το ίδιο άτομο.

Η Post έχει υποστηρίξει έναν προεδρικό υποψήφιο σε όλες τις εκλογές από τη δεκαετία του 1980. Στη δήλωσή του, ο Lewis αναφέρθηκε στις παρελθοντικές αποφάσεις της Συντακτικής Επιτροπής να μην υποστηρίζει κάποιο υποψήφιο, σημειώνοντας ότι είναι δικαίωμα «στο οποίο επιστρέφουμε».

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα διαβαστεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της σιωπηρής υποστήριξης ενός υποψηφίου ή ως καταδίκης ενός άλλου ή ως αποποίησης ευθύνης. Αυτό είναι αναπόφευκτο», συνέχισε ο Lewis. «Δεν το βλέπουμε έτσι. Το θεωρούμε συνεπές με τις αξίες που ανέκαθεν υποστήριζε η Washington Post και (συνεπές) προς αυτό που ελπίζουμε από έναν ηγέτη: Χαρακτήρα και θάρρος στην υπηρεσία της αμερικανικής ηθικής, σεβασμό στο κράτος δικαίου και σεβασμό για την ανθρώπινη ελευθερία σε όλες τις πτυχές του».

Οι ιδιοκτήτες εφημερίδων στις ΗΠΑ παίζουν συνήθως σημαντικό ρόλο όσον αφορά την υποστήριξη προς τους υποψηφίους στις εκδόσεις τους και υπογράφουν τα editorial, τα οποία θεωρούνται ως αντανάκλαση των απόψεών τους.

Ένας δημοσιογράφος από την Post είπε στο CNN ότι η εκστρατεία Harris δεν ασχολήθηκε με τη συντακτική επιτροπή ως μέρος της διαδικασίας υποστήριξης. Μια άλλη πηγή της Post είπε ότι η εφημερίδα είχε επιδιώξει να συναντηθεί και με τις δύο εκστρατείες, αλλά δεν συναντήθηκε με κανέναν υποψήφιο. Εκπρόσωπος της εφημερίδας δεν σχολίασε.

Πριν από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ο συντάκτης της σελίδας σύνταξης της Post, David Shipley, είπε στους υπαλλήλους ότι ο Lewis θα δημοσιεύσει ένα σημείωμα με την απόφαση. «Τα νέα είναι σημαντικά -και ξέρω ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις σε όλο το τμήμα», έγραψε ο Shipley σε ένα σημείωμα.

Ο Robert Kagan, γενικός συντάκτης κοινής γνώμης στην Post, ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την ανακοίνωση, είπε ότι ο Bezos πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση για να κατευνάσει τον Trump.

«Πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια του Jeff Bezos να κερδίσει την εύνοια του Donald Trump εν αναμονή της πιθανής νίκης του», ανέφερε ο ίδιος στο Erin Burnett OutFront του CNN. «Ο Trump απείλησε να κυνηγήσει την επιχείρηση του Bezos. Ο Bezos διευθύνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Αμερική. Έχουν τρομερά περίπλοκες σχέσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Εξαρτώνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Trump, ήταν διαβόητη η διαμάχη του με τον Bezos, ειδικά όσον αφορά τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon. Ο Trump αποκάλεσε την Post «The Fake News Washington Post» και τη χλεύασε ως το «κύριο λόμπι της Amazon».

Ο Trump κατηγόρησε ευθέως την Amazon ότι δεν πληρώνει αρκετούς φόρους και ότι εκμεταλλεύεται την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Trump μπλόκαρε επίσης το συμβόλαιο υπολογιστών cloud της Amazon, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Πεντάγωνο, το οποίο θεωρήθηκε ευρέως εκείνη την εποχή ως αντίποινα εναντίον του Bezos για τις αναφορές κατά του Trump της Post. Ώρες αφότου η Post ανακοίνωσε την απόφασή της την Παρασκευή, ο Trump χαιρέτησε στελέχη της Blue Origin, της εταιρείας εξερεύνησης του διαστήματος που ανήκει στον Bezos, ανέφερε το Associated Press. Η εταιρεία έχει συμβόλαιο 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατασκευή ενός νέου διαστημικού σκάφους που θα εκτοξεύει αστροναύτες από και προς την επιφάνεια της Σελήνης.

Η απόφαση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο ιδιοκτήτης των Los Angeles Times, Patrick Soon-Shiong, μπλόκαρε την προγραμματισμένη έγκριση της εφημερίδας υπέρ της Harris, οδηγώντας σε παραιτήσεις τριών μελών της συντακτικής επιτροπής.

Οι μεγάλες αλυσίδες εφημερίδων των ΗΠΑ έχουν επίσης περιορίσει τις προεδρικές υποστηρίξεις τα τελευταία χρόνια. Η McClatchy και η Alden Global Capital, η οποία κατέχει εκατοντάδες εφημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν τερματίσει τη συγκεκριμένη πρακτική. Νωρίτερα φέτος, οι New York Times ανακοίνωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν πλέον τους τοπικούς εκλογικούς αγώνες, αν και αργότερα ενέκρινε την Harris ως «τη μόνη πατριωτική επιλογή για πρόεδρο».

Την Παρασκευή, η Philadelphia Enquirer και η Houston Chronicle δήλωσαν επίσης την υποστήριξη τους στην Harris.

https://kourdistoportocali.com/