21 Οκτ 2024

Έρευνα Prorata: Το ίδιο το σύστημα φταίει για τη φτώχεια, πιστεύουν 8 στους 10

 

Το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα «κατηγορούν» οι πολίτες για το πρόβλημα της φτώχειας στην Ελλάδα, όπως προέκυψε μέσα από τα ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας που διεξάγαγε η Prorata, με... αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 800 ατόμων, ηλικίας 17 ετών και άνω το χρονικό διάστημα 9-11 Οκτωβρίου.

Βάσει της έρευνας, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα το 82% θεωρεί ότι το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα φταίει για τη φτώχεια, ενώ ένα 15% πιστεύει ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν κάνουν αρκετά για να διορθώσουν την κατάστασή τους.

Την ίδια ώρα το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων (71%) απάντησε ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός οφείλεται κυρίως σε αυξημένες δαπάνες, ακρίβεια, ανεργία, δηλαδή την οικονομική ανέχεια. Ακολουθεί, αμέσως μετά με διαφορά η έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης από το κράτος (39%).

Παράλληλα, όσον αφορά την Ευρωζώνη οι Έλληνες φάνηκαν διχασμένοι, αφού σύμφωνα με την έρευνα οι 4 στους 10 θεωρούν ότι εκτός Ευρωζώνης περισσότεροι πολίτες θα ήταν αντιμέτωποι με τη φτώχεια, ωστόσο, περίπου το ίδιο ποσοστό (37%) πιστεύουν ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Την ίδια στιγμή, ένα σημαντικό 18% εκτιμά ότι η κατάσταση θα ήταν περίπου ίδια.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 45% των ερωτηθέντων έχει προσφέρει χρήματα, φαγητό ή ρουχισμό σε άτομο που επαιτεί, με μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα. Ένα 14% βοηθάει με εναλλακτικούς τρόπους, προσφέροντας βοήθεια σε φορείς. Ωστόσο, υπάρχει και ένα 22% που δεν έχει προσφέρει τον οβολόν του ποτέ.

Ένα 52% έχει προσφέρει βοήθεια σε κάποιο πρόγραμμα για τη στήριξη ατόμων σε ανάγκη, ενώ ένα 30% απαντάει πως δεν το έχει κάνει, αν και θα το ήθελε. Επίσης, πάνω από τους μισούς Έλληνες έχουν προσφέρει σε πρόγραμμα ή εκστρατεία για στήριξη ατόμων. 

Τέλος, ο 1 στους 5 ερωτηθέντες θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ (21%) θα μπορούσε να μειώσει τη φτώχεια, ενώ έρχεται δεύτερο το ΠΑΣΟΚ (13%) και τρίτη μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας (10%). Ωστόσο η πλειοψηφία (26%) δεν θεωρεί ικανή καμία πιθανή κυβέρνηση με κορμό τα κόμματα που παρουσιάστηκαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ) ότι μπορεί να μειώσει τη φτώχεια.

https://www.topontiki.gr/