Όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους ανακαλύπτει η κυβέρνηση για να ξοδεύει τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τώρα κάνει ακόμα και στοχευμένες, αν όχι «φωτογραφικές», αυξήσεις, διά των μπόνους σε στελέχη και υπαλλήλους που εμπλέκονται στα έργα του ίδιου του… Ταμείου Ανάκαμψης.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Αν μη τι άλλο το «επιτελικό κράτος» διακρίνεται από ευρηματικότητα στη «μελετημένη» διοχέτευση εκατομμυρίων ευρώ εκεί που θέλει κάθε φορά, δίχως εν τέλει να βελτιώνεται το παραμικρό στη ζωή των πολιτών.
Αυτό το φιάσκο η κυβέρνηση το «βαφτίζει» μεταρρυθμίσεις, όπως προκύπτει κι από το επίσημο έγγραφο που η «δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα. Είναι ακριβώς όπως και οι περισσότερες δήθεν «μεταρρυθμίσεις» για τις οποίες κομπάζει ο Μητσοτάκης, δηλαδή για περίεργες ή μη αναγκαίες, αν και νομότυπες, διαδικασίες, με τις οποίες η Ελλάδα αντί να ανεβαίνει, διαρκώς κατρακυλά στους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας πιάσει πάτο αναπόφευκτα.
Φαίνεται ότι περίσσευαν από το Ταμείο Ανάκαμψης 10 εκατ. ευρώ κι έτσι το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μοιράσει, μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών, ένα τόσο μεγάλο ποσό ως μπόνους, δηλαδή ως καραμπινάτες αυξήσεις διά της πλαγίας, μόνο στους ανθρώπους που εμπλέκονται με το ίδιο το Ταμείο.
Η απόφαση εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, με ημερομηνία 31/10/24, κι αφορά την «Τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης του Εργου “SUB5. Σύστημα επιβράβευσης δημοσίων υπαλλήλων” – Μεταρρύθμιση της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Όπως αναφέρεται, ο τίτλος δράσης είναι «Μεταρρύθμιση της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης», με υπουργείο ευθύνης το υπουργείο Εσωτερικών και χρηματοδότηση ως «επιβράβευση δημοσίων υπαλλήλων» τα 10,3 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
Το «ζουμί», όμως, βρίσκεται στη συνοπτική περιγραφή του έργου, αφού στην πραγματικότητα δεν αφορά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και της περιβόητης αξιολόγησης, όπως ίσως θα υπέθετε κάποιος αφελής.
Πρόκειται για «επιβράβευση που θα παρέχεται ως ένα είδος “μπόνους” που θα διανέμεται από τη διοίκηση κάθε φορέα στους υπαλλήλους του». Βασικοί στόχοι είναι, σύμφωνα με την περιγραφή του επίσημου εγγράφου:
1. «Η επιβράβευση των στελεχών δημόσιων φορέων με δίκαιο και συνεπή τρόπο σε σχέση με τα επιτεύγματα και την “αξία” τους στο σύστημα της ∆ημόσιας ∆ιοίκησης».
2. «Η παρακίνηση των δημόσιων φορέων, των διοικήσεων και των υπαλλήλων των φορέων για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους και την επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων».
Πάνω από 10 εκατ. ευρώ
Όπως ξεκαθαρίζεται, η δράση εντάσσεται στην «πιλοτική εφαρμογή των ανταμοιβών σε έως 6.000 δημοσίους υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υλοποίηση έργων του Tαμείου Aνάκαμψης»:
«Η διάταξη αφορά την πιλοτική εφαρμογή της πρόσθετης αμοιβής ως επιβράβευσης σε έως 6.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονται άμεσα με την υλοποίηση Έργων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συνολική δαπάνη θα διενεργηθεί, τηρουμένων των διατάξεων του Ν.4354/2015».
∆ηλαδή, η ίδια η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως μπόνους σε στελέχη και υπαλλήλους που σχετίζονται με τα έργα από τα κονδύλια του ίδιου Ταμείου, μάλιστα με τέτοια ασάφεια που αυτό το «έως και 6.000 υπαλλήλους» δεν αποκλείει να είναι και λιγότεροι.
Να υπενθυμίσουμε ότι από τα 36 δισ. που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 18 δισ. αφορούν απευθείας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα δάνεια. Για το ποσό της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης έχει δανειστεί η Ε.Ε. από τις αγορές, άρα η αποπληρωμή που ξεκινά από το 2028 επιβαρύνει τον Ευρωπαίο φορολογούμενο, ανάμεσά τους και τον Έλληνα. ∆εν είναι «δωρεάν χρήμα», δηλαδή, το οποίο η κάθε κυβέρνηση ξοδεύει όπως αυτή θέλει και όπως να ’ναι. Τα κεφάλαια που απορροφά κάθε χώρα θα επιστραφούν στο ακέραιο μεταξύ 2028 και 2058.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία