10 Νοε 2024

Αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί μπροστά στο εκβιαστικό δίλημμα να διαλέξουν αν θα θυσιάσουν τη δουλειά τους ή τη ζωή τη δική τους και του παιδιού τους.

 

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για αναπληρώτριες καθηγήτριες που αποκτούν παιδιά - Αντιμέτωπες με το δίλημμα της άνευ αποδοχών άδειας ή της παραίτησης με ποινή να μην μπορούν να εργαστούν ξανά για 2 έτη...

Όπως είναι γνωστό οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τις μόνιμες σε άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας, με την Ελλάδα να κινδυνεύει με πρόστιμο από την ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αποφάσισε να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα, λόγω μη ορθής μεταφοράς στο εθνικό της δίκαιο της οδηγίας 1999/70/ΕΚ του Συμβουλίου, και συγκεκριμένα στο χώρο των σχολείων, η οποία απαγορεύει την εισαγωγή διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

Όπως επισημαίνεται, το ελληνικό δίκαιο προβλέπει λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες απασχόλησης για τους εκπαιδευτικούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που εργάζονται σε δημόσια σχολεία σε σύγκριση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα όσον αφορά την άδεια μητρότητας και την αναρρωτική άδεια.

Η Επιτροπή έδινε δύο μήνες προθεσμία στην Ελλάδα να ανταποκριθεί, αρχικά παρέχοντας εξηγήσεις. Αν μάλιστα κρίνει ότι η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, προτείνοντας την επιβολή προστίμου.

Αν και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα διευθετήσει την ανισότητα της μη χορήγησης 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου την οποία υφίστανται οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, εν τέλει στη χώρα μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες δεύτερης ταχύτητας.

Η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η Ελλάδα έχει δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή, επιμένοντας ότι αναπληρωτές και μόνιμοι «δεν είναι σε συγκρίσιμη κατάσταση», άρα «δεν τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής της διάκρισης».

Συγκεκριμένα είπε ότι αναπληρωτές «διαφέρουν ουσιωδώς ως προς το αντικείμενο, τη διάρκεια απασχόλησης, τις καλυπτόμενες ανάγκες, τις απολαβές, την πηγή χρηματοδότησης, τις μεταβολές της υπηρεσιακής κατάστασης».

Με την απάντησή της η υφυπουργός έβαλε «φρένο» στο αίτημα της εξίσωσης των αναπληρωτριών με τις μόνιμες εκπαιδευτικούς για τις άδειες εγκυμοσύνης και μητρότητας

Το Υπουργείο Παιδείας έτσι απορρίπτει τις διεκδικήσεις των αναπληρώτων/τριων εκπαιδευτικών για επέκταση της άδειας ανατροφής τέκνου στους 9 μήνες όπως ισχύει και για τις μόνιμες, και στη θέσπιση ειδικής αναρρωτικής άδειας λόγω προβλημάτων κύησης.

Το θέμα των διακρίσεων εις βάρος των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών δεν είναι καινούργιο.

Χαρακτηριστική περίπτωση μιας ευάλωτης ομάδας που εμπίπτει στο σύνολο των εκπαιδευτικών είναι οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοίοι οποίες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν δικαιούνται την λήψη άδειας για επαπειλούμενη κύηση μετ’ αποδοχών, παρά μόνο ένα ελάχιστο 15ήμερο χρονικό πλαίσιο για την παραμονή τους στο σπίτι προκειμένου να επιτύχουν την ομαλή περάτωση του κρίσιμου πρώτου τριμήνου. Η εναλλακτική που δίνεται για τις περιπτώσεις με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα κατόπιν ιατρικής διάγνωσης, είναι η λήψη μηνιαίας άδειας άνευ μορίων, αποδοχών και ενσήμων, πρόβλεψη η οποία εμπεριέχει έναν σαφέστατα αποτρεπτικό και δυσβάσταχτο χαρακτήρα τόσο σε οικονομικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ουσιαστικά οι γυναίκες εργαζόμενες στον εκπαιδευτικό κλάδο, οι οποίες επωμίζονται τον ήδη δύσκολο ρόλο της αναπλήρωσης των συναδέλφων τους σε σχολεία και ειδικής αγωγής, έχουν να αντιμετωπίσουν το πιεστικό δίλημμα της επιλογής μεταξύ της εργασίας τους με όσα αυτή συνεπάγεται (χρήματα, μόρια κ.λπ.) και της υγείας της δικής τους και του εμβρύου που κυοφορούν, πολλές φορές σε εντελώς αντίξοες συνθήκες μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους.

Πρωτοβουλία αναπληρωτριών απέστειλε σχετική επιστολή στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας τη «θέσπιση ενός δίκαιου και ισότιμου νομικού πλαισίου προστασίας» του δικαιώματος στη μητρότητα, ώστε να αρθεί η αδικία. Σε αυτά τα αιτήματα το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να κωφεύει.

Τον περασμένο Απρίλη ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι μητέρες, ανεξάρτητα από το αν εργάζονται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, θα λαμβάνουν εννέα μήνες επίδομα μητρότητας. Ωστόσο, στην απόφαση αυτή δεν εντάχθηκαν οι αναπληρώτριες μητέρες, γεγονός που προφανώς συνιστά άνιση αντιμετώπιση μεταξύ των εργαζομένων και κατάφωρη αδικία για τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί λαμβάνουν μόνο 3,5 μήνες άδεια ανατροφής τέκνου, ενώ σε περιπτώσεις αυτοδίκαιης λύσης σύμβασης λόγω καλοκαιριού και επαναπρόσληψής τους τον Οκτώβριο μπορεί να μην λάβουν και καθόλου τη συγκεκριμένη άδεια, καθώς θεωρούνται άνεργες.

Επιπλέον, μία δεύτερη διάκριση που υφίστανται οι έγκυες αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί αφορά τον αποκλεισμό τους από ειδική αναρρωτική άδεια για προβλήματα κύησης. Για αυτό το λόγο αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τις 15 μέρες της αναρρωτικής τους άδειας και όταν αυτές δεν επαρκούν αναγκάζονται να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών με τεράστιες συνέπειες στο οικογενειακό εισόδημα ή ακόμα και να παραιτηθούν.

Η άρνηση του υπουργείου Παιδείας στην εξίσωση των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στο θέμα των αδειών κύησης και μητρότητας γεννάει ερωτηματικά για το τι ακριβώς σημαίνει η αναφορά του πρωθυπουργού σε «όλες τις μανούλες». Φαίνεται πώς οι αναπληρώτριες είναι «μανούλες κατώτερου θεού».

Δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ του Mega:

Επιστολή αναφορικά με την άδεια μητρότητας και το επίδομα μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς έστειλε στο alfavita.gr ο συνταξιούχος Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης Αχιλλέας Νικολαΐδης.  

Στην Επιστολή του ο εκπαιδευτικός σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε το ελληνικό κράτος γιατί δεν παρέχει την άδεια μητρότητας και το επίδομα μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, ενώ έχει χορηγηθεί σε όλους τους άλλους κλάδους των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα ο Αχιλλέας Νικολαϊδης γράφει: «Προφανώς, ο κύριος Πιερρακάκης δεν αντιλήφθηκε ακόμα ότι δεν είναι υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης που διεκπεραίωνε αλγορίθμους και άψυχα νούμερα ενώ, στο ζήτημα των αναπληρωτριών, έχει να αγαπήσει νεογέννητα μωρά που η αναπληρώτρια δεν έχει κάποιον να τα φροντίσει και περισσότερα από αυτά χάνονται, πριν γεννηθούν ακόμα μέσα από τις αποβολές.»

Η επιστολή

Κύριε Διευθυντά,

Πριν από ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε το ελληνικό κράτος γιατί δεν παρέχει την άδεια μητρότητας και το επίδομα μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, ενώ έχει χορηγηθεί σε όλους τους άλλους κλάδους των εργαζομένων, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Προφανώς, ο κύριος Πιερρακάκης δεν αντιλήφθηκε ακόμα ότι δεν είναι υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης που διεκπεραίωνε αλγορίθμους και άψυχα νούμερα ενώ, στο ζήτημα των αναπληρωτριών, έχει να αγαπήσει νεογέννητα μωρά που η αναπληρώτρια δεν έχει κάποιον να τα φροντίσει και περισσότερα από αυτά χάνονται, πριν γεννηθούν ακόμα μέσα από τις αποβολές.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Καλό είναι να ξεπληρώνετε το ΔΝΤ αλλά όλα τα ζητήματα δεν είναι ΧΡΗΜΑ!! Που είναι το κύρος σας και η αξιοσύνη σας;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ύπαρξή σας παίρνει αξία από την ύπαρξη των άλλων, δηλαδή των ψηφοφόρων. Ο νοών νοήτω.

Με εκτίμηση,

Αχιλλέας Νικολαΐδης

Συνταξιούχος Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης

https://www.alfavita.gr