Μία αδιανόητη ιστορία αποκαλύφθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αφορά τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας. Τα περιβόητα ροζ χαρτάκια, που λαμβάνουν για παραβάσεις οι οδηγοί στη συμπρωτεύουσα, τα τελευταία δύο χρόνια φέρουν λάθος αριθμό IBAN, για την.. τραπεζική πληρωμή.
Το θέμα ανέδειξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Τσιαπακίδης, ο οποίος το ανακάλυψε μετά από καταγγελία πολίτη, που θέλησε να πληρώσει ηλεκτρονικά το πρόστιμο.
Σε ερώτηση της «Ζούγκλας» αν τα χρήματα των πολιτών πήγαιναν με τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε κάποιον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, ο κ. Τσιαπακίδης μας είπε πως το λάθος ήταν τέτοιο που «δεν οδηγούσε καν σε ηλεκτρονική πληρωμή. Ευτυχώς, με την έννοια πως δεν μπορούσε να είναι σωστός ο ΙΒΑΝ, αφού έλειπε το πρώτο ψηφίο».
Κοντολογίς, τα τελευταία δύο χρόνια στην Θεσσαλονίκη, όποιος επιχειρούσε να πληρώσει ηλεκτρονικά την κλήση της Δημοτικής Αστυνομίας «σκόνταφτε» στο λάθος ΙΒΑΝ που έγραφε το χαρτάκι. Το πόσες και ποιες κλήσεις δεν πληρώθηκαν, εξ αιτίας αυτής της αστοχίας δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, που ωστόσο θορυβήθηκαν και ξεκίνησαν έλεγχο για την υπόθεση.
Τυπώθηκαν 13.600 μπλοκ με λάθος ΙΒΑΝ
«Αυτό που ξέρουμε για την ώρα, μας είπε ο κ. Τσιαπακίδης, είναι ότι το 2022 ο Δήμος τύπωσε 13.600 μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων για τη Δημοτική Αστυνομία, που είχαν όλα τον λάθος ΙΒΑΝ για την πληρωμή. Όμως κάποια στιγμή, καιρό μετά, η προηγούμενη διοίκηση εντόπισε το προβλημα και τότε αντί να το διορθώσει, αποφάσισε να τυπώσει μία στρογγυλή σφραγίδα με τον σωστό ΙΒΑΝ, που έβαζε στο κάτω μέρος της κλήσης. Όμως αυτή η σφραγίδα είναι κάτι που ειδικά την ώρα που πηγαίνουν να πληρώσουν οι δημότες, δεν το παρατηρεί εύκολα κανείς».
Όπως αποκάλυψε η ΕΡΤ, στις αρχές του Νοέμβρη, μία δημότης στάθμευσε στην πλατεία Ελευθερίας εκτός λευκής διαγράμμισης και έπειτα από καταγγελία, της επιβλήθηκε πρόστιμο 20 ευρώ από την Δημοτική Αστυνομία. Η ίδια τότε δεν μπορούσε καν να φανταστεί πόσο θα δυσκολευτεί για να πληρώσει την κλήση. Η ηλεκτρονική πληρωμή για την δημότη δεν …συνεργάστηκε και έτσι κατέληξε στα ταμεία στις δημοτικές κοινότητες. Όμως η κα Κατερίνα δεν εξυπηρετήθηκε τελικά ούτε εκεί, καθώς δε λειτουργούσε το σύστημα. Τότε ξεκίνησε να αφηγείται αγανακτισμένη την περιπέτειά της με τον ΙΒΑΝ και αυτό στάθηκε αφορμή να γίνει η έρευνα του θέματος από πλευράς του Δήμου.
Το πόσες και ποιες κλήσεις δεν πληρώθηκαν, επειδή το σύστημα δεν ολοκλήρωνε την ηλεκτρονική πληρωμή δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ούτε ποιοι και πόσοι δεν παρατήρησαν ότι η διαδικασία ήταν λάθος και δεν τελείωσε επιτυχώς. Το μόνο βέβαιο, όπως είπε στη «Ζούγκλα» ο αντιδήμαρχος που ανέδειξε το θέμα, είναι ότι ο Δήμος θα ξεκινήσει διαδικασία αφαίρεσης των προσαυξήσεων, για όσους χρεώθηκαν με τόκους για οφειλή που νόμιζαν πως είχαν εξοφλήσει.
«Αισθάνομαι τη ανάγκη να ζητήσω συγνώμη. Πρέπει να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στη διοίκηση ακόμη κι αν πρόκειται για λάθη που έκαναν προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Το λέω και δεσμεύομαι να το κάνω, μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Θα προσπαθήσω να αφαιρέσω τις προσαυξήσεις σε όσους χρεώθηκαν άδικα».
Ο δήμος πλέον θα πρέπει να κάνει διασταύρωση στοιχείων με την τράπεζα για να διαπιστωθεί, μήπως κάποιος νομίζει ότι έχει τακτοποιήσει την οφειλή του, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Υπενθυμίζεται ότι από 1η Ιανουαρίου 2025 τα ροζ χαρτάκια θα αποσυρθούν ολοκληρωτικά, αφού οι κλήσεις θα κόβονται μόνο ηλεκτρονικά, όπως τόνισε από την πλευρά του ο κ. Τσιαπακίδης λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι δικό μας το λάθος και τους πολίτες πρέπει να τους βοηθήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι μέχρι τότε να σκύψουμε πάνω από το λάθος και να το λύσουμε».