10 Δεκ 2024

Τραγική μετριότητα ο Γιάννος Κοντόπουλος, η επιλογή Πατέλη... και το πάρτι με τα λεφτά της ΕΧΑΕ

 

Τελικά κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ τυχεροί στην ζωή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννος Κοντόπουλος που ήλθε στην Ελλάδα για να αναπτύξει το Χρηματιστήριο αλλά.. φυσικά δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβει τη θέση του επικεφαλής της ΕΧΑΕ.
Είχε φροντίσει γι΄ αυτό ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης που είχε εξηγήσει στους μετόχους το … συμφέρον τους να επιλέξουν το Γιάννο Κοντόπουλο ο οποίος φυσικά λαμβάνει και πολύ υψηλότερες αμοιβές από τον προκάτοχό του.

Με φόρα


Ο Κοντόπουλος ήλθε με φόρα και υποσχέθηκε νέες εισαγωγές αλλά έχοντας πάνω από δύο χρόνια το μόνο που μπορεί κάποιος να διαπιστώσει είναι ότι οι εισαγωγές που έγιναν ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποχρεωτικού χαρακτήρα όπως αυτές των εταιριών επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία.
Τα πήγαινε έλα σε διοικήσεις εταιριών δεν φαίνεται να ήταν πειστικά και έτσι ο κ. Κοντόπουλος τώρα περιμένει την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου πιστεύοντας ότι αποτελεί λύση δια πάσαν νόσο.
Όμως την ίδια στιγμή βλέπει να μειώνεται ο αριθμός των εισηγμένων εταιριών αλλά αυτό δεν τον προβληματίζει καθώς επιθυμεί να τον μειώσει και άλλο λόγω των κανόνων διασποράς που θέσπισε και μάλιστα μετά από διελκυστίνδα πολλών μηνών με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η τελευταία αντιλήφθηκε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, προσπάθησε να διορθώσει κακώς κείμενα αλλά στο τέλος έπεσε άδοξα μπροστά στις πιέσεις που ασκήθηκαν μέσω της δυναμικής που αντλεί ο Γιάννος Κοντόπουλος από τον Αλέξη Πατέλη ο οποίος μπορεί να είναι απλά σύμβουλος του πρωθυπουργού στα χαρτιά αλλά στη πράξη κινεί τα νήματα στο χρηματοοικονομικό τομέα.

Το ακαταδίωκτο

Η δύναμη Κοντόπουλου άλλωστε φαίνεται να του έχει εξασφαλίσει και το ακαταδίωκτο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για παραβάσεις που έχει διαπράξει η ΕΧΑΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή του ΒΝ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για δύο υποθέσεις που αφορούν στην ΕΧΑΕ (η μια μάλιστα είχε αποκαλυφθεί από το ΒΝ και αφορούσε στη μετοχή της ΒΙΣ) και οι υποθέσεις αυτές προ καιρού είχαν εγγραφεί για συζήτηση και λήψη απόφασης στην Ημερήσια διάταξη του ΔΣ της Κεφαλαιαγοράς.
Όμως ουδέποτε συζητήθηκαν καθώς η κα Λαζαράκου τις απέσυρε τελευταία στιγμή καθώς υποτίθεται ότι θα τις ξανάφερνε σε επόμενη συνεδρίαση πράγμα που ουδέποτε μέχρι σήμερα κατά έναν περίεργο (λέμε τώρα) τρόπο συνέβη.
Επισημαίνεται δε ότι η ΕΧΑΕ (μέσω συγκεκριμένου προσώπου) όταν το ΒΝ είχε αναδείξει το θέμα της ΒΙΣ είχε προσπαθήσει να μας παραπλανήσει διατυπώνοντας ισχυρισμούς που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.
Προφανώς κάπως έτσι αντιλαμβάνεται την έννοια των ESG το Χρηματιστήριο ενώ την ίδια στιγμή φτιάνει μέχρι και δείκτες που στην πράξη φαίνεται ότι είναι άνευ αντικρίσματος και ουσιαστικού περιεχομένου.

Η τύχη


Πάντως ο κ. Κοντόπουλος είναι πολύ τυχερός άνθρωπος καθώς η οικονομία της Ελλάδας βελτιώνεται, οι τράπεζες ανακάμπτουν και είναι λογική εξέλιξη να αυξάνονται οι συναλλαγές και κατά συνέπεια χωρίς να χρειάζεται να κάνει τίποτα τα κέρδη από τις χρεώσεις των εταιριών του Χρηματιστηρίου.
Γι αυτό παίρνει και μπόνους καθώς οι στόχοι που μπαίνουν δεν θα πιαστούν μόνο αν έλθει Αρμαγεδδών στη χώρα και στην παγκόσμια οικονομία. Δηλαδή λαμβάνει bonus εκ του ασφαλούς.
Έτσι την περασμένη χρονιά έλαβε το ποσό των 551 χιλιάδων ευρώ συνολικά από 406 χιλιάδες ευρώ το 2022.

Δαπάνες και χρεώσεις


Ταυτόχρονα αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς και οι δαπάνες του Χρηματιστηρίου το οποίο αναλογικά δαπανά πολύ υψηλά ποσά σε σχέση με όμοιου μεγέθους χρηματιστήρια για παρουσιάσεις και ταξίδια τα οποία είναι αμφίβολο αν έχουν ανάλογο αποτύπωμα στην έλευση επενδυτών καθώς οι περισσότερες συμφωνίες κλείνουν είτε από συμβούλους είτε από τις ίδιες τις μεγάλες και μικρότερες εταιρίες του Χρηματιστηρίου.
Μελετώντας τις οικονομικές καταστάσεις ενιαμήνου είναι σαφές ότι η κινητικότητα στο ΧΑ έχει αυξήσει τα έσοδα.
Έχουν όμως αυξηθεί και οι δαπάνες.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται η μισθοδοσία από τα 10,675 εκ ευρώ έφτασε στα 11,475 εκ ευρώ και μέσα σε αυτό το κλίμα πρέπει να λάβουμε και τις αυξήσεις που έγιναν στα μη εκτελεστικά ανεξάρτητα και μη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των οποίων οι αμοιβές υπερβαίνουν και αυτές που καταβάλλονται σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Προκειμένου βέβαια να καλύψει τις δαπάνες που δημιουργεί εφευρίσκει νέους τρόπους εσόδων όπως η χρέωση χρήσης των σημάτων που σόκαρε την αγορά την τελευταία περίοδο.
Και η ζωή συνεχίζεται…

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr