17 Δεκ 2024

Διαμάχη για τους πολεοδόμους της Χαλκιδικής - ΕΛΑΣ: «Όλοι ελεύθεροι;», Υπεράσπιση: «Δικογραφία χωρίς στοιχεία»

 


Αμηχανία και προβληματισμό προκάλεσε στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. η δικαστική εξέλιξη με τους 21 συλληφθέντες για το κύκλωμα διαφθοράς σε πολεοδομίες στη Χαλκιδική, οι οποίοι αφέθηκαν στο σύνολό τους ελεύθεροι.

Η δικογραφία των 3.000 σελίδων, το 1.000.000 ευρώ που κατασχέθηκε κατά την έρευνα και τα περισσότερα από 60 DVD με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν στη φυλακή ούτε ένα από τα φερόμενα ως αρχηγικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι «αφιερώθηκαν εκατοντάδες εργατοώρες για να σχηματιστεί μία δικογραφία όσο το δυνατόν πιο δεμένη. Επί οκτώ μήνες αστυνομικοί δουλεύανε τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στη δικογραφία έγινε διασταύρωση των επίμαχων διοικητικών πράξεων, προκειμένου να μη μπορεί να αμφισβητηθεί το ‘λάδωμα’ για συγκεκριμένες περιπτώσεις διαφθοράς. Επίσης, ήταν διακριτό ποιος φέρεται να έχει κάνει πλημμελήματα και ποιος κακουργήματα.

Το πρόβλημα στις πολεοδομίες ήταν γνωστό και μετά από καταγγελίες έγινε μία μεγάλη προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ανομία ούτε ανοχή στη διαφθορά. Ο κόσμος πίστευε ότι η Αστυνομία δεν αγγίζει τις πολεοδομίες. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας να κρίνουμε τη Δικαιοσύνη. Κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι προφυλάκισης και ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με όρους και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό. Ωστόσο, το κατά πόσο θολώνει ή όχι το μήνυμα της πάταξης της διαφθοράς θα πρέπει να τεθεί ως προβληματισμός».

Στο μεταξύ, οι δικαστικές εξελίξεις έχουν γίνει θέμα συζήτησης και στους κόλπους των πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για επαγγελματίες που είχαν καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά στις συγκεκριμένες πολεοδομίες και βίωναν τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των φακέλων τους με την υποψία ότι δίνεται προτεραιότητα σε όσους δίνουν «φακελάκι».

Σε κάποιους από τους κατηγορουμένους επιβλήθηκαν μεγάλες εγγυήσεις, τις οποίες θα κληθούν να καταβάλουν μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2024 και ενώ είναι σε ισχύ η δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών και της περιουσίας τους από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος.

Υψηλές εγγυήσεις

Οι 21 συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον Ανακριτή. Την Παρασκευή έλαβαν χώρα οι απολογίες 12 ιδιωτών , στη συντριπτική τους πλειονότητα αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν πρώην δήμαρχος (με την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού) που αφέθηκε ελεύθερος με όρους και εγγύηση 60.000 ευρώ. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και αφορούν, κατά περίπτωση, αυτές της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της δωροληψίας – δωροδοκίας, της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις και της συμμορίας.

Το Σάββατο, δεύτερη ημέρα της μαραθώνιας διαδικασίας, πέρασαν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών υπάλληλοι της Διεύθυνσης και των Υπηρεσιών Δόμησης δύο Δήμων της Χαλκιδικής, όπως επίσης μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Η μεγαλύτερη χρηματική εγγύηση (των 100.000 ευρώ) επιβλήθηκε σε υπάλληλο της Υπηρεσίας Δόμησης του δήμου Ν. Προποντίδας. Κατηγορούμενος κατέστη και ο γιος του (ιδιώτης) στον οποίο επιβλήθηκε εγγύηση 50.000 ευρώ. Την Κυριακή απολογήθηκε και ο τελευταίος κατηγορούμενος (πολεοδόμος), ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης ύψους 120.000 ευρώ

«Υπόθεση γεμάτη υπερβολές»

Τελείως διαφορετική άποψη είχαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, οι οποίοι έκαναν λόγο για υπόθεση που βρίθει υπερβολών και αυθαίρετων κρίσεων.

Ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος υπεράσπισης του Προϊσταμένου της Πολεοδομίας Σιθωνίας, ο οποίος μετά την απολογία του ενώπιον της Ανακρίτριας Πολύγυρου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, δήλωσε τα εξής:

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα την υπεράσπιση του κ. Α.Π., προϊσταμένου της Πολεοδομίας στη Σιθωνία Χαλκιδικής, είχα τονίσει ότι η ογκωδέστατη δικογραφία είναι γεμάτη από υπερβολές και αυθαίρετες κρίσεις. Ήμουν δε βέβαιος ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για την διάπραξη κακουργηματικών πράξεων οι οποίες να δικαιολογούσαν την επιβολή προσωρινής κράτησης.

Οι εξηγήσεις που έδωσε αλλά και το θεμελιωμένο απολογητικό υπόμνημα που καταθέσαμε θεωρώ ότι οδήγησαν στο να αφεθεί ελεύθερος. Ευτυχώς για το κράτος δικαίου ο ποινικός λαϊκισμός και η ανθρωποφαγία έμειναν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου… Τέλος, εάν θα έπρεπε να σχολιάσω με μία φράση τη σχετική δικογραφία αλλά και να αποτολμήσω μια πρόβλεψη για την πορεία της ως το ακροατήριο θα έλεγα: «ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν (κοιλοπόνησε το βουνό και γέννησε ένα ποντίκι)».

https://www.ieidiseis.gr/