5 Δεκ 2024

Βρετανικές προκλήσεις: «Θέλετε τα Μάρμαρα; Δώστε το Ιόνιο!»

 

Ο πρώην γενικός Εισαγγελέας Μάικλ Έλις (τον είχε βάλει η Λιζ Τρας, τον αντικατέστησε ο Σούνακ) έβγαλε… λόγο, σημαίνοντα για τον ίδιο. Πρότεινε λοπόν η Βρετανία να διεκδικήσει εκ νέου τα Ιόνια Νησιά από την Ελλάδα, εάν λέει η Αθήνα συνεχίσει να πιέζει για την επιστροφή των... γλυπτών του Παρθενώνα!

Μιλώντας στο GB News, ο Έλις έθεσε την προοπτική αμφισβήτησης της Συνθήκης του Λονδίνου του 1864, βάσει της οποίας είπε η Βασίλισσα Βικτώρια δώρισε το Ιόνιο στην Ελλάδα… «Αν οι Έλληνες δεν πρόκειται να σεβαστούν τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, ίσως θα έπρεπε να τους ζητήσουμε να μην αποδεχτούν ούτε τη συνθήκη του 1864», κατακεραύνωσε ο Έλις καθώς συζητούσε για την πιθανή επιστροφή που ολοένα ακούγεται.

«Η Βουλή των Κοινοτήτων περίπου το 1820 εξέτασε αυτό το θέμα και διαπίστωσαν ότι είχαν ληφθεί σωστά από τον Λόρδο Έλγιν με άδεια. Το κοίταξαν πριν από 200 χρόνια. Δεν ήξερα καν ότι υπήρχαν επιτροπές της Βουλής των Κοινοτήτων. Αλλά θα σας δείξω αρχεία από εκείνες τις μέρες, υπήρχε και αυτό αποφάσισαν. Πρέπει να το σεβαστούμε αυτό, θα το έλεγε οποιοσδήποτε δικηγόρος. Πρέπει να σεβαστείτε τις διεθνείς συμφωνίες και τα νομικά έγγραφα. Υπήρχε συμφωνία το 1864. Εμείς οι Άγγλοι είχαμε τα Επτάνησα, ήταν βρετανικά κυρίαρχα νησιά».

Τάδε έφη Έλις και συνέχισε: «Ακριβώς στα δυτικά της Ελλάδας. Ήταν θαυμάσια νησιά. Ήταν βρετανικό έδαφος από το 1815 έως το 1864. Η βασίλισσα Βικτώρια τα χάρισε στον Βασιλιά της Ελλάδας το 1864 με μια συνθήκη που ονομαζόταν Συνθήκη του Λονδίνου του 1864. Τώρα θα σεβαστούμε αυτή τη συνθήκη, έτσι δεν είναι; Αν οι Έλληνες δεν πρόκειται να σεβαστούν τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει για τα Ελγίνεια Μάρμαρα, ίσως πρέπει να τους ζητήσουμε να μην αποδεχτούν ούτε τη συνθήκη του 1864. Και θα έχουμε τα νησιά πίσω».

Τα προκλητικά σχόλιά του έρχονται καθώς οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας για τα αρχαία γλυπτά φαίνεται να προχωρούν. Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν την χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Sir Keir Starmer στο Λονδίνο, όπου φέρεται να συζητήθηκε το επίμαχο θέμα των γλυπτών.

Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει δείξει ότι ο Στάρμερ δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συμφωνία για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, εν μέσω αναφορών για πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται νομικά να παραδίδει τα τεχνουργήματά του και η κυβέρνηση «δεν σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο που θα επέτρεπε μια μόνιμη μετακόμιση», σύμφωνα με την Βρετανία. Μια πολιτιστική συνεργασία… θα μπορούσε να δει τα γλυπτά να επιστρέφουν στην Αθήνα, με αντάλλαγμα εκθέσεις διάσημων έργων τέχνης. Οι συζητήσεις για μια «Σύμπραξη του Παρθενώνα» είναι «συνεχείς και εποικοδομητικές», ανέφερε το μουσείο.

https://www.newsbreak.gr/