Δημιουργήθηκε ένα ευρύ υπόβαθρο διάβρωσης του στρατού του Άσαντ μέσω της οικονομικής δυσανεξείας, έτσι ώστε αρκετοί αξιωματικοί και στρατιώτες του να είναι επιρρεπείς προς χρηματισμό, με αποτέλεσμα την.. έλλειψη συνοχής του και τελικά την έλλειψη βούλησης να πολεμήσει.
Ηκατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία σαν χάρτινος πύργος σε χρονικό διάστημα μόλις 10 ημερών, δεν μπορεί να αποδωθεί κατά την άποψή μας σε στρατιωτικές νίκες των τουρκόφιλων τζιχατζιστών στο πεδίο της μάχης οι οποίοι μάλλον προέλαυναν παρά πολεμούσας,αφού είτε συναντούσαν αμελητέα αντίσταση ή και καθόλου.
Άποψή μας είναι ότι το πιθανότερο είναι η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ να προήλθε εκ των έσω, με διάβρωση του στρατού του, με την "βοήθεια" της Δύσης, παρά με την ήττα του.
Επίσης η συντριβή της Χαμάς αλλά κυρίως το "ξεδόντιασμα" της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο παρελθόν ο στρατός του Άσαντ είχε συγκρατήσει τους τουρκόφιλους ισλαμιστές στο Ιντλίμπ με την βοήθεια της σιιτικής οργάνωσης.
Η σύνθεση του στρατού του Άσαντ
Ο Στρατός του Άσαντ αποτελείτο από στρατεύσιμους που εκτελούσαν τη θητεία τους.
Για τους Σύριους, η στρατιωτική θητεία ήταν ένα αναγκαίο κακό, αλλά, μέχρι το ξέσπασμα του εμφυλίου, ένα σχετικά ακίνδυνο κακό, αφού οι Σύριοι προτιμούσαν να πολεμήσουν το Ισραήλ μέσω του Λιβάνου και όχι απευθείας στα υψίπεδα του Γκολάν.
Ωστόσο στον στρατό του Άσαντ οι διακρίσεις που γίνονταν υπέρ των αξιωματικών των Αλαουίτων από την οποία προέρχονταν αυτός και η οικογένειά του, δημιούργησαν ένα κλίμα δυσαρέσκειας για τους Σύριους Σουνίτες.
Όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, η συριακή οικονομία κατέρρευσε, όπως και το βιοτικό επίπεδο στο οποίο είχαν συνηθίσει οι Σύριοι, με τους περισσότερους να ασχολούνται με την γεωργία και το εμπόριο.
Ο εκτοπισμός που προκλήθηκε από τον εμφύλιο πόλεμο υπονόμευσε αυτό. Η διαφθορά, πάντα πρόβλημα στη Συρία, εκτοξεύτηκε στα ύψη.
Η κάκιστη οικονομία της χώρας παράλληλα, κατέστησε το συριακό νόμισμα σχεδόν χωρίς αξία και οι μισθοί δυσκόλευαν τους στρατεύσιμους να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Αυτό επιδείνωσε τη διαφθορά καθώς τα συριακά στρατεύματα έκλεβαν οτιδήποτε για να επιβιώσουν οι οικογένειές τους ή απλά εγκατέλειπαν τις στρατιωτικές μονάδες τους για να δουλέψουν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην για τους δικούς τους.
Με βάση τα παραπάνω δημιουργήθηκε ένα ευρύ υπόβαθρο διάβρωσης του στρατού του Άσαντ μέσω της οικονομικής δυσανεξείας, έτσι ώστε αρκετοί αξιωματικοί και στρατιώτες του να είναι επιρρεπείς προς χρηματισμό από ξένες πηγές, με αποτέλεσμα την έλλειψη συνοχής του και τελικά την αδυναμία του να πολεμήσει.
Για ποιό λόγο άλλωστε οι στρατιώτες του Άσαντ να θέσουν τώρα τη ζωή τους σε κίνδυνο πολεμώντας κατά των τουρκόφιλων τζιχζατζιστών, αφού αυτός δεν μπορούσε να τους εξασφαλίσει τη διαβίωση των οικογενειών τους;
Τέλος υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση του Άσαντ έπαιξαν οι Στρατηγοί του και οι στενοί συνεργάτες του, κάτι που μένει να φανεί από τις θέσεις που θα καταλάβουν κάποιοι από αυτούς στην μεταβατική κυβέρνηση που θα σχηματιστεί στη Συρία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα μπορούσαν άλλες χώρες να βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι κανένας δικτάτορας δεν είναι μόνιμος.
Η "περίπτωση" του Ιράν
Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι μια τέτοια χώρα, η οποία σημειωτέον έχει δύο στρατούς, τους Regulars που αποτελείται από κληρωτούς και τους IRGC (Φρουροί της Επανάστασης) που είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και οι πιστοί θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος της χώρας.
Αναφορικά με τους Regulars και την στράτευση σε αυτούς από τους Ιρανούς πολίτες, υπάρχει πρόβλημα , αφού πολλοί Ιρανοί αγρότες καθυστερούν την καταγραφή των γεννήσεων των γιων τους για να τους κρατήσουν ως εργάτες για αρκετά επιπλέον χρόνια.
Η Ιρανική οικονομία στηρίζεται εν πολλοίς στις εξαγωγές πετρελαίου, που αποφέρουν τεράστα έσοδα στο Ιρανικό καθεστώς, με τα οποία συντηρείται ο IRGC.
Έτσι αν πληγούν μέσω κυρώσεων οι εξαγωγές του Ιρανικού πετρελαίου , τότε θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα το καθεστώς και κατά συνέπεια ο στρατός του (IRGC), γεγονός ποθυ υπό όρους θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Αίγυπτος-Κουβέϊτ-Αζερμπαϊτζάν μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Συρίας
Και οι τρείς (3) παραπάνω χώρες έχουν καθεστώτα, τα οποία θα μπορούσαν να συμπαρασυρθούν από τις εξελίξεις στη Συρία και την πτώση του Άσσαντ.
Μην ξεχνάμε ότι η Αραβική Άνοιξη η οποία ξεκίνησε στην Τυνησία, δεν ολοκληρώθηκε.
Η αποπομπή του Άσαντ και η τυχόν πρόκληση παρόμοιας δυναμικής στις παραπάνω χώρες, μπορεί σύντομα να οδηγήσει σε θεαματικές αλλαγές στην διακυβέρνησή τους.