30 Δεκ 2024

ΥΦΕΘΑ: Αψύ παιδί και φιλότιμο, μας μίλησε “θολά” για τον… “θόλο”...Του λοκαρίσματος το κάγκελο

 

Ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» μετά από δεκαήμερη απουσία που του επιβλήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες στη νοητική και ψυχική του ισορροπία από τη υπερβολική δόση σουρεαλισμού που διέπει τα ελληνικά αμυντικά πράγματα, επέστρεψε στα «χαρακώματα της ενημέρωσης».

Όμως την ίδια στιγμή άρχισε να επιτηρεί το περιβάλλον για να εντοπίσει και καταδείξει ζητήματα, αισθάνθηκε την πολύ έντονη παρόρμηση να ξαναφύγει (τρέχοντας) και να κατευθυνθεί προς Παταγονία ή αντίστοιχους προορισμούς, πιστός στο δόγμα «όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα».

Η συνέντευξη του υφυπουργού της καρδιάς μας

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφερόμενος στον θόλο, ανέφερε τα εξής τα οποία καταγράφονται αυτολεξεί, προκειμένου όταν έρθει η ώρα να γίνει ο απολογισμός: «Θα είναι ένα σύστημα αποτρεπτικό, καθόλου επιθετικό και κυρίως θα κλείνει με έναν τρόπο, όχι μόνο το Αιγαίο, αλλά από τον Έβρο μέχρι και το Καστελόριζο όλη την περιοχή για κάθε απειλή, είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.

Νέα διάσταση της αποτροπής… «λοκάρισμα»

Στην ουσία πρόκειται για έναν τετραπλό θόλο με την έννοια ότι θα αποτρέπει κάθε απειλή από αέρος, είτε αφορά drones, είτε βαλλιστικό πύραυλο, είτε αεροπορική απειλή, ενώ θα είναι και αντιπλοϊκός. Ό,τι εισέρχεται στο σύνολο της ελληνικής εδαφικής επικράτειας θα λοκάρεται και μπορεί να αποτρέπεται. Εντός του 2026 ο θόλος θα είναι έτοιμος. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία συζητήσεων για τις προδιαγραφές, θα γίνουν αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες και πιστεύουμε ότι εντός διετίας θα είμαστε έτοιμοι για την πλήρη ανάπτυξή του».

Του λοκαρίσματος το κάγκελο

Δηλαδή: Κατά τον ΥΦΕΘΑ ο θόλος είναι «ένα σύστημα αποτρεπτικό» και «ό,τι εισέρχεται στο σύνολο της ελληνικής εδαφικής επικράτειας θα λοκάρεται και μπορεί να αποτρέπεται». Ας δεχθούμε καλόπιστα ότι το «εδαφική» ειπώθηκε εκ παραδρομής, γιατί αποκλείεται να μην έχει αντιληφθεί ο ΥΦΕΘΑ, ότι το «πάρτι» με τους απέναντι τα τελευταία 50 χρόνια γίνεται σε αέρα και θάλασσα. Όμως, το «μπορεί να αποτρέπεται» δεν γίνεται αντιληπτό ότι υπονομεύει όλο του το επιχείρημα; Αρχικά, το «μπορεί» ισοδυναμεί με το «πιθανώς» δηλαδή δεν είναι και βέβαιο! Ξέχασε να μας πει βέβαια τι θα συμβεί εάν… αποτύχει η αποτροπή!

«Συνεννοήσεις» μεταξύ πυ-πυ-πυραύλων!

Με τον θόλο, «ό,τι εισέρχεται στο σύνολο της ελληνικής εδαφικής επικράτειας θα λοκάρεται». Εδώ μάλλον πρέπει να εισηγηθούν στο ΝΑΤΟ εμπλουτισμό της ορολογίας τους. Εάν καταλάβουν τι θέλουμε να πούμε. Διά του υφυπουργού μας… πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο. Γίνεται άραγε αντιληπτό τι σημαίνει «λοκάρεται» (lock-on); Δηλαδή, κατά τον ΥΦΕΘΑ, ένας στόχος -για εμάς- αντιλαμβάνεται ότι ένα βλήμα πρόκειται να βληθεί ή έχει βληθεί εναντίον του και… αποτρέπεται προ του ενδεχομένου κατάρριψης; Ας μην το σχολιάσουμε. Έχει λάβει υπόψη τι αναφέρουν για το «lock-on» οι Εθνικοί Κανόνες Εμπλοκής (ΕΚΕ); Έχει ενημερωθεί ο ΥΦΕΘΑ ότι το NATO χαρακτηρίζει το «lock-on» ως εχθρική ενέργεια;

Τα ανέφικτα χρονοδιαγράμματα

«Εντός του 2026 ο θόλος θα είναι έτοιμος», δήλωσε ο ΥΦΕΘΑ. Δηλαδή, σε 24 μήνες από σήμερα! Κατά τον ίδιο, βρισκόμαστε σε «διαδικασία συζητήσεων για τις προδιαγραφές». Μιλώντας όμως για προδιαγραφές, δεν περιλαμβάνουν τις ΕΘΝΙΚΕΣ επιχειρησιακές και τεχνικές απαιτήσεις όπως περιγράφονται στις αντίστοιχες επιτελικές μελέτες; Αν έχει πάρει κάτι το αυτί του γι’ αυτές. Με άλλα λόγια, ότι δεν είναι αποκλειστικά ΕΘΝΙΚΗ διαδικασία και μάλιστα τεχνοκρατική ο καθορισμός τους; Οπότε δεν θα πρέπει ο ΥΦΕΘΑ να μας εξηγήσει με ποιον διεξάγεται η «διαδικασία συζητήσεων»;

Χωρίς προδιαγραφές ζητάμε προσφορές;

Και αφού λοιπόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προδιαγραφές («σε διαδικασία συζήτησης»), ως πολιτικός προϊστάμενος, πως αιτιολογεί ότι από τις 7 Οκτωβρίου 2024 το ΓΕΕΘΑ ζήτησε την υποβολή προσφοράς από το Ισραήλ και μάλιστα για συγκεκριμένους τύπους συστημάτων, εκ των οποίων δύο ΔΕΝ βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ; Πώς ζητείται προσφορά για συγκεκριμένα συστήματα χωρίς να υφίστανται επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές;

«Διαγωνιστικές διαδικασίες αλά Γκρέκα

Και επιπλέον, τι ακριβώς εννοεί ο ΥΦΕΘΑ με τον όρο «αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες»; Θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο; Θα περιλαμβάνει αξιολόγηση πεδίου στον ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων; Ή θα ληφθεί απόφαση μεταξύ των δύο συγκεκριμένων υποψηφίων κατασκευαστών για τα συστήματα των οποίων ζήτησε προσφορά το ΓΕΕΘΑ; Γιατί σε αυτή την περίπτωση η στήλη γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί, όπως γνώριζε από τις 26 Οκτωβρίου 2024 και για τα ρυμουλκά οχήματα των συστημάτων…

https://www.defence-point.gr/