Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία σχεδιάζουν τη δημιουργία συνασπισμού για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης με τον μανδύα του ειρηνευτικού σώματος – Βάσιμες ανησυχίες για ελληνική συμμετοχή προκαλεί η σκληρή αντιρωσική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Πολλαπλούς κινδύνους κρύβει για την Ελλάδα το διμερές σύμφωνο ασφαλείας, που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το ουκρανικό καθεστώς του Volodymyr Zelensky.
Η συλλογική Δύση με προεξάρχουσες την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία είναι αποφασισμένες να κλιμακώσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία, γεγονός που αποδεικνύεται από τις προθέσεις ευρωπαϊκών κρατών να αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, υποτίθεται ως ειρηνευτική δύναμη μετά τη σύναψη μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Η ελληνική κυβέρνηση, που πρωταγωνιστεί στην ανάληψη αντιρωσικών πρωτοβουλιών ευρισκόμενη καταφανώς στη λάθος πλευρά της ιστορίας, δεν αποκλείεται να προβεί σε ένα ακόμη ακραίο μέτρο με την αποστολή δύναμης για την τήρηση μίας αόριστης… εκεχειρίας.
Συνασπισμός χωρών για την αποστολή δύναμης στην Ουκρανία
Στην παρούσα φάση φαίνεται να μην υπάρχει συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποστολή ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου.
Ωστόσο όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πηγές στην ΕΕ υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας συνασπισμού 5-8 χωρών για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης.
«Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, επομένως το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός 5-8 ευρωπαϊκών χωρών που δεν θα εξαρτώνται από το ΝΑΤΟ αλλά από μια διμερή συμφωνία με την Ουκρανία και να είναι πολύ αποφασισμένες να δράσουν», δήλωσε πηγή με γνώση του ζητήματος.
Σύμφωνα με την πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita, η Γαλλία σχεδιάζει να στείλει ένα στρατιωτικό σώμα 40.000 στην Ουκρανία.
Πρόκειται για περίπου πέντε ταξιαρχίες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τη συνάντησή του με τον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk προσπάθησε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Βαρσοβίας σε αυτό τον συνασπισμό.
Επί του παρόντος η Πολωνία τηρεί στάση αναμονής για να δει ποιες άλλες χώρες θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο επικίνδυνο βήμα.
«Θέλω να βάλω τέλος στις εικασίες σχετικά με την πιθανή παρουσία στρατευμάτων της μιας ή της άλλης χώρας στην Ουκρανία μετά την επίτευξη εκεχειρίας ή ειρήνης.
Δεν σχεδιάζουμε ακόμη τέτοιες ενέργειες», είπε ο Tusk.
Ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι η Πολωνία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία και όχι μόνο, πάνω σε λύσεις που θα προστατεύσουν την Ευρώπη και την Ουκρανία, από την αναζωπύρωση της σύγκρουσης εάν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και ίσως ειρήνη».
Η Συμμαχία των Προθύμων και η Διακήρυξη του Βερολίνου
Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία αναζητούν χώρες να συμμετάσχουν στην αποστολή στρατιωτικού σώματος από τα κράτη της ΕΕ που υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Βερολίνου για την Ουκρανία.
Τη Διακήρυξη, που τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ υπέγραψαν έξι χώρες και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη Διακήρυξη επισημαίνεται ότι η ειρήνη στην Ουκρανία θα πρέπει να βασίζεται στη λεγόμενη φόρμουλα Zelensky.
Η δήλωση υπεγράφη από τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας.
Η Διακήρυξη του Βερολίνου σημειώνει σαφώς την υποστήριξη των εταίρων της Ουκρανίας στην μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ, καθώς και στο δρόμο για την είσοδό της στην ΕΕ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαιώνουν επίσης ότι η ασφάλεια της Ευρώπης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποκατάσταση μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία στη βάση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Η Διακήρυξη χαρακτηρίζει τη φόρμουλα ως αξιόπιστο μονοπάτι προς έναν τέτοιο κόσμο.
Τα γεράκια
Την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία υποστηρίζει ένθερμα η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Kaja Kallas.
«Στρατιώτες από χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν μια μέρα να αναπτυχθούν στην Ουκρανία, επομένως νομίζω ότι δεν πρέπει πραγματικά να αποκλείσουμε τίποτα», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock έχει πει: «Φυσικά οτιδήποτε υπηρετεί την ειρήνη στο μέλλον θα υποστηριχθεί από τη γερμανική πλευρά με κάθε δυνατή προσπάθεια».
«Ετοιμαζόμαστε, εξετάζουμε σενάρια, αλλά το κάνουμε με απόλυτη εμπιστευτικότητα» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius.
Ο Ευρωστρατός έχει τις ευλογίες του Trump
Η αποστολή ευρωπαϊκού στρατού στην Ουκρανία, ως ειρηνευτική δύναμη έχει και τις ευλογίες του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτό τον σχεδιασμό κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron στο Παρίσι, όπως αναφέρει ηη Wall Street Journal, επικαλούμενη πηγές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Trump πρότεινε την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία μετά την επίτευξη πιθανής κατάπαυσης του πυρός για την παρακολούθηση της εκεχειρίας χωρίς να εμπλακούν αμερικανικές δυνάμεις.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και κάλεσε την Ευρώπη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση και την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι επιφυλακτικές μήπως εξαναγκαστούν να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις της εκεχειρίας και εμπλακούν σε εχθροπραξίες.
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ιδέα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο είδος στρατιωτικής υποστήριξης από τις ΗΠΑ.
Αλλά δεν είναι σαφές πώς θα συμβεί.
Εξάλλου το Κρεμλίνο μπορεί να αρνηθεί οποιοδήποτε σχέδιο που επιτρέπει σε στρατεύματα από τις χώρες του ΝΑΤΟ να είναι παρούσες στην Ουκρανία.
Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο Trump δεν έχει ακόμη ξεκάθαρο σχέδιο για την Ουκρανία.
Μέλη της μεταβατικής του ομάδας και στενοί συνεργάτες συντάσσουν προτάσεις και τον κρατούν ενήμερο.
Οι βασικές αποφάσεις θα ληφθούν, αφού η ομάδα του αναλάβει τα καθήκοντά του και ο Trump θα έχει περαιτέρω συνομιλίες με τους συμμάχους και πιθανώς τον Putin.
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ιδέα αποστολής ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την επιβολή της κατάπαυσης του πυρός.
«Υπάρχουν ακόμη πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ιδέα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Η Διμερής Συμφωνία Ελλάδας – Ουκρανίας
Η Ουκρανία και η Ελλάδα υπέγραψαν Διμερή Συμφωνία Ασφαλείας στις Βρυξέλλες στις 17/10/2024 στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε ένα ακόμη κολοσσιαίο ιστορικό λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η διμερής Συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής συνδρομής στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα, που έγινε η 21η χώρα του ΝΑΤΟ η οποία υπέγραψε τη συμφωνία, αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους για τα F-16.
Με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση εμπλέκει την Ελλάδα στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στοχοποιεί τη χώρα, αφού η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος παρέχει εξοπλισμό και στρατιωτική στήριξη στο καθεστώς Zelensky θεωρείται νόμιμος στόχος.
Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει υπογράψει 27 διμερείς συμφωνίες με πολυάριθμες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Προέδρου της Ουκρανίας, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παράσχει επιπλέον πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και τεχνικών στα αεροσκάφη F-16.
Αυτή η δέσμευση βασίζεται στην υφιστάμενη στρατιωτική υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου με τη Μόσχα, η οποία περιλαμβάνει υλικοτεχνική βοήθεια και εκπαίδευση.
Επικίνδυνες Συμφωνίες
«Ο σκοπός των διμερών συμφώνων είναι να υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής υποστήριξης καθώς η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθυστερεί και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι θα έχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη από διάφορες χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, λέει ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και επιτελάρχης του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.
«Η διαδικασία του ΝΑΤΟ θα είναι μακρά. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα.
Η Ουκρανία ίσως μείνει στην αίθουσα αναμονής για 10 χρόνια.
Η Ουκρανία θέλει να έχει αυτές τις συμφωνίες ασφαλείας μέχρι να γίνουν μέλη.
Αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν ποτέ μέλη», είπε ο Valtersson στο Sputnik.
Το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με μέλη του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολεμικής του προσπάθειας.
Όσον αφορά στις πρακτικές επιπτώσεις των συμφώνων, ο Valtersson επισημαίνει ότι βασικά θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας που υπάρχει σήμερα αλλά σε πιο επίσημη βάση.
«Πρόκειται να κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα – δηλαδή να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εάν η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είδαμε ότι μίλησαν για αυτό – ότι θα είχαν κάποιου είδους συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο πριν γίνουν μέλη», συνέχισε.
www.bankingnews.gr