13 Δεκ 2024

Κυβερνητικά... σύννεφα μετά την «καταδίκη» στο ΣτΕ...


Πόλεμος ανακοινώσεων ξέσπασε πάνω από το... πτώμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τις διατάξεις του για τα αυξημένα ύψη των κτιρίων. Οσοι επιθυμούν τη διατήρηση των κινήτρων εξαπολύουν βέλη κατά του Ανώτατου Δικαστηρίου,

ενώ στην αντίπερα όχθη ασκείται κριτική κατά της κυβέρνησης...

Αν και η καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αναμενόμενη, παράγοντες της κτηματαγοράς και των κατασκευαστών δηλώνουν αιφνιδιασμένοι και προειδοποιούν για τις συνέπειες. Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), το οποίο τονίζει ότι «η ασφάλεια δικαίου παραμένει ζητούμενο», ότι «χρειάζονται τα κίνητρα του ΝΟΚ» και ότι πρέπει όλοι «να αναμένουμε το πλήρες κείμενο του ΣτΕ».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επικεντρώνει σε μεγάλο βαθμό την κριτική του ακριβώς στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη καθαρογραμμένη η πλήρης απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικά τα κίνητρα, δηλαδή την αύξηση του ύψους των κτιρίων προκειμένου οι ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν, υποτίθεται, σχεδιασμό ενεργειακής εξοικονόμησης.

«Δεν τιμά τους θεσμούς της δημοκρατίας μας η κατάργηση σημαντικών διατάξεων, σχεδόν το σύνολο των κινήτρων του Οικοδομικού Κανονισμού, που αφορούν σχεδόν όλους τους πολίτες της χώρας, με δελτίο Τύπου από Ανώτατο Δικαστήριο και όχι με την απόφασή του και το σκεπτικό της», τονίζει ο κ. Στασινός, αφού θυμίσει ότι το ΤΕΕ, ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας (παραβλέπει ότι ο ρόλος του έχει εξελιχθεί σε φορέα ανάθεσης έργων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ), εξήγησε στην κοινωνία «τους πραγματικούς, ουσιαστικούς, επιστημονικούς και τεκμηριωμένους λόγους που τα κίνητρα του ΝΟΚ είναι απαραίτητα για να βελτιωθεί η ζωή και να προστατευτεί η περιουσία των πολιτών, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης».

«Είναι δίκαιο;»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ προχωρά και σε συγκεκριμένα ερωτήματα αφού θυμίσει ότι η ανακοίνωση του ΣτΕ εξαιρεί από την ακύρωση τις οικοδομικές άδειες που είχαν αποδεδειγμένα αρχίσει να υλοποιούνται και για τις οποίες δεν εκκρεμεί δίκη κατόπιν προσφυγής. Συγκεκριμένα, ρωτά εάν «είναι δίκαιο» σε δύο όμοια γειτονικά οικόπεδα να προχωρήσει η οικοδομή μόνο στο ένα επειδή είτε δεν έχει γίνει προσφυγή, είτε προχώρησαν περισσότερο οι εργασίες, είτε ξεκίνησαν οι εργασίες πριν από τις 11 Δεκεμβρίου 2024, δηλαδή την ημέρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ, «χωρίς να υπάρχει καν η δημοσίευση της απόφασης». «Είναι αυτή η εφαρμογή της ασφάλειας δικαίου, της αρχής της προβλεψιμότητας και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των διοικουμένων;», αναρωτιέται ο Γ. Στασινός.

Καταληκτικά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ αμφισβητεί αυτή καθ’ αυτή την ανακοίνωση του ΣτΕ λέγοντας ότι ελπίζει «να αποτυπωθεί το δίκαιο για όλους τους πολίτες» όταν εκδοθεί η πλήρης απόφαση και ότι μέχρι τη δημοσίευσή της κάθε επί της ουσίας τοποθέτηση «είναι χωρίς βάση». Κλείνει διακηρυκτικά ζητώντας από την Πολιτεία να μεριμνήσει «ώστε οι επιλογές που γίνονται στο αστικό περιβάλλον να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας και τα ζητούμενα όχι μόνο τού σήμερα αλλά και του αύριο, άρα και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών», «τα δικαιώματα των πολιτών σήμερα και αύριο».
Αναστάτωση και αγωνία

Αντίστοιχη κριτική μέσα από σειρά ερωτημάτων και απόψεων περί «ασφάλειας δικαίου» ασκεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), Δημήτρης Ξυνομηλάκης, τονίζοντας ότι το δελτίο Τύπου του ΣτΕ «αναστάτωσε τους πολίτες και ειδικότερα όσους εμπλέκονται στον κατασκευαστικό κλάδο», «πριμοδότησε τους πανηγυρισμούς κάποιων κατά του ΝΟΚ» και «αφήνει σε αγωνία τους πάντες παρατείνοντας και αναστέλλοντας κάθε παραγωγική, οικονομική και διεκπεραιωτική διαδικασία, που σχετίζεται με τις Υ.ΔΟΜ., τους μηχανικούς και τους απλούς πολίτες, μέχρι να βρεθεί χρόνος να δημοσιευτεί η πολυπόθητη απόφαση»...

Εφ.Συν.