13 Δεκ 2024

Ακρίβεια, ακρίβεια, ακρίβεια (parole, parole, parole…)


Άμα είναι για το Στέητς, απόξω το ξέρουν το αφήγημα οι φιλελέδες:
Έχασε η Κάμαλα μπικόζ ιτς δι ικόνομι στούπιντ. Ουανς γιορ γουόλετ ιζ έμπτι, γιου ντοντ σι ένιθινγκ έλς. Σόου, δι πίπολ πάνισντ δι Ντεμοκρατς μπικόζ δι Ντέμοκρατς ντιντ λετ δι πράισις του σκάιροκετ.Άμα είναι για την Ελλάδα, πάμε στην βήτα πλευρά του σίνγκολ και αλλάζει το τροπάριο:
Νταξ τώρα, όλο γκρίνια, μιζέρια και καντήφλα είστε μωρ’ αδερφάκι μου. Το καταλάβαμε ότι ανέβηκαν οι τιμές σε ένα σωρό προϊόντα, μάτια έχουμε και βλέπουμε, άλλωστε εμείς είμαστε οι πρώτοι που το επισημάναμε. Τι να κάνεις ρε γαμώτι, σε όλο τον κόσμο έχει ακρίβεια και στα μικρά κράτη σαν το δικό μας η ακρίβεια είναι εισαγόμενη!

Αλλά ο ρεπόρτερ Ξανθάκης έχει τεφτέρι και σημειώνει ότι στον πληθωρισμό των τροφίμων η Ελλάδα 2.0 ήταν:
* Πρώτη πανευρωπαϊκώς τον Οκτώβριο του 2023
* Δεύτερη πανευρωπαϊκώς τον Νοέμβριο του 2023
* Δεύτερη πανευρωπαϊκώς τον Δεκέμβριο του 2023
* Δεύτερη πανευρωπαϊκώς τον Ιανουάριο του 2024
* Δεύτερη πανευρωπαϊκώς τον Φεβρουάριο του 2024
* Δεύτερη πανευρωπαϊκώς τον Μάρτιο του 2024 και
* Δεύτερη πανευρωπαϊκώς τον Απρίλιο του 2024
Για να περάσει ύστερα κάπου στη μέση του καταλόγου.

Και θα έρθει τώρα εκείνος ο τύπος ο παρφέ, που παίρνει “χαρτάκι” από το γαλάζιο στρατηγείο όπως έπαιρναν οι πράσινοι προπονητές “χαρτάκι” από τον Καπετάνιο, για να μου πει ότι μεσοσταθμικά ήμασταν πάντοτε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, το λένε και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κι άμα δεν σας φτάνουν τα Γκρικ Στατίστικς (καλημέρα σας κύριε Χριστοδουλάκη, όλα τζετ;) το επιβεβαιώνει και η Eurostat, μη μας πρήζετε σας παρακαλώ με τα πάσης φύσεως κουμμουνιστικά εφευρήματα!
Επειδή, όμως, ο ρεπόρτερ Ξανθάκης έχει περάσει Στατιστική στο Πανεπιστήμιο γουίθ φλάινγκ κάλορς, γνωρίζει πολύ καλά τι σόι Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι αυτό το “μεσοσταθμικά”. Και δίνω ένα παράδειγμα:
Πες ότι είσαι δεύτερος στην Ευρώπη στον πληθωρισμό των τροφίμων και προτελευταίος στον πληθωρισμό των γυψοσανίδων. Άμα βγάλεις μέσο όρο από τον δεύτερο και τον προτελευταίο, κάνεις δηλαδή το κόλπο το “μεσοσταθμικό”, τότε όντως τοποθετείται η χώρα σου κάπου στη μέση του καταλόγου και σκας μύτη στα κανάλια και πανηγυρίζεις ότι ορίστε ρε κιρίζια, ποια ακρίβεια, στα άλλα κράτη γίνονται “μεσοσταθμικώς” χειρότερα!

Δυνατό παραμύθι, δεν λέω, αλλά υποφέρει από ένα μειονέκτημα:
Ως πολίτης, ως πολίτης υπογραμμίζω και όχι ως εργολάβος οικοδομών, άντε να χρειαστείς γυψοσανίδα μια φορά στα πέντε χρόνια.
Θέλετε στα τρία χρόνια; ΟΚ!
Θέλετε στα δύο χρόνια; Εντάξει!
Θέλετε κάθε χρόνο, ασταδγιάλα; Πάει καλά!
Ενώ τρόφιμα;
Από τρόφιμα έχεις ανάγκη σε καθημερινή βάση, δε γίνεται αλλιώς, άμα κόψεις τη μάσα απλώς θα πεις καλημέρα (μπορεί και καλησπέρα, δεν κρίνω) στον Άγιο Πέτρο. Επιμένουν κάτι φίλοι των Ανατολικών φιλοσοφιών (δεν θα καταθέσω ονόματα) ότι υπάρχουν γιόγκι που ζουν με αέρα κοπανιστό, ακόμη κι αν ισχύει όμως αυτό άλλο η πνοή των Ιμαλαΐων και άλλο η μπουρούχα του άστεως. Έχω την εντύπωση ότι η δεύτερη, υπολείπεται κάπως σε θρεπτικά συστατικά…

Ως εκ τούτου, δεν προκαλούν καμία έκπληξη τα δημοσκοπικά ευρήματα της Alco για τον Alpha που μας λένε ότι εννιά στους δέκα ερωτηθέντες και εννιά στις δέκα ερωτηθείσες δηλώνουν διόλου ικανοποιημένοι και ικανοποιημένες από το πώς αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την ακρίβεια!
Το ξαναγράφω, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα οράσεως λόγω κομματοσκυλίασης:
Εννιά στους δέκα και εννιά στις δέκα, λένε σκατά τα κάνατε με την ακρίβεια!
Για να επιστρέψουμε και στο Στέητς:
Χέι γκάβερμεντ, γιου νόου γουατ δατ μινς.
Ιτ μινς δατ γιορ μπλου μπατζάκια αρ ον φάιαρ, δει αρ μπέρνινγκ λάικ χελ!
Και βρήκατε ώρα ρε φίλε, να στείλετε στην ανεργία τους εποχικούς πυροσβέστες…

Υ.Γ.: Ας πούμε, όμως, ότι εμένα με τυφλώνει το κονσερβοκουτάδικο μίσος και γράφω μπούρδες. Ας δούμε τι είπε και η Ντόρα στην τηλεοπτική κάμερα:
“Αυτό που πρέπει να γίνει με μεγαλύτερη αυστηρότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης, να δουν πάρα πολύ σοβαρά αυτό που ονομάζεται καρτέλ. Και αυτό που ονομάζεται καρτέλ υπάρχει”.

Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost