Η Ιρλανδία κερδίζει πλέον τόσο πολλά χρήματα από τους φόρους που της αφήνουν οι πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μεταφέρει τις δραστηριότητες τους, που φλερτάρει με τον τίτλο για την πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης, αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Το 2024 μόνο, φέρεται ότι εισέπραξε 37,5 δισ. ευρώ από τις μεγάλες εταιρείες που φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 15%. Πρόκειται για ποσό που αναλογεί σε 7.300 ευρώ ανά Ιρλανδό κάτοικο, έχοντας συνολικό πληθυσμό 5,4 εκατ. πολίτες.
Με αυτά τα τεράστια δημόσια έσοδα, η κυβέρνηση στο Δουβλίνο έχει τώρα την ευχέρεια να προχωρήσει και σε μεγάλες δαπάνες, κατασκευάζοντας νοσοκομεία και άλλα κοινωφελή έργα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά τα παρουσίασε η «Wall Street Journal».
Η Ιρλανδία προσφέροντας συντελεστή εταιρικού φόρου 15% στις μεγάλες εταιρείες, σε σύγκριση με 21% στις ΗΠΑ, αναμένει ότι τα φορολογικά έσοδα από τις εταιρείες αυτές θα ξεπεράσουν πλέον κάθε προηγούμενο, από 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν μία δεκαετία νωρίτερα.
Για λόγους σύγκρισης η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι στη Βρετανία οι φόροι στις επιχειρήσεις απέφεραν περίπου 1.200 ευρώ κατ’ άτομο, για το οικονομικό έτος 2024.
Η Ιρλανδία, μια χώρα που κάποτε φημιζόταν για τη μαζική μετανάστευση και σχεδόν χρεοκόπησε πριν από 15 χρόνια, μετά την τραπεζική κρίση, τώρα εισάγει εργάτες για να χτίζουν τα πάντα: Από αιολικά πάρκα, μέχρι σπίτια εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης.
«Ιστορικά η Ιρλανδία είχε πολλούς ανθρώπους και καθόλου χρήματα», λέει χαρακτηριστικά στη «WSJ», ο Σίμους Κόφεϊ, πρόεδρος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Δημοσιονομικών της Ιρλανδίας.
«Τώρα έχουμε πολλά χρήματα και όχι αρκετό κόσμο», προσθέτει με ιδιαίτερο νόημα ο Σίμους Κόφεϊ.
Οι τρεις μεγάλοι
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο της Ιρλανδίας εκτιμά ότι μόλις τρεις μεγάλες ξένες εταιρείες απέφεραν το 43% των συνολικών εσόδων της χώρας από φόρους για το 2022.
Περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της Ιρλανδίας απασχολείται σε λιγότερες από χίλιες αμερικανικές εταιρείες. Μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν την Ιρλανδία και για φορολογικούς λόγους είναι η Apple, η Google της Alphabet, η Microsoft και η Pfizer.
Η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, φέρνει κάποια αβεβαιότητα, ως προς το εάν τα φορολογικά έσοδα στην Ιρλανδία θα συνεχίσουν να εισρέουν από μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες μετέφεραν τις δραστηριότητες τους, καθώς ο νέος πρόεδρος έχει υποσχεθεί ότι θα μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15% για τις εταιρείες που κατασκευάζουν προϊόντα στις ΗΠΑ.
https://lonereporter.gr/