14 Ιαν 2025

Και “δώρο” 300 δισ. στον Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία;

 

Δώρο ειρήνης” στον Πούτιν; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει προτείνει τη μεταφορά περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε ειδικό λογαριασμό μεσεγγύησης ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας για την... επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

 ΑΠΟ DEFENCE MIRROR

Αυτή η πρόταση ευθυγραμμίζεται με τη συνεχιζόμενη δυτική οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πίεσε για τη δημιουργία ενός μεσεγγυούχου λογαριασμού για τη διατήρηση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε το CNN επικαλούμενο δύο ανώτερα διοικητικά στελέχη.

Αυτό το κεφάλαιο θα αποδεσμευόταν στη Ρωσία μόνο ως μέρος μιας διαπραγματευτικής διευθέτησης με την Ουκρανία. Οι σύμβουλοι του Μπάιντεν φέρεται να εργάζονται για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το σχέδιο πριν από τη λήξη της προεδρίας του.

Αν και η ομάδα του εκλεγμένου προέδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν αντιτάχθηκε στην πρόταση, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Υποστηρίζουν ότι η κατάσχεση ρωσικών κεφαλαίων θα μπορούσε να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Οι επικριτές στην Ευρώπη προειδοποιούν επίσης ότι η δημιουργία ενός τέτοιου προηγούμενου θα μπορούσε να υπονομεύσει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα κράτη της G7 έχουν δεσμεύεσει περισσότερα από 325 δισεκατομμύρια δολάρια ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Από αυτά κάποια χρήματα έχουν δοθεί στην Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει επίσης κατευθύνει 390 εκατομμύρια ευρώ (402 εκατομμύρια δολάρια) παγωμένων περιουσιακών στοιχείων προς την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας. Αυτό το πρόγραμμα έχει χρηματοδοτήσει όπλα, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλους κατά πλοίων, με τη Δανία, τη Σουηδία και την Ισλανδία να συνεισφέρουν παράλληλα με τα περιουσιακά στοιχεία.

Το Κρεμλίνο έχει επικρίνει έντονα τα δυτικά μέτρα για την ακινητοποίηση και τον αναπροσανατολισμό των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως πρωτοφανείς, αλλά υποστήριξε ότι δεν έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη ρωσική οικονομία. Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας Αντρέι Κλίμοφ ζήτησε να διεξαχθούν έρευνες για τη νομιμότητα της μεταφοράς αυτών των περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία.