21 Ιαν 2025

Μονιμότητα τέλος για συνταγματάρχες και αντίστοιχους με 31 έτη – Ομηρία!

 

Τέλος η μονιμότητα για συνταγματάρχες και αντίστοιχους με 31 έτη υπηρεσίας, τίθενται σε ομηρία – Την ουσιαστική κατάργηση της μονιμότητας των αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που φέρουν τον βαθμό του συνταγματάρχη ή αντιστοίχου (πλοιάρχου -σμηνάρχου) και οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 31 έτη.. υπηρεσίας νομοθέτησε η κυβέρνηση, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της απόφασης.

Γράφει ο ΠΡΟΣΩΠΑΡΧΗΣ

Η κατάργηση υλοποιήθηκε με την ενσωμάτωση της μεσονύκτιας τροπολογίας της Πέμπτης 15 Ιανουαρίου, ως άρθρα 31 και 32 στο νόμο που θεσπίζει τις προδιαγραφές των ακινήτων θέσπισης βραχυχρόνιας μίσθωσης και ο οποίος ψηφίσθηκε στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής στις 16 Ιανουαρίου 2024.

Καθώς η νέα πρόβλεψη αφορά και τις έκτακτες κρίσεις, αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή οι συνταγματάρχες που έχουν συμπληρώσει 31 έτη υπηρεσίας αποστρατεύονται από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) είτε «αυτεπάγγελτα» (όπως προβλέπει η παράγραφος 3 του άρθρου 20 του Νόμου 3883/2010) είτε «αυτεπάγγελτα κατόπιν εντολής υπουργού» όπως συνέβη στις 10 Δεκεμβρίου 2024 με τις έκτακτες κρίσεις – «σταλινικές εκκαθαρίσεις» του Υγειονομικού και μέσα σε διάστημα 30 ημερών για δεύτερη φορά στις 10 Ιανουαρίου.

Εκ πρώτης όψης η τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τους συνταγματάρχες και αντίστοιχους, αποτελεί λύση ανάγκης που επιβάλλεται από τον «υπερπληθυσμό» στον συγκεκριμένο βαθμό και από την όντως επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει το τυπικό γεωμετρικό της σχήμα η πυραμίδα της ιεραρχίας γιατί τώρα είναι αντεστραμμένη.

Για παράδειγμα στο Στρατό Ξηράς, με βάση τις εκτιμήσεις του DP, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις παρά μόνο διαρροές, στις 1 Νοεμβρίου 2024 υπηρετούσαν συνολικά, περίπου 1.650 συνταγματάρχες, συμπεριλαμβανομένων των Ελαφράς Υπηρεσίας (ΕΥ) και των Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ).

Δηλαδή, αριθμός που με βάση τον αριθμό των 93 πρωτοετών Ευέλπιδων που ορκίστηκαν στις 20 Δεκεμβρίου 2024 αντιστοιχεί σε σχεδόν 18 τάξεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), εφόσον αποφοιτήσουν όσοι ορκίστηκαν ή περίπου εννέα τάξεις των προηγούμενων δεκαετιών, όταν οι τάξεις που αποφοιτούσαν αριθμούσαν περίπου 200 ανθυπολοχαγούς κατά μέσο όρο.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του DP, στην Πολεμική Αεροπορία, εκτιμάται ότι οι σμήναρχοι (συμπεριλαμβανομένων των ΕΥ και ΕΟΘ) ανέρχονται σε περίπου 900, ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό οι πλοίαρχοι (συμπεριλαμβανομένων των ΕΥ και ΕΟΘ) σε περίπου 200 (πολύ συντηρητική εκτίμηση).

Επισημαίνεται ότι ο «υπερπληθυσμός» αξιωματικών βαθμού συνταγματάρχη και αντιστοίχων δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο, ούτε αιφνιδίως. Αποτελεί το προϊόν των αποφάσεων και των συνεπεία αυτών νομοθετικών ρυθμίσεων προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αντί να επιλύσουν το πρόβλημα επεδίωκαν κοντόφθαλμες λύσεις ή τη μετατόπιση του τα επόμενα χρόνια, παρά, για όσες περιπτώσεις έχουμε γνώση, τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις της στρατιωτικής γραφειοκρατίας.

Το ίδιο κοντόφθαλμη μπορεί να θεωρηθεί και η νέα πρόβλεψη καθώς η μαζική αποστρατεία συνταγματαρχών που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμβεί φέτος θα εκτονώσει το πρόβλημα, αλλά σε μερικά χρόνια, καθώς η αριθμητική δύναμη των τάξεων που αποφοιτούν από τη ΣΣΕ είναι σημαντικά μικρότερη σε σχέση με το παρελθόν, θα απαιτηθεί νέα εμβαλωματική παρέμβαση.

Οι επιβαλλόμενες δεύτερες σκέψεις

Από την άλλη πλευρά:

>η καταφανής παραβίαση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για τις έκτακτες κρίσεις (αδιαμφισβήτητα παραδείγματα οι 10 Δεκεμβρίου 2024 και 10 Ιανουαρίου 2025).

>η επικοινωνιακή εκστρατεία περί «υδροκεφαλισμού» στο σώμα των αξιωματικών, που δημιουργεί την πεποίθηση ότι τη σημερινή, όντως προβληματική, κατάσταση, οφείλεται αποκλειστικά στους ίδιους.

>τα σχέδια νόμου για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, η ίδρυση της Εταιρείας Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΤΑΕΔ) που αποτελεί στο στρατιωτικό ανάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, η συγχώνευση των υφιστάμενων Ταμείων Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) στο Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ), (βλέπε χαρακτηριστικά τις οργισμένες ανακοινώσεις της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τα τεκταινόμενα στο 417 ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού).

>επιπλέον πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του DP για άλλα ζητήματα, όχι μόνο δημιουργούν αλλά και δικαιολογούν δεύτερες σκέψεις.

Αδιαμφισβήτητο είναι πάντως ότι στην ηλικία των 49 ετών (18 ετών κατά την είσοδο στη σχολή και 31 χρόνια υπηρεσία), η συντριπτική πλειοψηφία των αξιωματικών έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις τις οποίες λόγω των χαμηλών απολαβών (για σύγκριση βλέπε τη δημοσίευση «Ταξίαρχος στην Ελλάδα ή δεκανέας στις ΗΠΑ κ. ΥΕΘΑ; Ιδού τα στοιχεία»), δυσκολεύεται να ανταποκριθεί και ότι εφόσον αποστρατευθεί, θα δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο καθώς η σύνταξη υπολείπεται σημαντικά του μισθού.

Με το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με το πολλάκις αποδεδειγμένα διάτρητο σύστημα κρίσεων, η δυνατότητα της ανά πάσα στιγμής αποστρατείας των συνταγματαρχών και αντιστοίχων που έχουν συμπληρώσει 31 χρόνια υπηρεσίας δεν αποτελεί απλώς δαμόκλεια σπάθη που επικρέμαται επί δικαίων και αδίκων, αλλά μέσω της ομηρίας αδυσώπητο όργανο μαζικού ελέγχου και διασφάλισης τυφλής υπακοής στις εντολές και ιδιαίτερα τα προφορικά κελεύσματα της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Ταυτόχρονα, αποτελεί μηχανισμό που επιτρέπει τη σε βάθος χρόνου διαμόρφωση της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις βουλές των εκάστοτε κρατούντων και όχι με βάση τα προσόντα και τις ικανότητες του κρινόμενου ως Στρατιώτη.

Δυστυχώς, η επιλογή νομοθέτησης της συγκεκριμένης πρόβλεψης αλλά και όσα έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα δεν αποτελούν σχέδιο εκσυγχρονισμού που επιχειρεί να μετασχηματίσει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε δύναμη μάχης του 21ου αιώνα αντιμετωπίζοντας χρόνια δομικά προβλήματα και στρεβλώσεις, αλλά μοιάζουν περισσότερο με ολομέτωπη επίθεση κατά των στρατιωτικών, κοινωνικής ομάδας με την οποία κατά γενική παραδοχή το κόμμα που κυβερνά είχε προνομιακές σχέσεις.

Από αυτή την οπτική είναι απορίας άξιο πως το Μέγαρο Μαξίμου απλώς παρακολουθεί την κατάσταση να εκτροχιάζεται.

https://www.defence-point.gr/