3 Ιαν 2025

ΩΡΕΣ ευθύνης (για όλους) απέναντι στους νέους...

Τη μορφή επιδημίας έχουν πάρει πλέον τα περιστατικά κατανάλωσης αλκοόλ και μέθης ανηλίκων με αποτέλεσμα να οδηγούνται μάλιστα στο νοσοκομείο, ακόμη και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Ειδικά αυτές τις ημέρες των γιορτών τα κρούσματα.... πολλαπλασιάστηκαν, αλλά η κατάσταση εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Δεν πάει πολύς καιρός άλλωστε από το σοκ που ζήσαμε όλοι ως κοινωνία με τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν έξω από γνωστό κλαμπ της λεωφόρου Βουλιαγμένης όταν ασθενοφόρα έτρεχαν να μεταφέρουν στο νοσοκομείο παιδιά σε κωματώδη κατάσταση μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Θεωρητικά υπάρχει νόμος με βάση τον οποίο απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους. Όμως στην πράξη όπως αποδεικνύεται παραμένει χαρτί άγραφο. Παρά ταύτα η κυβέρνηση -πιστή στο δόγμα των επικοινωνιακών και μόνο ελιγμών- έσπευσε να προαναγγείλει και νέα νομοθετική πρωτοβουλία για να σταματήσει η κατανάλωση αλκοόλ από τους ανηλίκους. Μέχρι και ειδική διϋπουργική επιτροπή συγκροτήθηκε υπό τον υπουργό Σκέρτσο αλλά φαίνεται ότι για άλλη μια φορά όλα γίνονται πρωτίστως για τις εντυπώσεις.
Σε κάθε περίπτωση είναι εντελώς απαράδεκτο είτε οι υπάρχοντες νόμοι να μένουν ανεφάρμοστοι είτε να συνεχίζεται στο διηνεκές αυτό το “ράβε ξήλωνε” για τέτοια σοβαρά θέματα η δραστική αντιμετώπιση των οποίων θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ για την πολιτεία αλλά και για την κοινωνία. Μάλιστα, αυτό είναι ένα μόνο τμήμα της μεγάλης εικόνας που αφορά τα νέα παιδιά και την εν γένει συμπεριφορά τους. Μια άλλη κρίσιμη παράμετρο αποτελεί το θέμα τόσο της χρήσης των κινητών στα σχολεία όσο και των social media για τους ανηλίκους. Ακόμη και οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες είναι είτε ημιτελείς είτε στο στάδιο των εξαγγελιών μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες και αντίστοιχα ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις.
Από την άλλη πλευρά βεβαίως με την ορμή που εισβάλλει πλέον στη ζωή μας η τεχνολογία θα ήταν στρουθοκαμηλισμός να επαναπαυτεί κανείς μόνο στη λήψη νομοθετικών και περιοριστικών μέτρων. Όσο αναγκαία και αν είναι αυτά, άλλο τόσο δεν επαρκούν για την ανάσχεση της σύγχρονης μάστιγας που αγγίζει τις νέες γενιές. Μόλις προ ημερών ο Τζέφρι Χίντον, ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής «νονός» της τεχνητής νοημοσύνης, εξέπεμψε SOS για την αύξηση των πιθανοτήτων “η ΑΙ να οδηγήσει στον αφανισμό της ανθρωπότητας τις επόμενες τρεις δεκαετίες”. Αυτό και μόνο δείχνει την ταχύτητα με την οποία αλλάζει για όλους, μέρα με την ημέρα και ο κόσμος, όπως επίσης επιβεβαιώνει και ότι η τεχνολογία είναι δίκοπο μαχαίρι. Και για να προφυλαχθούν τα παιδιά μας από την κακή -και αυτοκαταστροφική- χρήση αυτού του μαχαιριού, παράλληλα με τις απαγορεύσεις έχουν ευθύνη να παίξουν τον κρίσιμο ρόλο που τους αναλογεί και οι άλλοι πυλώνες της κοινωνίας και πρωτίστως η οικογένεια και το σχολείο...