21 Ιαν 2025

Ελληνική κλασική κοροϊδία - Όνειρα σε ακατάλληλα ακίνητα στεγάζει το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»

 

Παλαιού τύπου ακίνητα και εκτός των βασικών προδιαγραφών με το Νέο Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΝΕΑΚ) έχει συμπεριλάβει το «Σπίτι μου ΙΙ», το οποίο προβάλλεται από την κυβέρνηση ως το πιο ενδεδειγμένο πρόγραμμα απόκτησης πρώτης κατοικίας.. για τους νέους που θέλουν το δικό τους κεραμίδι.

Το πρόγραμμα Στεγαστικών Δανείων «Σπίτι μου ΙΙ», ως  κυβερνητικό πακέτο δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα στεγαστικά δάνεια προς ιδιώτες, οι οποίοι θα ικανοποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του προγράμματος, μέσω των συνεργαζόμενων Πιστωτικών Ιδρυμάτων.
Μέσω του νέου Προγράμματος και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες ηλικίας 25-50 ετών θα έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλότοκη χρηματοδότηση για την απόκτηση Ά κατοικίας. Η αγορά ακινήτου θα συγχρηματοδοτείται κατά 50% άτοκα από το χρηματοδοτικό μέσο και κατά 50% από τις συνεργαζόμενες τράπεζες έντοκα.

Προς πώληση ακίνητα πέντε και έξι δεκαετιών!   

«Όλα τα παλιά πουλάω» είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» το οποίο στην πράξη θα ανεβάσει τις τιμές των ακινήτων για τα οποία οι νέοι ιδιοκτήτες θα ξοδευτούν για να το κάνουν «πράσινο», ενώ η ανάγκη για αντισεισμική και στατική θωράκιση του ακινήτου θα είναι σχεδόν ακατόρθωτη.   
Για την επιβεβαίωση της παλαιότητας του προς απόκτηση ακινήτου από το πιστωτικό ίδρυμα, προσκομίζεται η οικοδομική άδεια ή η τελευταία αναθεώρησή της. Στην περίπτωση αυτή, η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία αναθεώρησή της (ενδεικτικά αν εκδόθηκε στις 30.9.2005 η παλαιότητα αρχίζει να υπολογίζεται από 30.9.2007).

Μένουν εκτός αγοράς πιο σύγχρονα ακίνητα

Όμως έτσι εξαιρούνται ακίνητα που ανεγέρθηκαν με οικοδομικές άδειες του 2006 (83.851 οικοδομικές άδειες, «Ο.Α.») και του 2007 (79.407 «Ο.Α.») – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οικοδομικών αδειών του 2006 που μπορεί να αποδείξουν την αποπεράτωση μέχρι 31-12-2007, με θεώρηση ηλεκτροδότησης/υδροδότησης των όποιων οριζόντιων ιδιοκτησιών είχαν τότε αποπερατωθεί - όταν ακόμα εκδίδονταν τεράστιος αριθμός οικοδομικών αδειών πριν να αρχίσει (2008) να σημειώνεται σημαντική κάμψη αυτών. Και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες εύρεσης ακινήτου δυσκολίες που είναι γνωστές και αναδύθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα.
 
Οι ατέλειες του προγράμματος

Το ιδιαιτέρως οξύμωρο είναι ότι ενώ το προηγούμενο πρόγραμμα απευθυνόταν σε λιγότερους δυνητικούς δικαιούχους (10 χιλ) έθετε περισσότερα ακίνητα στην διάθεσή τους συμπεριλαμβάνοντας και τα ακίνητα με οικοδομικές άδειες έως και το 2007, ενώ  στο τωρινό με διπλάσιους δυνητικούς δικαιούχους (20χιλ) τα ακίνητα περιορίζονται αφήνοντας εκτός εκείνα με οικοδομικές άδειες του 2006 και 2007. Το ήδη οξύ πρόβλημα ανεύρεσης
κατάλληλου ακινήτου του προηγούμενου προγράμματος θα πολλαπλασιαστεί.

Τα ημιτελή ακίνητα είναι εκτός του προγράμματος

Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση και η περίοδος των μνημονίων άφησε τεράστιο απόθεμα ημιτελών ακινήτων που ανεγέρθηκαν με Οικοδομικές άδειες πριν το 2009. Είναι επίσης γνωστό ότι η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης έχει ως κύριο εργαλείο την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων, όχι με την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος που μετατρέπει τον ενοικιαστή σε ιδιοκτήτη αλλά με την προώθηση στην αγορά νέων ακινήτων ώστε οι αγοραστές αυτών να αφήνουν ελεύθερα προς ενοικίαση τα διαμερίσματα που χρησιμοποιούσαν, εξισορροπώντας την ζήτηση και κατ’ ακολουθία τα ενοίκια.
Ο αρχιτέκτων - κατασκευαστής Γιάννης Μπέλλος, λέει στο ΒΝ ότι καθίσταται η ανάγκη θέσπισης κόφτη μέγιστης παλαιότητας στα 30-35 έτη από σήμερα, ήτοι μέχρι το 1990 περίπου. Αλλιώς θα έχουν ωθηθεί πολίτες σε αγορές προβληματικών ακινήτων των οποίων η κατάληξη σε περίπτωση σεισμού ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι. Διευκρινίζει ότι είναι άλλο κάποιος να έχει ένα σπίτι 50, 60, 70 ετών και να διαμένει (το οποίο ενδεχομένως βρήκε) και άλλο να ωθούνται οι πολίτες να αγοράσουν, στο ξεκίνημα ή και στο ενδιάμεσο της οικογενειακής τους ζωής, παμπάλαια και προβληματικά ακίνητα για να στεγάσουν την οικογένεια τους με κίνητρο ένα μικρότερο επιτόκιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί αιτήσεις περισσότερες από 60.000 αιτήσεις ενώ θα ικανοποιηθούν 20.000 αιτήσεις.
  
Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr