Ανατρεπτικές αποκαλύψεις για τα κρυμμένα ενεργειακά διαμάντια της Ελλάδας! Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η χώρα μας μπορεί να κρύβει στα σπλάχνα της φυσικό αέριο... που θα μπορούσε να την καταστήσει ενεργειακό γίγαντα στην Ευρώπη!
Η ΕΔΕΥΕΠ, στην πιο πρόσφατη έκθεσή της, κάνει λόγο για δυνητικά και πιθανώς εκμεταλλεύσιμα αποθέματα που αγγίζουν τα 24 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ή 680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Αυτές οι εκτιμήσεις αφορούν περιοχές όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη καμία ερευνητική γεώτρηση, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα ακόμα πιο εντυπωσιακά.
Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα κολοσσιαία κοιτάσματα, η Ελλάδα δεν θα καλύψει μόνο τις εγχώριες ανάγκες της σε φυσικό αέριο, αλλά θα μετατραπεί σε εξαγωγική δύναμη έως το τέλος της δεκαετίας, αλλάζοντας ριζικά τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Οι περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον περιλαμβάνουν:
- Χερσαία περιοχή Ιωαννίνων: Εδώ, οι έρευνες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
- Θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος: Τα Μπλοκ 2, 10 και το Μπλοκ Ιονίου παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές, με τις σεισμικές έρευνες να αποκαλύπτουν δομές που μπορεί να κρύβουν τεράστια αποθέματα.
- Θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης: Οι περιοχές αυτές έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η ExxonMobil και η HELLENiQ ENERGY, οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται εκεί.
Η πρόσφατη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την αμερικανική Chevron για έρευνες νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης ενισχύει περαιτέρω τις προσδοκίες για σημαντικά ευρήματα. Η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη άμεσα, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στις απαραίτητες διαδικασίες για την αδειοδότηση και την έναρξη των ερευνών.
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ συγκρίνουν τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα με το κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2015 από την ιταλική Eni και περιέχει περίπου 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν, η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, η πορεία προς την επιβεβαίωση και εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Απαιτούνται εκτεταμένες ερευνητικές γεωτρήσεις, περιβαλλοντικές μελέτες και, φυσικά, σημαντικές επενδύσεις.
Η συμμετοχή διεθνών ενεργειακών κολοσσών αποτελεί θετικό σημάδι, αλλά η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα επωφεληθεί στο έπακρο από αυτούς τους πολύτιμους πόρους.
Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των αποθεμάτων θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την οικονομική και γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, καθιστώντας την βασικό παίκτη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκηνή και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.