Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank προτείνουν πωλήσεις της βρετανικής λίρας, υποδηλώνοντας ότι η πτώση που έχει υποστεί το νόμισμα για το 2025 είναι ακόμα σχετικά μικρή και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί...«Αυτήν τη φορά δεν είναι απλώς τάση: πουλήστε τις στερλίνες», επισήμανε ο Shreyas Gopal, οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Η τελευταία αναταραχή στα βρετανικά ομόλογα έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την κατάρρευση του μίνι προϋπολογισμού της Liz Truss του 2022, αλλά ένας παραλληλισμός με την κρίση χρέους της δεκαετίας του 1970 μπορεί να είναι πιο εύστοχος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg (9/1).
Θα λάβει χώρα στη Βρετανία η πρώτη μεγάλη οικονομική κατάρρευση μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009;
Την προηγουμένη εβδομάδα η βρετανική λίρα δέχθηκε συνεχείς υποτιμητικές πιέσεις εν μέσω πτώσης της αξίας των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία προέκυψε από την επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος όσον αφορά τη δυναμική του χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές για να διασκεδάσουν τα σενάρια καταστροφής που η αγορά αρχίζει να διατυπώνει - ακόμη σιωπηρά - επισημαίνουν ότι το selloff δεν είναι άτακτο και η λίρα μπορεί να ανακάμψει.
Ενδείξεις πρώιμης αγοραστικής δραστηριότητας εμφανίστηκαν την Πέμπτη (9/1), καθώς η άνοδος της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε από τα υψηλά πολλών δεκαετιών ενώ περιορίστηκαν οι πωλήσεις.
«Καθώς το κρεσέντο των ζοφερών ειδήσεων (για την οικονομία της Βρετανίας) φτάνει στο αποκορύφωμά του, έχουμε προσωρινή επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος», επισημαίνει ο Chris Beauchamp, Chief Market Analyst της IG.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank έδιναν ανοδικές προοπτικές για τη στερλίνα τους τελευταίους μήνες και η τελευταία φορά που η στερλίνα υποχώρησε τόσο απότομα ήταν αμέσως μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου στις αρχές Νοεμβρίου.
Εκείνη την εποχή, οι αναλυτές είπαν ότι η τάση θα ανατραφεί.
Ωστόσο, «αυτή τη φορά είναι διαφορετικά», λέει ο Gopal.
Εξηγεί ότι η πτώση της λίρας είναι στην πραγματικότητα σχετικά μικρή στο πλαίσιο των αρνητικών εξελίσεων που αρχίζουν να προεξοφλούνται για το 2025.
Τώρα χάνει τις πρόσφατες πηγές υποστήριξής της: Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πιθανό να μην είναι δυνατό να βελτιωθεί πλέον και η αύξηση των αποδόσεων προσαρμοσμένη στις κινήσεις του carry trade κινδυνεύει να επιδεινωθεί περαιτέρω».
Σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, οι θεμελιώδεις αλλαγές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενάντια στη λίρα στο μέλλον περιλαμβάνουν:
- Tην απώλεια ελκυστικότητας για τοποθετήσεις μέσω του carry trade.
Η μεταφορά συναλλάγματος (carry trade) σε forex είναι μία από τις παλαιότερες μορφές συναλλαγών και επενδύσεων νομισμάτων. Είναι μια απλή, μακροπρόθεσμη στρατηγική διαπραγμάτευσης θέσης που προηγείται των διαδικτυακών συναλλαγών μέσω Διαδικτύου.
Περιλαμβάνει τη χρήση της διαφοράς στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών για κέρδη από διάφορες κινήσεις νομισμάτων.
Χρησιμοποιείται το νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο για την αγορά νομίσματος μεταφοράς υψηλότερου επιτοκίου.
Αυτό είναι όπου τα κεφάλαια κατευθύνονται σε χώρες με υψηλά επιτόκια, κάτι που ευνοούσε τη λίρα
Αλλά για να λειτουργήσει, το carry trade πρέπει να είναι χαμηλό.
«Η πρόσφατη αστάθεια είναι επιζήμια», λέει ο Gopal.
-Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν βελτιώνεται πλέον
-Η πρόσφατη ισχύς του νομίσματος στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στις εισροές μέσω carry trade.
Η διακράτηση στερλίνας μεταξύ των funds με μόχλευση είναι σχετικά μεγάλη.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, δημοσιοποιεί «αποδεδειγμένα πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία».
Το πρώτο εξάμηνο του 2024 είδε το αντίθετο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία αναπτυσσόταν ταχύτερα από όλους τους ομολόγους της στη ομάδα των G7.
Η Deutsche Bank πιστεύει ότι η οικονομική επιδείνωση σημαίνει ότι υπάρχει αυξανόμενη πιθανότητα για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων στην Τράπεζα της Αγγλίας φέτος από τις περίπου 50 μονάδες βάσης που έχουν προεξοφληθεί σήμερα στις χρηματαγορές.
Οι βελτιώσεις στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι επίσης πιθανό να εξασθενήσουν καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται ξανά.
«Ένα ευρύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο μέλλον αυξάνει την ανάγκη αποδυνάμωσης της στερλίνας σε ένα περιβάλλον όπου οι αυξήσεις των αποδόσεων του Ηνωμένου Βασιλείου περιορίζονται από την ανάγκη χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής», λέει ο Gopal.
«Έχοντας αποκομίσει κέρδη από τις αγορές στερλίνας στα υψηλά στα μέσα Δεκεμβρίου, προτείνουμε τώρα πώλησης της λίρας», λέει η Gopal.
Για τους αναλυτές της Deutsche Bank επείγει η πώληση της GBP (στερλίνας) έναντι ενός καλαθιού άλλων σημαντικών νομισμάτων (EUR, USD, JPY και CHF).
Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατασταση....
Την ίδια ώρα, η Liz Truss ισχυρίζεται ότι έχει δυσφημιστεί για τους χαρακτηρισμούς για τον εκ μέρος της χειρισμό της οικονομικής της πολιτικής.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ο Olon Musk, πιθανώς προσπαθεί να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου…
Σε τέτοιες συνθήκες, μια σταθερά αξιόπιστη πηγή μερικές φορές αξιόπιστων πληροφοριών είναι η πλευρά των πωλήσεων, της οποίας οι αναλυτές είναι γνωστοί για την αλάνθαστη ικανότητά τους να αναλύουν.
«Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα», γράφει ο ανώτερος διαχειριστής της αγοράς συναλλάγματος της Deutsche Bank, Γιώργος Σαραβέλος:
Τα καλά νέα είναι ότι η κρίση του 2022 προκλήθηκε ήταν ενδογενής.
Ήταν ένα πολιτικό σοκ με εκκίνηση το ;ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο ευκολότερος τρόπος για να το διαπιστώσετε αυτό είναι ότι το 10ετές ομόλογο κινείτο τότε εντελώς αποσυνδεδεμένο από άλλες αγορές και σε ιδιότυπο sell off.
Αυτή τη φορά, η πορεία των βρετανικών ομολόγων ακολουθεί αυτή των αμερικανικών.
Ο πιο απλός τρόπος για να το αποδείξετε αυτό είναι ότι spead των δεκαετών ομολόγων κινείται πλάγια και βρίσκεται ακριβώς στο ίσιο σημείο που ήταν πριν από έξι μήνες.
Ποια είναι λοιπόν τα άσχημα νέα;
Ακριβώς επειδή η πρόσφατη αστάθεια της αγοράς δεν είναι ενδογενής, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος.
Το θεμελιώδες πρόβλημα που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ούτε το υψηλό χρέος ούτε η χαμηλή ανάπτυξη.
Υπάρχουν πολλές αναπτυγμένες χώρες που έχουν παρόμοιες μακροοικονομικές τροχιές με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εάν η χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό χρέος ήταν ζήτημα, γιατί η Ιταλία, η Ιαπωνία και ακόμη και η Γαλλία δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλη πίεση στην αγορά ομολόγων;
Η απάντηση είναι το εξωτερικό έλλειμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Υποστηρίξαμε με το πέρασμα των χρόνων ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όχι τα οικονομικά μεγέθη καθορίζουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους.
Αυτό φαίνεται εύκολα από το γεγονός ότι τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχουν καλύτερη επιρροή στο επίπεδο των αποδόσεων των ομολόγων από οποιοδήποτε δημοσιονομικό μέγεθος (διάγραμμα).
Όσο περισσότερο μια χώρα βασίζεται σε ξένη χρηματοδότηση για την έκδοση εσωτερικού χρέους της, τόσο πιο εκτεθειμένη είναι στο παγκόσμιο περιβάλλον και στις ορέξεις των επενδυτών.
Από την άποψη των εξωτερικών εισροών, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα πιο ευάλωτα στην G10: έχει μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και μεγάλο έλλειμμα ροών κεφαλαίων (διάγραμμα).
Κατ' επέκταση, ο κύριος παράγοντας καθρισμού της τιμής των ομολόγων δεν είναι η εσωτερική πολιτική αλλά οι παγκόσμιες αποδόσεις (δηλαδή τα αμερικανικά ομόλογα).
Όταν τα αμερικανικά ομόλογα ξεπουλούν, θα ακολουθεί το ρεύμα…
Δεδομένης αυτής της δύσκολης κατάστασης, πώς βγαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο από έναν φαύλο κύκλο υψηλότερων αποδόσεων, μικρότερου δημοσιονομικού χώρου και χαμηλότερης ανάπτυξης.
Σε έναν κόσμο κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών, η απάντηση είναι απλή: ένα ασθενέστερο νόμισμα.
Ένα πιο αδύναμο κάνει τρία πράγματα.
Πρώτον, συμβάλλει στη βελτίωση της αρνητικής καθαρής διεθνούς επενδυτικής θέσης της χώρας μέσω μιας τεχνητής ανατίμησης των ξένων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεύτερον, μειώνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και τελικά γίνονται περισσότερο ελκυστικά.
Τρίτον, βοηθά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να προσαρμοστεί, μειώνοντας την εξάρτηση από ξένη χρηματοδότηση.
Ο Mike Riddell, Διευθυντής Χαρτοφυλακίου στη Fidelity International, παρατήρησε με παρόμοιο τρόπο ότι ο συνδυασμός μιας πιο αδύναμης λίρας και υψηλότερων αποδόσεων χρυσού είχε «προκαλέσει ανησυχίες από την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2022, και αν συνεχιστεί αυτό, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι απόδειξη φυγής κεφαλαίων».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε υπό το φόβο των αγορών ότι οι δημοσιονομικοί του κανόνες είναι «αδιαπραγμάτευτοι και η κυβέρνηση θα έχει σιδερένιο έλεγχο στα δημόσια οικονομικά».
Πρόσθεσε ότι το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ομάδα των Επτά εθνών (G7) και μόνο το Γραφείο Προϋπολογισμού - ο επίσημος εποπτικός φορέας των δημοσιονομικών - θα μπορούσε να προβλέψει με ακρίβεια το επίπεδο των spreads.
«Οτιδήποτε άλλο είναι καθαρή εικασία».
Η ανάπτυξη έχει σταματήσει μετά τη συντριπτική εκλογική νίκη των Εργατικών τον Ιούλιο και το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε από τότε που το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους κατά περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια λίρες.
Το ΑΕΠ μειώθηκε σταδιακά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και ενδέχεται να παρέμεινε στάσιμο μέχρι το τέλος του 2024.
Τα σχέδια στον προϋπολογισμό για δανεισμό επιπλέον 140 δισ. λιρών από το κοινοβούλιο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ανοικοδόμηση των δημόσιων υποδομών τρόμαξαν επίσης τους επενδυτές καθώς το ποσό ήταν περίπου διπλάσιο από αυτό που ανέμεναν οι αγορές.
www.bankingnews.gr