2 Ιαν 2025

Δραματική ρήξη - Ρωσικό τελεσίγραφο στην Ελλάδα: Μην τολμήσετε να στείλετε S - 300 στην Ουκρανία, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές

 

Νέα ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζεται στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευρισκόμενη στη λάθος πλευρά της ιστορίας έχει αναδειχθεί σε φανατικό πολέμιο της Μόσχας με τη συνεχή παροχή οπλισμού και άλλης ....βοήθειας στην Ουκρανία.

Στην παρούσα φάση όμως υπάρχει επικίνδυνη κλιμάκωση και η Ρωσία προειδοποιεί με σοβαρές συνέπειες την Ελλάδα.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα προειδοποιεί ότι απαγορεύεται στην Ελλάδα να μεταφέρει ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία χωρίς τη ρητή γραπτή συγκατάθεση της Μόσχας.

Ρωσία: Υπάρχουν συμφωνίες, η Ελλάδα δεν μπορεί να στείλει συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Ο Andrey Maslov τόνισε ότι η Αθήνα δεν έχει το δικαίωμα να μεταφέρει συστήματα αεράμυνας ρωσικής κατασκευής, συμπεριλαμβανομένου του S-300PMU1, του Tor-M1 και μικρής εμβέλειας Osa-AK.
Ο Maslov σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε δεσμευτικές διεθνείς συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών.
«Βάσει αυτών των συμφωνιών, η μεταφορά αυτών των όπλων είναι αδύνατη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση της ρωσικής πλευράς», είπε ο Maslov, διευκρινίζοντας ότι αυτός ο περιορισμός δεν είναι πολιτική στάση αλλά διεθνής νομική υποχρέωση που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα.
Οι εν λόγω συμφωνίες περιλαμβάνουν μια συνθήκη στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας του 1995 και ένα σύμφωνο του 2013 που διέπει την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων.
Και τα δύο έγγραφα, σημείωσε ο Maslov, ορίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να παραδώσει ρωσικά οπλικά συστήματα σε τρίτους χωρίς προηγούμενη έγκριση από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

s300_4.jpg

Η Ρωσία εξετάζει μέτρα κατά της Ελλάδας

Ο Ρώσος διπλωμάτης τοποθετήθηκε με αυτή τη δήλωση στο ενδεχόμενο αποστολής των συγκεκριμένων μέσων αεράμυνας στην Ουκρανία.
Επί του παρόντος η Ρωσία δεν θα λάβει επίσημα διπλωματικά μέτρα κατά της Ελλάδας, καθώς η Αθήνα δεν έχει επιβεβαιώσει την αποστολή συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.
Σε περίπτωση όμως αποστολής των όπλων αυτών είναι παραπάνω από βέβαιο πως η Μόσχα θα λάβει μέτρα κατά της Αθήνας.
Η Ελλάδα βασιζόταν εδώ και πολύ καιρό στο ρωσικό στρατιωτικό υλικό για να ενισχύσει την άμυνά της, γράφουν οι Eurasian Times.
Οποιαδήποτε πιθανά τεχνικά ζητήματα με τη συντήρηση αυτών των συστημάτων θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως δικαιολογία για τη μεταφορά τους στο Κίεβο.
Τον Απρίλιο του 2023, ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διευκρίνισε πως η Αθήνα δεν είχε καμία πρόθεση να στείλει τα συστήματα αεράμυνας της, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot, στην Ουκρανία, επικαλούμενος την ανάγκη της χώρας να εξασφαλίσει τον δικό της εναέριο χώρο.
Τα σχόλια του Maslov ακολουθούν μια πρόσφατη δήλωση στις 30 Δεκεμβρίου, όπου προειδοποίησε την Ελλάδα να είναι έτοιμη για επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων, εάν ακολουθήσει τα σχέδια διακοπής εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου.
Σημείωσε ότι ενώ Έλληνες αξιωματούχοι έχουν εκφράσει με συνέπεια την επιθυμία να μειώσουν την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, πρακτικά μία τέτοια αλλαγή είναι αβέβαιη.

2_329.jpg

Στρατιωτική υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία

Από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία (24/2/2022) η Ελλάδα παρέχει αφειδώς στρατιωτική υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου, ερχόμενη ουσιαστικά σε ρήξη με τη Μόσχα.
Μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη της επιχείρηση, στις (27/2/2022) η Ελλάδα έκανε ξεκάθαρη τη στάση της στέλνοντας στην Ουκρανία δύο μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 γεμάτα με τουφέκια, πυρομαχικά και χειροβομβίδες.
Οι αναφορές αποκάλυψαν ότι μεταξύ αυτών των προμηθειών ήταν 20.000 τουφέκια Kalashnikov που είχε κατασχέσει η Ελλάδα το 2013 από ένα φορτίο με προορισμό τη Λιβύη, τότε υπό το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτή η πρώιμη πράξη υποστήριξης προς την Ουκρανία προκάλεσε έντονη κριτική από τη Μόσχα, με τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα να καλεί τους Έλληνες ηγέτες να επανεξετάσουν τη στάση τους και να σταματήσουν αυτό που περιγράφει ως «αντιρωσική προπαγάνδα».
Τότε, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova καταδίκασε την απόφαση της Ελλάδας να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία ως «βαθιά εσφαλμένη» και «εγκληματική».
Τόνισε επίσης ότι τα όπλα θα μπορούσαν τελικά να πλήξουν αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των μελών της εθνικής ελληνικής κοινότητας των 150.000 ατόμων στην Ουκρανία, συγκεντρωμένη σε πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός.

greece.jpg
Τα ελληνικά όπλα στην Ουκρανία

Η Ελλάδα έχει επίσημα παράσχει στην Ουκρανία μια σειρά στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών, πυραύλων Stinger και 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού BMP-1 της Σοβιετικής εποχής.
Πρόσφατα, η Αθήνα συμφώνησε να παράσχει 24 πυραύλους Sea Sparrow για να βοηθήσει την Ουκρανία στην αντιμετώπιση επίμονων απειλών.

greece_2.jpg

Το S – 300 και τα 200 εκατ. του Blinken

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της Ουκρανίας για το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300PMU1 είναι ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα.
Το ρωσικής κατασκευής σύστημα θεωρείται κρίσιμο για το δίκτυο αεράμυνας της Ουκρανίας. Τα δυτικά κράτη και το Κίεβο ζήτησαν την Ελλάδα να στείλει τους S-300, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken να προσφέρει 200 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική χρηματοδότηση τον Ιανουάριο για να δώσει κίνητρο για την κίνηση αυτή.
Παρά τις προσπάθειες αυτές, η μεταφορά έχει σταματήσει.
Ένας λόγος που αναφέρεται είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος από τους δυτικούς συμμάχους να αποζημιώσουν την Ελλάδα με ισοδύναμα συστήματα, όπως το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα PAC-3 Patriot.
Επιπλέον, η πίεση της Ουκρανίας για τα παλαιότερα συστήματα S-300 έχει μειωθεί μετά την άφιξη πιο σύγχρονων δυτικών όπλων.
Τον Νοέμβριο, αναφέρθηκε επίσης ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μεταφέρει τα συστήματα S-300 στην Αρμενία.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι δεν είχε ληφθεί επίσημο αίτημα για τέτοια μεταφορά από την Αθήνα.
eurasian_times_1.JPG




www.bankingnews.gr