Η Σαντορίνη έφτασε στο σημείο να απειλεί την οικονομία όλης της χώρας αφού λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει και με ποια ένταση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μεγάλης μείωσης των τουριστικών.. εσόδων.
Η Σαντορίνη, αν και ένα νησί 76 τ.χλμ. έχει έσοδα από τον τουρισμό ύψους δυσανάλογα μεγάλα για το μέγεθός του και μαζί με την Μύκονο κατά κύριο λόγο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες κατά δεύτερο λόγο αποτελούν την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό το γεγονός δείχνει πόσο καταστροφική ήταν για την χώρα μνημονιακή κατεύθυνση προς τον υπερτουρισμό.
Ήταν απαίτηση των δανειστών καθώς η επένδυση σε βιομηχανικές υποδομές και σε άλλους οικονομικούς τομείς, απαιτεί χρόνο για να αποδώσει και θα δημιουργούσε ανταγωνιστές ως προς τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Κάτι που φυσικά δεν ήθελαν.
Αντίθετα ο τουρισμός προσφέρει χρήματα για αποπληρωμές χρεών και δανείων άμεσα και εύκολα.
Σχετικά με τα οικονομικά μεγέθη, σύμφωνα με τους οικονομικούς συντάκτες του MEGA με έκταση μόλις 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 15.000 κατοίκους, το νησί της Σαντορίνης συνεισφέρει περίπου 2,5% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, μεταφραζόμενο σε περίπου 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά, το τρίτο τρίμηνο του 2024, η Σαντορίνη κατέγραψε έσοδα 267,5 εκατομμυρίων ευρώ από καταλύματα και 108,2 εκατομμυρίων ευρώ από εστίαση, διατηρώντας την πρωτοκαθεδρία στα τουριστικά έσοδα μεταξύ των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Σαντορίνη δραστηριοποιούνται 1.216 επιχειρήσεις με καταλύματα και 712 επιχειρήσεις εστίασης.
Σχετικά με τα έσοδα της Σαντορίνης η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει τα εξής:
Για το 2023, οπότε και υπάρχουν στοιχεία για όλη τη χρονιά, οι τουριστικές εισπράξεις της χώρας ανήλθαν στα 20,5 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας το 4% των εσόδων προέρχονται από τη Σαντορίνη. Σε απόλυτα μεγέθη υπολογίζονται σε 820 εκατ. ευρώ.
Η απόκλιση από πρώτη άποψη δείχνει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη στις εκτιμήσεις μεταξύ των οικονομικών συντακτών του ΜΕGA και της Εθνικής Τράπεζας αλλά η αλήθεια είναι ότι τα μετρητά δεν καταγράφονται και υπάρχει μεγάλη χρήση μετρητών στα νησιά αυτά.
Στην ανάλυση του MEGA προφανώς περιλαμβάνονται και άλλοι τομείς όπως η αγορά ακινήτων, οι οποίοι «τρέφονται» άμεσα από τον τουρισμό και την αξία του νησιού.
Βέβαια, η ουσία παραμένει η ίδια: Αν το «στίγμα» της Σαντορίνης είναι τόσο μεγάλο κάτι ανάλογο αναμένεται και για την Μύκονο.
Από το 2015 ενισχύθηκε το τουριστικό ρεύμα σε υπέρμετρο βαθμό και ένας από τους λόγους ήταν αθρόα χρήση μετρητών που πάντα στο τέλος θα «ενσωματωθούν» στην ελληνική οικονομία.
Σε ότι αφορά τον περιβόητο υπερτουρισμό και ότι αυτός θα έπρεπε να μειωθεί όπως ακούγονταν το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ένα πρόβλημα που βασικά το είχε μόνο η Σαντορίνη καθώς δεν έχει πολλές παραλίες και καταλύματα και λόγω των κρουαζιερόπλοιων τα τουριστικά πλήθη που περιφέρονται σε κάθε γωνιά του νησιού είναι τεράστια προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινή διαβίωση.
Η αλήθεια είναι ότι όπως έχει δομηθεί η ελληνική οικονομία δεν υπάρχει περίπτωση να επιδιωχθεί οποιαδήποτε μείωση του τουρισμού, το αντίθετο θα συμβεί, θα αυξηθεί ακόμα και σε βαθμό να μην μπορούν οι Έλληνες πολίτες να εκτελούν απλές λειτουργίες, όπως ψώνια, βόλτες και μεταφορές.
Γιατί τα έσοδα είναι απαραίτητα και τα… χρέη «τρέχουν».
Αν μάλιστα το ΣτΕ αποφασίσει και την επιστροφή δώρων σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, τότε θα πρέπει κάθε χρόνο να υπάρχουν επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ έσοδα!
Το 1/3 του τουρισμού εξαρτάται στη πραγματικότητα από Μύκονο και Σαντορίνη.
Και αυτό γιατί σε αυτά τα δύο νησιά πηγαίνουν τα πιο βαριά «πορτοφόλια».
Ο τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί σε όλα τα μέρη της Ελλάδας το ίδιο.
Οι Κυκλάδες αντιπροσωπεύουν το 50% και το υπόλοιπο μοιράζεται μεταξύ της Κρήτης των Δωδεκανήσων, των Επτανήσων, της Πελοποννήσου, των νησιών του Σαρωνικού και της Χαλκιδικής.
Τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος κ.α. έχουν εξουδετερωθεί τουριστικά λόγω των παράνομων μεταναστευτικών ροών.
Κανείς δεν θέλει να κάνει τις διακοπές του σε ένα νησί όπου στις παραλίες που θα κάνει το μπάνιο του θα φτάνουν ξαφνικά βάρκες με παράνομους μετανάστες οι οποίοι θα αποβιβάζονται δίπλα του.
Όπως και να έχει η χώρα δεν μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό, ο οποίος είναι ευάλωτος σε εξωτερικούς παράγοντες.
Σήμερα είναι οι σεισμοί της Σαντορίνης, αύριο θα είναι μία φυσική καταστροφή, μία κρίση με την Τουρκία ή μία αλλαγή στην στάση των tour operators οι οποίοι μπορεί ξαφνικά από εκεί που είχαν «γραμμή» να κατευθύνουν τουρίστες προς την Ελλάδα, να αλλάξουν «ρότα» και να τους στέλνουν αλλού.
Επίσης μία ταξιδιωτική οδηγία από τις ΗΠΑ για οποιονδήποτε λόγο θα αρκούσε για να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα.
Το κακό είναι ότι η Ελλάδα ακόμα και αν αλλάξει οικονομική πολιτική θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να δημιουργήσει άλλες σοβαρές πηγές εισοδήματος και να μην εξαρτάται από ξένους παράγοντες τουλάχιστον σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Είναι πολύ δύσκολο να απεξαρτηθεί από τον τουρισμό και την κατανάλωση καθώς λόγω της ακρίβειας και του υψηλότατου ΦΠΑ, προκύπτουν και τα περιβόητα υπερ-πλεονάσματα των κρατικών ταμείων.
Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε δεν μείωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ποτέ τον ΦΠΑ και στην πραγματικότητα αν δεν υπήρχε η ακρίβεια θα έκανε «προσευχές και λιτανείες» για να υπάρχει…
PRONEWS.GR