Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο, το «VIKING STAR», αλλάζει ρότα, δεν θα αγκυροβολήσει στην Σαντορίνη και θα πάει στα Χανιά στις 10 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι για τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας είναι προγραμματισμένες μόλις δύο κρουαζιέρες, από το ίδιο πλοίο, στις 10 Φεβρουαρίου και στις 15/02/2025.
Οι επόμενες κρουαζιέρες αναμένονται από τις 11 Μαρτίου (πάλι με το «VIKING STAR») ενώ συνολικά τον Μάρτιο αναμένονται δέκα κρουαζιερόπλοια.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Πάσχα, φέτος συμπίπτει για Καθολικούς και Ορθοδόξους και θα αποτελούσε κομβικό σημείο για τον τουρισμό του νησιού αλλά και όλων των Κυκλάδων (μην ξεχνάμε πως στην Σύρο Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν μαζί κάθε έτος το Πάσχα με άδεια του ίδιου του Πάπα, ασχέτως των σχετικών ημερομηνιών).
Κρίσιμη για τον τουρισμό ήταν και η περίοδος της Αποκριάς και του τριημέρου Καθαράς Δευτέρας όπως και της αργίας της 25ης Μαρτίου.
Η οικονομική καταστροφή για την χώρα αναμένεται να είναι μεγάλη καθώς Σαντορίνη και Μύκονος αποτελούν το 30% των συνολικών τουριστικών εσόδων.
Το πρόβλημα των σεισμών επηρεάζει όλες τις Κυκλάδες αλλά και την… Κρήτη.
Ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες κρουαζιέρας ή άλλους εμπλεκόμενους για ακυρώσεις, αλλά όλοι βρίσκονται υπ’ ατμόν καθώς ακόμα και το γεγονός να συνεχιστεί η σημερινή σεισμικότητα με τις συνεχείς δονήσεις μέχρι το καλοκαίρι, θα είναι καταστροφή.
Τουρισμός σημαίνει χαλάρωση, αποβολή άγχους και απόκτηση νέων «παραστάσεων» και εμπειριών.
Κανείς τουρίστας δεν θέλει να κάνει διακοπές με άγχος ότι μπορεί να τον βρει ανά πάσα στιγμή ο Εγκέλαδος ακόμα και στον ύπνο.
Αυτό που απασχολεί τους παράγοντες του τουρισμού τόσο στη Σαντορίνη, όσο και εκτός, είναι το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη μέρα και δη το καλοκαίρι ή του χρόνου και πώς θα επηρεαστεί ο τουρισμός τόσο στο νησί όσο και εκτός.
Στην Κρήτη επίσης ο προβληματισμός είναι έντονος μια και οι δυο προορισμοί έχουν έντονη διασύνδεση αλλά και αναπτύσσουν συνέργειες.
Μέχρι τώρα οι ακυρώσεις είναι μαζικές καθώς υπάρχουν και οι σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες από ξένες κυβερνήσεις προς τους ταξιδιώτες στη Σαντορίνη στη βάση των οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
Η ΕΣΕΕ, με επιστολή ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να υπαχθούν οι επιχειρήσεις της Σαντορίνης σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με στήριξη από την Πολιτεία ανάλογη αυτής που ίσχυε την περίοδο της πανδημίας.
Η ΕΣΕΕ επισημαίνει πως οι συνέπειες της σεισμικής έξαρσης είναι ήδη εμφανείς στην τοπική οικονομία, καθώς το νησί ερημώνει και η συνοχή του κοινωνικού ιστού δοκιμάζεται.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις χάνουν πελάτες και έσοδα και το φημισμένο τουριστικό προϊόν της Σαντορίνης απειλείται με υποβάθμιση καθώς οι εικόνες της μαζικής αποχώρησης κατοίκων και τουριστών μεταδίδονται σε ολόκληρη τον πλανήτη.
Για τους λόγους αυτούς, και εκτιμώντας ότι ο αρνητικός αντίκτυπος για την τοπική οικονομία είναι πολύ δύσκολο να αντιστραφεί, η Συνομοσπονδία προτείνει τη λήψη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου έκτακτων μέτρων που θα αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση των εμπορικών επιχειρήσεων και θα προβλέπει:
• Αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων με καταβολή ειδικής αποζημίωσης στον επιχειρηματία.
• Αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με καταβολή ειδικής αποζημίωσης στον εργαζόμενο.
• Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται, στα πρότυπα της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
• Αναστολή της καταβολής φόρων και δόσεων ρυθμίσεων οφειλών στο Δημόσιο.
• Αναστολή καταβολής ΦΠΑ και βεβαιωμένων οφειλών ΦΠΑ.
• Παράταση των προθεσμιών υποβολής φόρων εισοδήματος και λοιπών φόρων.
• Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων.
• Αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης του ΕΦΚΑ, των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας οποιωνδήποτε πλειστηριασμών.
• Αναστολή της καταβολής τελών προς το Δήμο.
• Παράταση των προθεσμιών λήξης των επιταγών των επιχειρήσεων.
• Αναστολή της καταβολής μισθωμάτων τουλάχιστον για δύο μήνες ή σοβαρή περικοπή αυτών για όσο χρονικό διάστημα κρατάει η κρίση.
• Αναστολή της καταβολής δόσεων επιχειρηματικών δανείων μέχρι να επιστρέψει η ομαλότητα στο νησί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 η Σαντορίνη υποδέχθηκε 3,4 εκατ. τουρίστες (αεροπορικές αφίξεις, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα) ενώ το 2024 η διεθνής αεροπορική επιβατική κίνηση στο νησί(αφίξεις/αναχωρήσεις) έφτασε τους 1.543.796 επιβάτες (αύξηση 1,8% σε σύγκριση με το 2023) και η συνολική αεροπορική επιβατική κίνηση έφτασε τους 2.877.122 επιβάτες (+3,7%).