9 Μαΐ 2025

Οι Ρώσοι αποκαλύπτουν για Ελλάδα: Δέος από ανακάλυψη - Αρχαίο κρασί από την Τροία επιβεβαιώνει επιτέλους τον Όμηρο!

 


Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της αρχαίας Τροίας φέρνουν στο φως σημαντικά στοιχεία για τη θέση του κρασιού στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων της Εποχής του Χαλκού.

Οι ανακαλύψεις ενισχύουν τις ομηρικές περιγραφές της Ιλιάδας και ανατρέπουν τη μακροχρόνια αντίληψη ότι το κρασί αποτελούσε αποκλειστικό προνόμιο της αριστοκρατίας γράφουν σε αφιέρωμα για την Ελλάδα ρωσικά ΜΜΕ.

Σύνδεση με τον Όμηρο και το «δέπας αμφικύπελλον»

Σύμφωνα με Γερμανούς αρχαιολόγους από τα Πανεπιστήμια του Τύμπινγκεν, της Βόννης και της Ιένας, χημικές αναλύσεις σε αγγεία που βρέθηκαν στην Τροία αποκάλυψαν την παρουσία τρυγικού και πυροσταφυλικού οξέος – ενώσεων που συνδέονται άμεσα με τη ζύμωση σταφυλιών.
Σκύφος_-_δέπας_αμφικύπελλον.jpg
Τα αγγεία χρονολογούνται περίπου στο 2500–2000 π.Χ., επιβεβαιώνοντας ότι οι κάτοικοι της Τροίας κατανάλωναν κρασί ήδη από τις πρώιμες φάσεις της πόλης.
Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι ότι τα ίχνη κρασιού δεν βρέθηκαν μόνο σε πολυτελή σκεύη, αλλά και σε απλά κεραμικά δοχεία καθημερινής χρήσης, σε συνοικίες έξω από το κύριο κέντρο της πόλης.
Αυτό δείχνει πως η κατανάλωση κρασιού δεν περιοριζόταν στην ελίτ, αλλά ήταν διαδεδομένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι το κρασί ήταν πολυτέλεια μόνο για τους άρχοντες.
Η ανακάλυψη ενισχύει τη σύνδεση με τον Όμηρο, καθώς στην Ιλιάδα το κρασί εμφανίζεται συχνά ως βασικό στοιχείο των συμποσίων, των θυσιών και της κοινωνικής ζωής.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκε ένα «δέπας αμφικύπελλον» – είδος κυπέλλου με δύο λαβές, όπως το περιγράφει ο Όμηρος – που βρέθηκε στην Τροία και φαίνεται να χρησιμοποιούνταν όντως για κατανάλωση κρασιού.
Οι έρευνες ρίχνουν νέο φως στην πολιτισμική ζωή της αρχαίας Τροίας και στη χρήση του κρασιού ως κοινού πολιτισμικού αγαθού.
Πέρα από την οικονομική του σημασία, το κρασί φαίνεται να διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές και θρησκευτικές πρακτικές όλων των κατοίκων – όχι μόνο των αρχόντων ή των πολεμιστών.
Με αυτή την ανακάλυψη, η εικόνα της Τροίας γίνεται πιο σύνθετη και ανθρώπινη – μια πόλη όπου το κρασί ένωνε τις τάξεις και αποτελούσε μέρος της καθημερινότητας, όπως περίπου και σήμερα.
Η ερευνητική ομάδα εστιάζει τώρα στην περαιτέρω ανάλυση των αγγείων και στον εντοπισμό πιθανών ιχνών αρωματικών ή βοτανικών προσθέτων, ώστε να ανασυνθέσει πιο λεπτομερώς τις γευστικές και τελετουργικές πτυχές του αρχαίου οίνου.

www.bankingnews.gr