1 Μαΐ 2025

QUIZ: Μετά τις τορπίλες, ποιο το νέο φιάσκο που έρχεται στο υπ. Εθνικής Άμυνας;

 

Μετά τις τορπίλες έρχεται και άλλο φιάσκο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας – Νέα «εξω-υπηρεσιακή» απόπειρα επίλυσης διαφοράς μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και προμηθευτή από χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, έχει ήδη δρομολογήσει μεγαλόσχημος παράγοντας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Δραστηριοποιείται απτόητος και αγέρωχος, παρά το τεράστιο φιάσκο των νέων τορπιλών βαρέος τύπου SeaHake mod. 4 για τα υποβρύχια Τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), όπου και σε αυτό το πρόγραμμα, είχε παρέμβει για να πράξει το ίδιο. Μέσω της σύναψης «Συμφωνία συμβιβαστικής διευθέτησης διαφοράς» μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της κατασκευάστριας των τορπιλών, γερμανικής εταιρίας ATLAS ELEKTRONIK GmbH, παράλληλα και σε συνδυασμό με τη σύμβαση προμήθειας (βλ. Σημείωση στο τέλος)

Όμως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν κυρώθηκε με νόμο. Ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, για άγνωστους λόγους δεν την υπέβαλλε για κύρωση στη Βουλή όπως τη σύμβαση προμήθειας, και ο διάδοχος του Νίκος Δένδιας, όπως είχε ανακοινώσει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις 24 Νοεμβρίου 2024, παρέπεμψε το ζήτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «προκειμένου να εξεταστεί η αναγκαιότητα ή μη σύναψης συμφωνίας συμβιβαστικής διευθέτησης διαφοράς μεταξύ των μερών» (έγγραφο Φ.900α/1135/19079 της 24/11/2024).

Στη βάση όσων έχουν συμβεί, εκτιμάται ότι η γερμανική εταιρία που εξ αρχής είχε καταστήσει σαφές ότι θεωρούσε την επίλυση των «ανοιχτών θεμάτων» (σχετικών με τις αρχικές συμβάσεις των υποβρυχίων) μεταξύ των δύο μερών και την προμήθεια των νέων τορπιλών ως ζητήματα αλληλένδετα, ερμήνευσε ως μη τήρηση των συμφωνηθέντων την παραπομπή της κύρωσης της «Συμφωνίας συμβιβαστικής διευθέτησης διαφοράς» στις ελληνικές καλένδες.

Ενώ σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας για την κύρωση του σχεδίου της σύμβασης, οι παραδόσεις των πρώτων τορπιλών επρόκειτο να λάβουν χώρα εντός 15 μηνών μετά την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023, αυτό δεν συνέβη.

Στις αρχές του 2025, με 18 μήνες (!) καθυστέρηση σε σχέση με την προβλεπόμενη συμβατικά ημερομηνία έναρξης των παραδόσεων, το ΠΝ παρέλαβε δύο μόνο τορπίλες γυμνασίων SeaHake mod. 4 (δηλαδή με τμήμα τηλεμετρίας, χωρίς κεφαλή μάχης). Μία εξ αυτών, περί τα τέλη Μάιου, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τις δοκιμές αποδοχής.

Μέχρι σήμερα, 1η Μαΐου 2025, πέντε μήνες πριν τη συμβατικά προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης των παραδόσεων των τορπιλών, την 30η Σεπτεμβρίου 2025, άλλες τορπίλες ΔΕΝ έχουν παραδοθεί στο ΠΝ. Καλά πληροφορημένη πηγή εκτιμά, ότι τους επόμενους μήνες μέχρι τη 30η Σεπτεμβρίου, τη συμβατικά προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης των παραδόσεων, θα έχει παραδοθεί αριθμός τορπιλών μάχης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς οι δοκιμές αποδοχής εν όρμω (HAT) και εν πλω (SAT).

Ούτε λόγος φυσικά για την παράδοση του συνόλου των τορπιλών (44) όπως προβλέπεται στην ύψους 111.981.920 ευρώ σύμβαση 014B/2021 που υπεγράφη στις 31 Μαρτίου 2022, το σχέδιο της οποίας είχε κυρωθεί με τον νόμο 4891 «για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας» (ΦΕΚ 27A’ / 18 Φεβ. 2022). Εφόσον δεν προκύψουν εκπλήξεις, εκτιμάται ότι στα τέλη του 2025, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έχει παραδοθεί ποσότητα τορπιλών που θα επιτρέψει το σύνολο των υποβρυχίων Τύπου 214 να φέρει κάποιο αριθμό.

Αξιοπερίεργο είναι ότι ως μεθοδολογία και η νέα απόπειρα επίλυσης της διαφοράς παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με αυτήν της υπόθεσης των τορπιλών, όπου το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καθώς αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις στην παραλαβή οπλικών συστημάτων που ενισχύουν την εθνική αποτρεπτική ικανότητα.

Ευτυχώς για το Ελληνικό Δημόσιο, προγενέστερη απόπειρα του ιδίου παράγοντα για «εξω-υπηρεσιακή» επίλυση διαφοράς μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και προμηθευτή, κατά σατανική σύμπτωση από την ίδια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, προσέκρουσε στην ισχυρή αντίδραση όσων είχαν οριστεί από την υπηρεσία για την… υπηρεσιακή επίλυση της διαφοράς με βάση τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες.

Άραγε έχει αντιληφθεί ο υπουργός Νίκος Δένδιας, ότι ως ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μπορεί να εκτεθεί από τέτοιες απόπειρες «εξω-υπηρεσιακής» επίλυσης διαφοράς που η εμπειρία δείχνει ότι είναι εξ αρχής καταδικασμένες σε αποτυχία;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Για το πρόγραμμα των τορπιλών το DP έχει επανειλημμένα αναφερθεί:

>στις 18/04/2023 με την ανάρτηση «Τορπίλες ATLAS ELEKTRONIK για τα υποβρύχια Type 214 με το αναίμακτο κλείσιμο και των “παλιών αμαρτιών”;»

>στις 15/10/2023 με την ανάρτηση «ΤΟΡΠΙΛΕΣ για τα υποβρύχια του ΠΝ: Μήπως δεν μας τα λένε και τόσο καλά οι… Γερμανοί;»

>στις 24/05/2024 με την ανάρτηση «Πολεμικό Ναυτικό χωρίς τορπίλες και η γερμανική Atlas Elektronik… χωρίς καν κυρώσεις!»

https://www.defence-point.gr/