30 Ιουν 2025

Εξι χρόνια σκάνδαλα με 30 παραιτήσεις

 

Υπουργοί, υφυπουργοί, γραμματείς και βουλευτές της γαλάζιας διακυβέρνησης που απομακρύνθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν ● Από τον ανιψιό Γρ. Δημητριάδη των υποκλοπών μέχρι τους Καραμανλή και Τριαντόπουλο των Τεμπών και τους Βορίδη και Σία με τα ρουσφέτια του ΟΠΕΚΕΠΕ.Δεν προλαβαίνει να μετρά απώλειες.. λόγω σκανδάλων και προκλητικών συμπεριφορών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα έξι χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης. Αν, μάλιστα, τις καταμερίζαμε αυθαίρετα μέσα σε αυτά τα χρόνια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι περίπου ανά δύο μήνες φεύγει και ένας, από γενικός γραμματέας υπουργείου μέχρι βουλευτής και υπουργός. Συνολικά ξεπερνούν τους 30.

Και αν μέχρι τώρα το μεγαλύτερο πλήγμα στο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η παραίτηση του πρωθυπουργικού ανιψιού και πρώην γραμματέα της κυβέρνησης Γρηγόρη Δημητριάδη λόγω υποκλοπών μία μέρα μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και των Reported United («Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator», 04.08.2022), η «βροχή» παραιτήσεων λόγω του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον πρωθυπουργό.

● Ενας πρωτοκλασάτος υπουργός, με αδιάλειπτη παρουσία στην κυβέρνηση από το 2019, που δεν είναι άλλος από τον Μάκη Βορίδη, τρεις υφυπουργοί (Τ. Χατζηβασιλείου, Δ. Σταμενίτης, Χρ. Μπουκώρος), ένας γενικός γραμματέας (Γιώργος Στρατάκος από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης) και δύο κομματικά στελέχη της Ν.Δ. (Ανδρέας Καρασαρίνης και Γιάννης Τρουλλινός) οδηγήθηκαν σε παραίτηση, καθώς περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κάποιοι πρωταγωνιστούν σε τηλεφωνικές συνομιλίες για εξυπηρετήσεις δικών τους παιδιών.

Οι υποκλοπές

● Σειρά παραιτήσεων έγινε και για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Εκτός από τον Γρ. Δημητριάδη, αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, μια προσωπική επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη που προκάλεσε σφοδρή κριτική και για ακόμα έναν λόγο: το λειψό για τη θέση βιογραφικό του. Αλλά και αυτή του Γιάννη Σμυρλή από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών περίπου τρεις εβδομάδες έπειτα από δημοσίευμα των New York Times που τον συνέδεε με δύο άδειες εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη, δύσκολα μπορεί να γίνει πιστευτό πως έγινε για προσωπικούς λόγους, όπως ανέφερε τότε στην επιστολή παραίτησης. Ο κ. Σμυρλής σήμερα είναι γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας.

● Η τραγωδία στα Τέμπη έθεσε εκτός κυβέρνησης άλλα δύο μέλη της: τον Κώστα Αχ. Καραμανλή που παραιτήθηκε την επόμενη ημέρα από υπουργός Μεταφορών για να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του σιδηροδρομικού εγκλήματος, και τον Χρήστο Τριαντόπουλο, που παραιτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο ενόψει της παραπομπής του σε προανακριτική για το μπάζωμα. Για την ίδια υπόθεση παραιτήθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ διεγράφη από τη Ν.Δ. ο πρώην βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος που είχε πει σχετικά με τα Τέμπη πως «δεν θα πάρουν μαντίλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα επειδή 1.977 Τρικαλινοί πέθαναν».

● Για τη διαρροή emails χιλιάδων αποδήμων αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τα ευρωψηφοδέλτια η πρώην ευρωβουλεύτρια Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου (2024) και παραιτήθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο γενικός γραμματέας Αποδήμων της Ν.Δ., Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Νότης Μηταράκης, Λευτέρης Αυγενάκης, Χρήστος Τριαντόπουλος | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Παπασταύρου - Μπρατάκος

● Λόγω μιας συνάντησης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Σταύρος Παπασταύρου, που στο μεταξύ επέστρεψε τον Μάρτιο στην κυβέρνηση, παραιτήθηκε από υπουργός Επικρατείας το 2024. Το ίδιο έκανε και ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, που πλέον είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

● Ο Αντώνης Διαματάρης παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 από υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα απόδημου ελληνισμού, μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα ψέματα που έλεγε σχετικά με το μεταπτυχιακό από το Columbia αλλά και γιατί, παρά το ασυμβίβαστο, εξακολουθούσε να εμφανίζεται ως CEO σε δύο εταιρείες στις ΗΠΑ.

● Ο Νότης Μηταράκης είχε παραιτηθεί τον Ιούλιο του 2023 λόγω αντιδράσεων επειδή έκανε διακοπές στην Πάτμο, ενώ η χώρα αντιμετώπιζε ανεξέλεγκτα πύρινα μέτωπα. Μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Μαρτίου ανέλαβε χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

● Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 λόγω κοινωνικής κατακραυγής για τη δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά από πλήρωμα πλοίου και μιας αμφιλεγόμενης δήλωσης που είχε κάνει ως υπουργός Ναυτιλίας και θεωρήθηκε πως εξίσωνε τους θύτες με το θύμα. Μερικούς μήνες αργότερα παραιτήθηκε και από βουλευτής για να μεταπηδήσει στον ιδιωτικό τομέα.

● Μια παραίτηση που συζητήθηκε πολύ ήταν αυτή του Αρίστου Δοξιάδη, ούτε δύο 24ωρα μετά την ορκωμοσία του ως υφυπουργού Ανάπτυξη, καθώς ξέσπασε σάλος λόγω της εμπλοκής του στο παρελθόν στην υπόθεση του «καρτέλ» του ξενόγλωσσου βιβλίου.

● Ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε διαγραφεί τον Ιούλιο του 2024 από την Κ.Ο. της Ν.Δ. μετά την καταγγελία σε βάρος του από υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» για επεισόδιο τραμπουκισμού. Επανήλθε λίγους μήνες μετά, αλλά τώρα βρίσκεται και αυτός στη δίνη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

● Η πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας λόγω ερευνών για απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων την περίοδο της πανδημίας.

Ο Πάτσης και τα ΕΛΤΑ

● Σκάνδαλο σε γνώση του Μαξίμου ήταν εκτός άλλων και η περίπτωση του Ανδρέα Πάτση, πρώην βουλευτή Γρεβενών, ο οποίος διεγράφη από την Κ.Ο. της Ν.Δ. μετά τις καταγγελίες σε βάρος του για πλουτισμό από «κόκκινα» δάνεια που κατηγορείται ότι αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους αλλά και για απευθείας αναθέσεις μέσω ΕΛΤΑ.

● Αντίστοιχα, ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις αποκαλύψεις σε βάρος του για ασυμβίβαστη επιχειρηματική δραστηριότητα με το Δημόσιο, καθώς, παρά το ασυμβίβαστο, έπαιρνε δουλειές του Δημοσίου μέσω της εκτυπωτικής εταιρείας του.

● Για τις αντιδράσεις μετά την ατάκα «Τι να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία» που είχε πει στον Πέτρο Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2022 ο Σπήλιος Λιβανός από υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Λόγω προβληματικών δηλώσεων είχε αποσυρθεί από τον εκλογικό αγώνα το 2023 ο Σπύρος Πνευματικός, ο οποίος είχε μιλήσει περί διαλογής ασθενών και συγκεκριμένα καρκινοπαθών, αλλά και ο Μουσταφά Κατραντζή λόγω δήλωσής του για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

● Ο Ιωάννης Σφυράκης, πρώην υποδιοικητής Υπηρεσίας Ασύλου, οδηγήθηκε σε παραίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο, λόγω της εμπλοκής του ονόματός του σε καταγγελίες για απόπειρα χρηματισμού του το 2020, όταν υπηρετούσε στο υπουργείο Εργασίας, όπου είχε τοποθετηθεί από τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη.

https://www.efsyn.gr/