19 Ιουν 2025

Τα πλωτά γεωτρύπανα του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου που κατέληξαν στα χέρια του Ερντογάν και το «βαφτιστήρι» ονόματι Πορθητής που σήμερα σουλατσάρει στο Αιγαίο!

 

Σίγουρα στην παρούσα συγκυρία, της ελληνοτουρκικής όξυνσης, μόνο θετικό δεν είναι το γεγονός ότι τα περίφημα 2 πλωτά γεωτρύπανα του Θόδωρου και της Γιάννας, τα Deep sea metro I και II, πέρασαν στη συνέχεια, μετά από δαιδαλώδεις εταιρικές διαδρομές, στον Ερντογάν και την.. τουρκική κρατική εταιρία Turkish Petroleum! Εκ των οποίων το πρώτο, που έχει βαφτίσει η κυρία Αγγελοπούλου, έχει μετονομασθεί Fatih (Πορθητής) και σουλατσάρει στο Αιγαίο …

Ποια όμως είναι η εμπλοκή της Γιάννας Αγγελοπούλου με τα γεωτρύπανα «Deep Sea Metro» και την κατάληξή τους στην Τουρκία ακριβώς;

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά:

– Η Γιάννα Αγγελοπούλου και ο σύζυγός της Θόδωρος Αγγελόπουλος κατείχαν ποσοστό 60% στην εταιρεία που διέθετε τα πλωτά γεωτρύπανα «Deep Sea Metro I» και «Deep Sea Metro II» έως το 2015. Το υπόλοιπο 40% ανήκε στη νορβηγική Odfjell.

– ⁠Το «Deep Sea Metro II» είναι το γεωτρύπανο που μετονομάστηκε σε «Fatih» (στα τουρκικά «Κατακτητής»), το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από την Turkish Petroleum για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

– ⁠Στις 11 Μαΐου 2011, η Γιάννα Αγγελοπούλου παρευρέθηκε και τέλεσε η ίδια την τελετή ονοματοδοσίας του «Deep Sea Metro II», όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του στα ναυπηγεία Hyundai Heavy Industries.

– ⁠Στις 13 Μαΐου 2015, η εταιρεία του ζεύγους Αγγελοπούλου σταμάτησε να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς την τράπεζα DVB (αμερικανική θυγατρική γερμανικής τράπεζας), η οποία είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή των γεωτρύπανων.

– ⁠Η ιδιοκτησία των γεωτρύπανων μεταβιβάστηκε στην τράπεζα DVB, λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών.

– ⁠Την 30ή Μαΐου 2016, το γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» μεταβιβάστηκε από την DVB στην εταιρεία Chalfont Shipping, με έδρα τα Marshall Islands, η οποία είχε μόλις ιδρυθεί.

– ⁠Το φθινόπωρο του 2017, η Chalfont Shipping πούλησε το «Deep Sea Metro II» στην κρατική εταιρεία Turkish Petroleum της Τουρκίας.

– ⁠Η κατασκευή του κάθε γεωτρύπανου κόστισε περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια. Πωλήθηκαν στη Chalfont έναντι 200 εκατομμυρίων και μεταβιβάστηκαν στην Turkish Petroleum στο ίδιο ποσό.

– ⁠Ο Θόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσαν δημόσια (με εξώδικο το 2019) ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή με την πώληση του γεωτρύπανου στην Τουρκία, καθώς είχαν αποχωρήσει νωρίτερα από την ιδιοκτήτρια εταιρεία.

– ⁠Στο ίδιο εξώδικο επιβεβαίωσαν ότι τα δύο γεωτρύπανα ανήκαν σε εταιρεία συμφερόντων τους μέχρι το 2015.

https://radar.gr/