Σε μία σκληρή τοποθέτηση, που έθεσε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, προχώρησε η Motor Oil του Γιάννη Βαρδινογιάννη, η οποία αποκάλυψε το παιχνίδι που παίζουν οι Βούλγαροι εις βάρος της Ελλάδας με τον αγωγό IGB, ο οποίος συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή της στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΑΕ σχετικά με την πρόταση της ICGB – της εταιρείας που διαχειρίζεται τον αγωγό – για τις δημοπρασίες κατανομής ποσοτήτων αερίου για το έτος 2025-2026, η Motor Oil τόνισε ότι ο τρόπος λειτουργίας του αγωγού είναι εις βάρος των Ελλήνων χρηστών.
Όπως αποκάλυψε, στον αγωγό δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα αντίστροφης ροής, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο αγωγός να λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσο τροφοδότησης της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο από την Ελλάδα.
Αντίθετα, στην περίπτωση που οι Έλληνες χρήστες θελήσουν να εισάγουν φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία, πρέπει να το κάνουν μέσω του αγωγού TAP, καταβάλλοντας επιπλέον τέλη.
Στο σημείο Κομοτηνή, που αποτελεί τη διασύνδεση του IGB με το ελληνικό δίκτυο, δεν παρέχεται σήμερα δυνατότητα εισόδου προς την Ελλάδα, κάτι που περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης του αγωγού από ελληνικές επιχειρήσεις.
Μάλιστα, βασικό στοιχείο της μικρής χρησιμοποίησης του IGB είναι ότι, ενώ διαθέτει τεχνική δυναμικότητα 106 γιγαβατωρών ημερησίως, αξιοποιείται μόλις στις 35 – δηλαδή λειτουργεί σε ποσοστό μόλις 33%.
Την ίδια θέση με τη Motor Oil είχε και η Gastrade του Κοπελούζου, η οποία και αυτή τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης της αντίστροφης ροής.
Αυτό είναι ένα ακόμη κεφάλαιο στο χρόνιο “φιάσκο” που ονομάζεται «εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ελλάδα». Η υπόθεση ξεκίνησε όταν απορρίφθηκε η συμμετοχή της χώρας στον αγωγό TurkStream, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυνατότητα άμεσης τροφοδοσίας της Ελλάδας με φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια, η Ελλάδα σήμερα να συνεχίζει να εισάγει ρωσικό αέριο, αλλά ακριβότερα, μέσω έμμεσων διαδρομών και με τη μεσολάβηση τρίτων χωρών.
Παρά τους ισχυρισμούς περί «απεξάρτησης» από τη ρωσική ενέργεια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική:
Επισήμως, περίπου το 50% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα παραμένει ρωσικής προέλευσης.
Ανεπισήμως, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 80%, λόγω των διαδρομών μέσω Βουλγαρίας ή Αζερμπαϊτζάν.
Διότι το αέριο που κυκλοφορεί στη βουλγαρική αγορά, και το οποίο οι ελληνικές εταιρείες αγοράζουν ακριβότερα για να το εισάγουν μέσω του TAP και «παρακαλάνε» να εισάγουν μέσω IGB, είναι ρωσικής προέλευσης, αφού η Βουλγαρία τροφοδοτείται κατά 90% μέσω του TurkStream.
Ακόμη και το Αζερμπαϊτζάν, που θεωρείται «εναλλακτικός προμηθευτής», αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής και εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο το οποίο στη συνέχεια πουλάει «χρυσό» στα κορόιδα μέσω του TAP.
Τελικά, η Ελλάδα, απορρίπτοντας την απευθείας εισαγωγή αερίου από τη Ρωσία, το μόνο που κέρδισε είναι η «εξάρτηση» από διάφορους “μεσάζοντες”, όπως η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν. Έτσι έχει καταλήξει να αγοράζει πανάκριβα το ίδιο ακριβώς ρωσικό αέριο που θα μπορούσε να προμηθεύεται φθηνότερα και πιο άμεσα.
pronews.gr