8 Ιουν 2025

Επικό νέο αφήγημα στο ΥΠΕΘΑ για να συγκαλυφθεί το “φιάσκο MdCN”!

 

Μεσογείων Μύθοι: Μετά τα SCALP Naval το ELSA – Δεν πέρασε ούτε εβδομάδα από την ανάρτηση του DP με τον τίτλο «Πατριώτη… “Τα χάσαμε τα SCALP NAVAL, στοπ” (*)» για το «φιάσκο των SCALP Naval» και η δικαίωσή του είναι πλήρης.

Γιατί πως αλλιώς εκτός από «φιάσκο» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατά το Σεπτέμβριο του 2024 δημόσια εξαγγελία της πρόθεσης προμήθειας των SCALP Naval από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, οι… πολύμηνες διαπραγματεύσεις ενώ η γραμμή παραγωγής είναι ανενεργή, η εκ των υστέρων διαπίστωση ότι το κόστος της εκ νέου ενεργοποίησης θα το επωμιστεί ο πελάτης που τοποθετεί παραγγελία και τελικά η… κατάρρευση.

«…Εν κατακλείδι, το “φιάσκο” των SCALP Naval, δεν αποτελεί απώλεια για το υπουργικό αφήγημα της “Ατζέντας 2030”, καθώς πιθανά θα αντικατασταθεί από κάποιο άλλο εξίσου εύπεπτο», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανάρτηση. Και όντως σε εντυπωσιακά σύντομο χρόνο, άρχισε να διακινείται από τη Λεωφόρο Μεσογείων το νέο αφήγημα με σκοπό να ωθήσει στη συλλογική λήθη το «φιάσκο των SCALP Naval», το οποίο ο ιστορικός του μέλλοντος μάλλον θα χαρακτηρίσει ως σημαντικό ορόσημο στη θλιβερή πορεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προς την ανυποληψία.

«Οι φρεγάτες FDI έχουν μια επιπλέον σημαντική – πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία – δυνατότητα να ενσωματώνουν στρατηγικά όπλα, στρατηγικά συστήματα», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ομιλία του κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «ΦΟΡΜΙΩΝ». Στη συζήτηση του με δημοσιογράφους που παρέστησαν στην τελετή, συμπεριέλαβε και τα νέα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, όταν ναυπηγηθούν (τέσσερα συν ένα ως δικαίωμα προαίρεσης [option], προϋπολογισμός 5 δις ευρώ, χρηματοδότηση από το 2040 και μετά) ως φορείς πυραύλων πλεύσης.

Βρέθηκε και η εναλλακτική στους SCALP Naval. Το ELSA (European Long-Range Strike Approach: ευρωπαϊκή προσέγγιση κρούσης μακρού βεληνεκούς), ένα σχέδιο που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2024 και αφορά την ανάπτυξη βλήματος πλεύσης βεληνεκούς 1.000 έως 2.000 χιλιομέτρων εκτοξευόμενου από εκτοξευτή εδάφους.

Σύμφωνα με το αφήγημα η Ελλάδα, φυσικά, θέλει να συμμετέχει ως εταίρος στην κοινοπραξία, χρηματοδοτώντας την έρευνα & ανάπτυξη του ELSA, λαμβάνοντας μερίδιο από την παραγωγή και να αναπτύξει και τη ναυτική έκδοση του.

Ελπίζουμε ότι οι δημιουργοί του νέου αφηγήματος, έχουν προβλέψει τυχόν ένταξη του ELSA στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE, από το οποίο η Ελλάδα, κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Ιουνίου της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων της Βουλής, αποφάσισε να αυτοεξαιρεθεί!

Γιατί ως γνωστόν η πραγματικότητα εκδικείται. Αμείλικτα.