2 Ιουλ 2025

Νομική «βόμβα»: Πλημμέλημα η λεηλασία του ΟΠΕΚΕΠΕ! Ο νόμος για την απάτη σε βάρος συμφερόντων της ΕΕ τροποποιήθηκε το 2020 και δεν προβλέπει πια κακούργημα!

 

Ηταν οργανωμενο το εγκλημα και ατιμωρησια σε βαρος των σανοφαγων που ψηφιζουν κυβερνησεις
Ο γνωστός δικηγόρος και Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Βόννης, Θέμης Σοφός, μίλησε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναφερόμενος στο σύστημα ελέγχου πληρωμών και τη... σχετική νομοθεσία περί απάτης σε βάρος των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαπέλυσε «βαλλιστικό πύραυλο» για τα νομοθετικά «μαγειρέματα» της ελληνικής Κυβέρνησης!

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Kontra Channel ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, «ο νόμος για την απάτη σε βάρος συμφερόντων της ΕΕ, τροποποιήθηκε το 2020 και κατέστησε τη συγκριμένη πράξη πλημμεληματική. Ενώ είχε κακουργηματικές διατάξεις, ο Ν28030/2000 την έκανε πλημμεληματική με επικουρικότητα ως προς τις κοινές διατάξεις περί απάτης»!

Ο Θέμης Σοφός εξήγησε, κάνοντας αναφορά και στο ενδεχόμενο της εγκληματικής οργάνωσης:

«Τι λέει δηλαδή: Είναι πλημμεληματική, εκτός εάν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με τις κοινές διατάξεις περί απάτης ή υπεξαίρεσης. Η εγκληματική οργάνωση είναι κακούργημα, αλλά εν προκειμένω, θα πρέπει η Ευρωπαία Εισαγγελέας να αποφασίσει εάν εδώ συντρέχουν οι προϋποθέσεις, οι όροι της αντικειμενικής και υποκειμενικής υπόστασης της εγκληματικής οργάνωσης. Αν το κάνει όμως, φεύγει πια από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή του Άρθρου 86 (σ.σ. νόμος περί ευθύνης Υπουργών) και θα ασκηθεί κοινή ποινική δίωξη όπως θα γινόταν για κάθε πολίτη».

Ο έμπειρος δικηγόρος περιέγραψε ακόμα τον μηχανισμό της «βάφτισης» των μη επιλέξιμων γαιών σε επιλέξιμες, με τη συνδρομή «γραφείων» μελετητών:

«Είναι μάλλον ανοιχτές θύρες εάν προσπαθήσει να μιλήσει κανείς για τη θέση που λαμβάνει η χώρα μας στο σύνολο της ΕΕ όταν σιγά-σιγά αναπτύσσονται στοιχεία υποθέσεων όπου βλέπει κανείς τις λεγόμενες επιλέξιμες γαίες. Γιατί οι φάκελοι αυτοί από τους αγρότες δεν συγκροτούνται από τους ίδιους τους αγρότες. Υπάρχουν ‘γραφεία’ μελετητών που παραλαμβάνουν τα στοιχεία από τους αγρότες, συμπληρώνουν τα στοιχεία, καθιστούν τις μη επιλέξιμες γαίες επιλέξιμεςυποβάλουν τον φάκελο, με κάποιον τρόπο χτυπούν κάποιοι συναγερμοί και από το κόκκινο γίνεται πράσινο, περνάει ο φάκελος και τελικώς πληρώνεται η επιδότηση».

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Όσο για το πώς μπορεί το ελληνικό κράτος να πάρει πίσω τα χρήματα που έχουν πληρωθεί για «μαϊμού» βοσκοτόπια και άλλες ψεύτικες επιδοτήσεις; Ο Θέμης Σοφός πρότεινε ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους βγουν μπροστά και πουν όλη την αλήθεια με όλα τα στοιχεία της απάτης:

«Θα πω κάτι σε σχέση με την αναζήτηση των χρημάτων, γιατί ο λόγος είναι γύρω από το πώς θα αναζητηθούν πίσω τα χρήματα που έχουν πληρωθεί. … Θα πρέπει να κληθούν με προθεσμία σύντομη, 60 ή 90 ημερών, όλοι όσοι έλαβαν χρήματα και γνωρίζουν ότι τα στοιχεία που υπέβαλαν είναι ψευδή, να το δηλώσουν, να δηλώσουν ποια είναι τα ψευδή στοιχεία, πόσα είναι τα χρήματα που επιδοτήθηκαν, ποιος είναι εκείνος που ‘διευθέτησε’ τον φάκελό τους, και ποια ή ποιοι από τα πολιτικά πρόσωπα αναμίχθηκαν στον φάκελό τους. Αν το πετύχει αυτό η νομοθετική εξουσία, ή και η ΑΑΔΕ η ίδια με εγκύκλιο ενδεχομένως, μπορεί να τύχει μιας ευνοϊκής μεταχείρισης ο δράστης μιας τέτοιας πράξης και μιας μη ευνοϊκής μεταχείρισης, αυτός που θα αποδειχθεί μέσα από τα στοιχεία που θα δώσει ο αιτών ότι έχει αναμιχθεί σε πράξεις απάτης σε βάρος συμφερόντων της ΕΕ. Για παράδειγμα, το πρόστιμο ας είναι γι’ αυτόν τον άνθρωπο που βοήθησε τουλάχιστον τη δικαιοσύνη να εξιχνιαστούν αυτές οι πράξεις και να διαλευκανθούν ενδεχομένως εγκλήματα, πλημμελήματα ή κακουργήματα Υπουργών και βουλευτών, με ένα 10% του προστίμου και να ασχοληθεί στη συνέχεια με εκείνους οι οποίοι έχουν υποβοηθήσει, συνεργήσει, ή ενδεχομένως με την ηθική αυτουργία προωθήσει την τέλεση τέτοιων πράξεων».