8 Ιουλ 2025

Στο μικροσκόπιο των Αρχών 930 πρόσωπα - Ξεπλύματα εκατομμυρίων στην Ελλάδα του 2025

 

Στο στόχαστρο των φορολογικών και ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται περισσότερα από 930 φυσικά πρόσωπα, καθώς τα επίσημα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2025 αποκαλύπτουν κύμα παραβατικότητας που συνδέεται με φοροδιαφυγή«μαύρο πλούτο» και μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η ΑΑΔΕ και η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες πραγματοποιούν σαρωτικούς ελέγχους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εμβάσματα που δεν δικαιολογούνται από τη δηλωθείσα περιουσιακή κατάσταση.
Η εικόνα που προκύπτει αποκαλύπτει μια ασταμάτητη ροή «μαύρου» χρήματος με τη φορολογική διοίκηση και τις αρμόδιες αρχές να ανεβάζουν στροφές ενισχύοντας τον κλοιό των ελέγχων.

Οι έρευνες βασίζονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διευρύνει τις περιπτώσεις που ενεργοποιούν δίωξη για ξέπλυμα, ακόμη και για φορολογικές παραβάσεις όπως η αποφυγή πληρωμής φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ πλοίων.
Αντίθετα, από το καθεστώς αυτό εξαιρούνται υποθέσεις πλαστών ή εικονικών τιμολογίων και διασυνοριακής απάτης στον ΦΠΑ. Όταν ενεργοποιείται η διαδικασία, καταργείται κάθε απόρρητο (τραπεζικό, φορολογικό, τηλεπικοινωνιακό, χρηματιστηριακό).

Τα ευρήματα του πενταμήνου είναι αποκαλυπτικά:

-267 υποθέσεις φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ εστάλησαν από την ΑΑΔΕ στην Αρχή για το Ξέπλυμα.

-575 φορολογούμενοι με χρέη άνω των 50.000 ευρώ στο Δημόσιο παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο.

-469 μηνυτήριες αναφορές υπέβαλαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για φορολογικά αδικήματα.

Παράλληλα, η Αρχή για το Ξέπλυμα απέστειλε δεκάδες αιτήματα προς την ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις στοιχείων σε πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε ύποπτες συναλλαγές. Σε 15 υποθέσεις ξεχώρισαν 90 πρόσωπα, για τα οποία ζητήθηκε άμεσα φορολογικός έλεγχος. Εκδόθηκαν 63 εντολές ελέγχου, ενώ σε 27 περιπτώσεις καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα συνολικού ύψους 12,1 εκατ. ευρώ.

Η συνεργασία των δύο Αρχών προβλέπει ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών με τις εισαγγελικές ή άλλες αρμόδιες αρχές, με στόχο την πλήρη χαρτογράφηση της οικονομικής δραστηριότητας των εμπλεκομένων και την τεκμηρίωση πιθανών αδικημάτων.

Στο προσκήνιο το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου

Καθοριστικό ρόλο στους ελέγχους παίζει πλέον και το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΜΕ.Φ.), το οποίο λειτουργεί από τον Φεβρουάριο, με αποστολή την παρακολούθηση προσώπων και επιχειρήσεων με υψηλά εισοδήματα, σημαντική περιουσία και έντονη τραπεζική δραστηριότητα.

Μέχρι τα τέλη Μαΐου:

-Ελέγχθηκαν 326 υποθέσεις,

-Καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 26,42 εκατ. ευρώ,

-Από αυτά, 20,3 εκατ. ευρώ αφορούν αδήλωτα εισοδήματα,

-Εισπράχθηκαν ήδη 2,75 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr