Μόνο οι μισοί νέοι στη Γαλλία και την Ισπανία πιστεύουν ότι η Δημοκρατία είναι η το καλύτερο πολίτευμα για τη διακυβέρνηση μίας χώρας. Μεταξύ των Πολωνών συνομηλίκων τους, δε, το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο.
Όπως προκύπτει από νέα μελέτη, η πλειονότητα της γενιάς Ζ στην Ευρώπη – το 57% – προτιμά το δημοκρατικό πολίτευμα από οποιοδήποτε άλλο. Ωστόσο, τα ποσοστά υποστήριξης ποικίλλουν σημαντικά, φτάνοντας μόλις το 48% στην Πολωνία και περίπου 51-52% στην Ισπανία και τη Γαλλία. Η Γερμανία καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στο 71%.
Περισσότεροι από ένας στους πέντε – 21% – θα προτιμούσαν μία πιο αυταρχική μορφή διακυβέρνησης, υπό προϋποθέσεις τις οποίες, βέβαια, δεν καθορίζουν. Το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο στην Ιταλία (24%) και χαμηλότερο στη Γερμανία (15%). Στη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία το ποσοστό ήταν 23%. Σχεδόν ένας στους δέκα σε όλες τις χώρες δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η κυβέρνησή του είναι δημοκρατική ή όχι, ενώ ένα άλλο 14% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει και προτιμά να μην απαντήσει.
Ο Θόρστεν Φας, πολιτικός επιστήμονας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και ένας από τους ερευνητές της μελέτης, σημειώνει στον Guardian πως, «Μεταξύ των ανθρώπων που θεωρούν τον εαυτό τους πολιτικά δεξιότερα του κέντρου και νιώθουν οικονομικά αδικημένοι, η υποστήριξη στη Δημοκρατία πέφτει στο ένα τρίτο».
Η έρευνα
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και Μάιο. Περισσότεροι από 6.700 νέοι ηλικίας 16 έως 26 ετών στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πολωνία απάντησαν στην ένατη ετήσια έρευνα του ινστιτούτου YouGov για το Ίδρυμα Tui, το οποίο χρηματοδοτεί προγράμματα αφιερωμένα στη νεολαία στην Ευρώπη.
Το 48% ανησυχεί ότι το δημοκρατικό σύστημα στη χώρα τους βρίσκεται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένου του 61% στη Γερμανία, όπου η οικονομία – η μεγαλύτερη στην Ευρώπη – δυσκολεύεται και η άκρα δεξιά έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, εν μέρει ενισχυμένη από την αυξανόμενη υποστήριξη των νέων ψηφοφόρων.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η άνοδος της Κίνας και η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν μετατοπίσει την εξουσία μακριά από την Ευρώπη στην αντίληψη των ερωτηθέντων, με μόλις το 42% να θεωρεί την ΕΕ ως έναν από τους τρεις κορυφαίους παγκόσμιους παίκτες.
Τριάδα ισχύος
Παρά – ή ίσως λόγω – του Brexit, το ποσοστό ήταν υψηλότερο στους Βρετανούς, στο 50%. Από αυτούς που ερωτήθηκαν στη Βρετανία, το 73% ήθελε επιστροφή στην ΕΕ, ενώ σχεδόν οι μισοί νέοι Ευρωπαίοι (47%) επιθυμούσαν στενότερους δεσμούς μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας. Οι ΗΠΑ θεωρούνται από το 83% ως μέρος της τριάδας ισχύος, ακολουθούμενες από την Κίνα με 75% και τη Ρωσία με 57%.
Η αυξανόμενη πόλωση ωθεί επίσης τους νέους Ευρωπαίους προς τα άκρα μαζί με τους μεγαλύτερους, αλλά έχει αναδειχθεί και ένα σημαντικό διαχωριστικό στοιχείο. Σχεδόν ένας στους πέντε – 19% – περιέγραψε τον εαυτό του ως πολιτικά δεξιότερα του κέντρου, αυξημένο από το 14% το 2021, ενώ το 33% δήλωσε κεντρώοι, το 32% αριστεροί και το 16% χωρίς καμία πολιτική ταυτότητα. Οι γυναίκες στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία ταυτίζονται ως προοδευτικές σε μεγαλύτερα ποσοστά από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ οι νέοι άνδρες στην Πολωνία και την Ελλάδα έγιναν πιο συντηρητικοί την ίδια περίοδο.
Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα η άποψη ότι οι περιορισμοί στο μεταναστευτικό πρέπει να αυστηροποιηθούν, αυξήθηκε, από 26% το 2021, σε 38%. Οι περισσότεροι νέοι Ευρωπαίοι εξέφρασαν ελπίδα για τις δυνατότητες της ΕΕ, και δύο στους τρεις υποστήριξαν αποφασιστικά να παραμείνει η χώρα τους στην Ένωση, αν είναι ήδη μέλος. Όμως το 39% περιέγραψε την ΕΕ ως όχι ιδιαίτερα δημοκρατική και μόλις το 6% θεώρησε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις τους λειτουργούν καλά, χωρίς μεγάλη ανάγκη για σημαντικές αλλαγές.
«Δυσκίνητο το ευρωπαϊκό εγχείρημα»
Περισσότεροι από τους μισούς – 53% – ένιωσαν ότι η ΕΕ εστιάζει υπερβολικά σε λεπτομέρειες και ασήμαντα θέματα. Θα ήθελαν η Ένωση να αντιμετωπίσει το υψηλό κόστος διαβίωσης, να ενισχύσει την άμυνα απέναντι σε εξωτερικές απειλές και να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τις επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν την οικονομία. Η Ελκε Χλαβάτσεκ, επικεφαλής του Ιδρύματος Tui, υπογράμμισε πως, «το ευρωπαϊκό εγχείρημα, που μας έχει φέρει ειρήνη, ελευθερία μετακίνησης και οικονομική πρόοδο για δεκαετίες, θεωρείται δυσκίνητο».
Τι συμβαίνει με τους Έλληνες Gen Zers
Οι Έλληνες βλέπουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για θεμελιώδη αναμόρφωση του πολιτικού τους συστήματος και είναι οι πιο σκεπτικοί απέναντι στην ΕΕ, η οποία, σύμφωνα με τον Φας, έχει τις ρίζες της σε βαθύ τραύμα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης που έφερε την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα κατάρρευσης. Παρά την ισχυρότερη υποστήριξη για την προστασία του κλίματος μεταξύ των νέων Ευρωπαίων, μόνο ένας στους τρεις είπε ότι αυτή πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της οικονομικής ανάπτυξης. Το ποσοστό έχει μειωθεί από το 44% το 2021.
https://www.ethnos.gr/